Problem z GPS ipaq 3970

• 38 Odpowiedzi
  • 3007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z GPS ipaq 3970
« dnia: Luty 21, 2006, 22:07:12 »
Witam
Mam problem bo od jakiegoś czasu nie mogę się połączyć z gps, tzn ipaq nie może załpać sygnału. antena jest na kalelku, a ipaq w uchwycie. Jak myślicie czy jest to wina programowa czy problem w fizycznym połączeniu na komie? Wcześniej działało ok, ale padła  :( mi bateria i wszystko musiałem wgrywać od nowa i od tego momentu nie działa, tzn automapa działa ale się nie łączy. proszę o pomoc. dzięki :lol:

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2006, 05:21:48 »
jaki GPS? jaka wersja AM, co dokladnie robisz, co wybierasz w AM... czlowieku - wiecej danych
AM nie moze znalezc GPS'a czy GPS nie moze zlapac sygnalu?

antena na kabelku czy GPS? masz kablowy odbiornik GPS rozumiem... antena i GPS to nie to samo - kazdy GPS ma antene ale zadna antena jest GPS'em

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2006, 20:29:07 »
Cytat: "lipciopda"
jaki GPS? jaka wersja AM, co dokladnie robisz, co wybierasz w AM... czlowieku - wiecej danych
AM nie moze znalezc GPS'a czy GPS nie moze zlapac sygnalu?

antena na kabelku czy GPS? masz kablowy odbiornik GPS rozumiem... antena i GPS to nie to samo - kazdy GPS ma antene ale zadna antena jest GPS'em

AM wersja3.9.3 Wkładam ipaqa w uchwyt w samochodzie. do uchywtu jest połączone zasilanie i antena na kabelku. W AM wybieram gps i wyszukaj gps. W ustawieniach gps-u mam zaptaszkowane wszystkie pozycje łącznie z rozpoznaj gps, odczyt pozycji co 1 s , liczba bitów na sek. 4800. A co do tego czy Am  nie może znaleść gps, czy gps nie może znaleść sygnału  to nie mam pojęcia. Po jakimś czasie włącza mi sie bluetooth browser - czyli pewnie wyszukuje anteny bluetooht-owej, ale ja takie nie mam.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2006, 20:38:02 »
Ustaw COM1 i 9600 ("odptaszkuj" wyszukaj).

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2006, 21:04:07 »
Cytat: "Moi"
Ustaw COM1 i 9600 ("odptaszkuj" wyszukaj).

Właśnie byłem to sprawdzić i nic to nie dało niestety :( . Fakt że zrobiłem to na postoju ale moim zdaniem jak by miał znaleść sygnał to by go znalazł

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2006, 04:26:59 »
a jaki to dokladnie GPS? byc moze masz niepelny sygnal NMEA lub jakies zabezpieczenie i trzeba go przerobic - tak bylo w niektorych modelach sprzedawanych np. w Niemczech w kompletach z konkretnym oprogramowaniem i PDA

sciagnij z dzialu download program Visual GPS i nim sprawdzaj

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2006, 19:00:46 »
a jaki to dokladnie GPS? byc moze masz niepelny sygnal NMEA lub jakies zabezpieczenie i trzeba go przerobic - tak bylo w niektorych modelach sprzedawanych np. w Niemczech w kompletach z konkretnym oprogramowaniem i PDA

Nie mam pojęcia jaki to jes GPS ale jakiś miesiąc temu mi działał i nic tam nie robiłem, oprócz zmiany AM bo mi sie skasowała tak jak pisałem wcześniej. Powiem tak Pożyczyłem dziś antene BT i połączył się od razu wiec  problemu upatruje na połączeniu w uchwycie, chociaz ładuje mi ipaqa i w domu też moge sie połączyć bez problemu na stacji dokującej. Jutro poszukam dziury w całym miernikiem może to przyniesie jakiś skutek, rozkręce uchwyt i zobaczę co tam jest grane.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2006, 20:10:55 »
Cytat: "przyim"

Nie mam pojęcia jaki to jes GPS ale jakiś miesiąc temu mi działał i nic tam nie robiłem, oprócz zmiany AM bo mi sie skasowała tak jak pisałem wcześniej. Powiem tak Pożyczyłem dziś antene BT i połączył się od razu wiec  problemu upatruje na połączeniu w uchwycie, chociaz ładuje mi ipaqa i w domu też moge sie połączyć bez problemu na stacji dokującej. Jutro poszukam dziury w całym miernikiem może to przyniesie jakiś skutek, rozkręce uchwyt i zobaczę co tam jest grane.

jeszcze mam pytanko co to jest sygnal NMEA

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2006, 06:47:43 »
jest to rodzaj komunikacji miedzy GPS i PDA

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2006, 13:56:02 »
jest to rodzaj komunikacji miedzy GPS i PDA

jak sprawdzić ten sygnał czy jest to możliwe tzn czy jest pełny czy nie? :?:

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2006, 04:47:36 »

najprosciej odpalic jakis program, ktory pokazuje jakie sygnaly ida i umozliwia ich wlaczenie - np. GPSMaus lub WinFast
domyslnie zwykle jest w NMEA wlaczonych 6 sygnalow - GGA, GLL, GSA, GSV, RMC, VTG

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 03, 2006, 20:22:23 »

najprosciej odpalic jakis program, ktory pokazuje jakie sygnaly ida i umozliwia ich wlaczenie - np. GPSMaus lub WinFast
domyslnie zwykle jest w NMEA wlaczonych 6 sygnalow - GGA, GLL, GSA, GSV, RMC, VTG

Czy któryś z tych programów jest darowy i gdzie go można ściągnąć? Sprawdzałem już chyba wszystko co jest możliwe tzn antene, połączenie miedzy wszystkimi kablami w zestawie samochodowym i już nie wiem jak mam szukać. proszę o pomoc.

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2006, 02:57:37 »
ech... 30 sekund w google ;)
http://www.gpsmaus.point2point.at/

i to co potrzebujesz zrobisz wersja demo

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 04, 2006, 22:39:23 »
ech... 30 sekund w google ;)
http://www.gpsmaus.point2point.at/

i to co potrzebujesz zrobisz wersja demo

wiem że 30 sek. wystarczy- ale specjaliście który wie czego szuka. Ja jestem chyba dzięciołem i nie potrafiłem tego znaleść :D  a Nawet teraz jak już mam dokładny adres i opis też nie dałem rady albo jestem jeszcz pijany albo mam już kaca , albo faktycznie jestem dzięciołem :D . Ma WM2003 i sciągnełem wszystkie trzy wersje i żadna mi nie chodzi tzn każe mi się łączyć z internetem i tam coś robić ale nie wiem dokładnie co. W wersji dla 2003 są zwykłe pliki nie ma startowego jak to jeść? I jeszcze jedno jak wkładam palma do stacji to mi się przed połączeniem z activsynkiem włączają  kontakty, skrzynka i jeszcze jakieś tam aplikacje dlaczego? dzięki za zainteresowanie

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 05, 2006, 02:01:13 »
po sciagnieciu tego pliku masz zarowno exe jak i 3 caby skopiuj cab arm do pda i tam go odpal
wlaczaja ci sie aplikacje czy tylko AS je synchronizuje ?

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2006, 20:56:30 »

Czy któryś z tych programów jest darowy i gdzie go można ściągnąć? Sprawdzałem już chyba wszystko co jest możliwe tzn antene, połączenie miedzy wszystkimi kablami w zestawie samochodowym i już nie wiem jak mam szukać. proszę o pomoc.

możesz mi powiedzieć co ma mi pokazać ten program i na co mam zwracać uwagę? najlepiej krok po krolu bo dzięcioł :D

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2006, 21:20:27 »
pokaze ci dokladnei jakie sygnaly ida z GPS - beda ptaszki przy odpowiednich sygnalach

najlepiej od razu zaznacz z jakiego programu chcesz korzystac albo odpowiednie sygnaly w NMEA i wrzuc te ustawienia do GPS

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2006, 21:41:29 »
pokaze ci dokladnei jakie sygnaly ida z GPS - beda ptaszki przy odpowiednich sygnalach

najlepiej od razu zaznacz z jakiego programu chcesz korzystac albo odpowiednie sygnaly w NMEA i wrzuc te ustawienia do GPS

A na jakiej zakładca mam sprawdzić te sygnały ? Zaznacze NMEA i na jakiej? A później jak to wysłać? i jak już ewentualnie wyśle to co  włączę AM i znajdzie mi fixa?pozdrawiam i dzięki

*

Offline lipciopda

• 6801
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2006, 21:45:32 »
no dokladnie ci nie powiem bo ostatnio go uzywalem z rok temu - musialbym znowu instalowac - przeciez tam jest wszystko napisane i nawet ja, ktory kompletnie nie znam niemieckiego sobie poradzilem

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 05, 2006, 22:15:21 »
no dokladnie ci nie powiem bo ostatnio go uzywalem z rok temu - musialbym znowu instalowac - przeciez tam jest wszystko napisane i nawet ja, ktory kompletnie nie znam niemieckiego sobie poradzilem

dobra ide powalczyć do auta bo normalnie  nie mogę spać przez tego GPS-a :D

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2006, 23:59:51 »

dupa nie dałem rady. może znacie kogoś z torunia bardziej kumatego ode mnie , albo kogoś kto ma taki sam model ipaq-a?HP 3970 . Normalnie od tej walki z gpsmaus rozjechał mi się ekran todey- jakaś biała przerwa się zrobiła zaraz się poryczę :(

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 09, 2006, 23:49:32 »

dupa nie dałem rady. może znacie kogoś z torunia bardziej kumatego ode mnie , albo kogoś kto ma taki sam model ipaq-a?HP 3970 . Normalnie od tej walki z gpsmaus rozjechał mi się ekran todey- jakaś biała przerwa się zrobiła zaraz się poryczę :(

Więc tak nie dałem rady. Może to co teraz napisze naprowadzi kogoś na to jak mi pomóc. BYł u mnie kolega z takim samym ipaq-iem tzn 3970 podłączył do mnie do uchwytu firmy "Brodit: i anteny HI-203E i nistety też AM nie działała tzn działała ale nie moga się połączyć z GPS. Byłem u elektroników w mojej firmie i oni sprawdzali mi wszystkie przejścia elektryczne i elektroniczne w zestawie i nadal nie wiem dlaczego nie może złapać sygnału. prosze o pomoc!!! najlepiej krok po kroku bo z tym gpsmaus nie dałem rady.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 10, 2006, 09:47:19 »
Dla początkujących łatwiejszym programem do testowania GPS będzie GPSinfo, a do przestawiania parametrów winCe monitor. GPSinfo ściągnij stąd : http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSinfo.zip a monitora stąd : ftp://198.64.149.232/gps/Tools/WinCEMonitor.zip. Przegraj oba programy na PDA i uruchom najpierw GPSinfo. Wcześniej jeszcze sprawdź 2 rzeczy
- czy nie masz włączonego odbioru podczerwieni w connections/ receive all incoming beams (ma być wyłączone - czyli bez ptaszka:)
- Czy nie masz sterownika do zewnętrznej klawiatury (blokuje port). Jeśli nic takiego nie masz i nie używałeś to ok.
A więc odpalasz GPSinfo ustawiasz odpowiedni port (pewnie com1) i baudrate (tu różnie może być 4800, 9600 - muszisz posprawdzać) i dajesz start GPS. Jeśli w dolnym okienku zaczną się pojawiać dane to gps działa. Daj znać jak poszło to będzie można coś więcej zadziałać.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 10, 2006, 20:06:24 »
Cytat: "angler22"
Dla początkujących łatwiejszym programem do testowania GPS będzie GPSinfo, a do przestawiania parametrów winCe monitor. GPSinfo ściągnij stąd : http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSinfo.zip a monitora stąd : ftp://198.64.149.232/gps/Tools/WinCEMonitor.zip. Przegraj oba programy na PDA i uruchom najpierw GPSinfo. Wcześniej jeszcze sprawdź 2 rzeczy
- czy nie masz włączonego odbioru podczerwieni w connections/ receive all incoming beams (ma być wyłączone - czyli bez ptaszka:)
- Czy nie masz sterownika do zewnętrznej klawiatury (blokuje port). Jeśli nic takiego nie masz i nie używałeś to ok.
A więc odpalasz GPSinfo ustawiasz odpowiedni port (pewnie com1) i baudrate (tu różnie może być 4800, 9600 - muszisz posprawdzać) i dajesz start GPS. Jeśli w dolnym okienku zaczną się pojawiać dane to gps działa. Daj znać jak poszło to będzie można coś więcej zadziałać.

A jeżeli w dolnym okienku się nic nie pojawia? A w  antenie pali się dioda na stałe czyli antena się łączy,albo conajmniej jest gotowa do przekazania sygnału . Idę jeszcze raz to potestować nie wiem jak długo mam czekać na pijawienie się ewentualnego sygnału

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 10, 2006, 20:54:27 »
siedziałem teraz godzinę w aucie i żadne dane się nie pojawiły ani na com 1 przy 4800 ani przy 9600 ani na żadnym innym komie, każdy sprawdzałem po 2 min. nie mam pojęcia co jest. Odhaczyłem tego ptaszka co mówiłeś a co do klawiatury bezprzewodowej to nie mam chyba tzn nigdy nie instalowałem a niedawno robiłem instalkę wszystkiego od nowa. CO nie zmienia faktu że nadal mi nie działa gps. Może masz jeszcze jakieś pomysły ? pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 10, 2006, 20:55:04 »
Jeśli nic się nie pojawia to albo źle ustawiłeś port lub prędkość, albo nie ma połączenia między odbiornikiem a palmtopem. Możesz jeszcze spróbować wcisnąć cold start - czasem potrafi "odwiesić" gps'a. Jednak jeśli sprawdzisz wszystkie prędkości danych i nic się nie pojawi (zwykle po ok 5 sekundach od wciśnięcia start gps) to albo fizycznie nie ma połączenia palmtop GPS, albo GPS jest uszkodzony (ewentualnie się zawiesił). Sprawdziłeś tą opcję z "receive all beams" w connections? Bo jej włączenie daje czasem podobne efekty (blokuje porty).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 10, 2006, 21:02:19 »
siedziałem teraz godzinę w aucie i żadne dane się nie pojawiły ani na com 1 przy 4800 ani przy 9600 ani na żadnym innym komie, każdy sprawdzałem po 2 min. nie mam pojęcia co jest. Odhaczyłem tego ptaszka co mówiłeś a co do klawiatury bezprzewodowej to nie mam chyba tzn nigdy nie instalowałem a niedawno robiłem instalkę wszystkiego od nowa. CO nie zmienia faktu że nadal mi nie działa gps. Może masz jeszcze jakieś pomysły ? pozdrawiam

W takim razie stawiam (niestety) na uszkodzenie GPS'a - skoro mówisz że ktoś sprawdzał połączenia elektryczne, to pewnie uszkodzony jest odbiornik. Jeśli jednak masz znajomego elektronika to poproś go by odłączył baterię podtrzymującą pamięć (trzeba odlutować takie maleństwo na płytce). To też potrafi czasem pomóc.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 10, 2006, 21:06:26 »
Jeśli nic się nie pojawia to albo źle ustawiłeś port lub prędkość, albo nie ma połączenia między odbiornikiem a palmtopem. Możesz jeszcze spróbować wcisnąć cold start - czasem potrafi "odwiesić" gps'a. Jednak jeśli sprawdzisz wszystkie prędkości danych i nic się nie pojawi (zwykle po ok 5 sekundach od wciśnięcia start gps) to albo fizycznie nie ma połączenia palmtop GPS, albo GPS jest uszkodzony (ewentualnie się zawiesił). Sprawdziłeś tą opcję z "receive all beams" w connections? Bo jej włączenie daje czasem podobne efekty (blokuje porty).

wszystkich prędkości nie włączałem tylko 4800 i 9600 ale komy wszystkie sprawdziłem tak jak napisałem wyżej. jak nacisnąłem cold start to wyskoczyły mi jakieś $PSRF ...OK. ale później nic się nie pojawiło. Co do uszkodzenia i do połączenia palmtopa z odbiornikiem to nie wiem ponoć wszystko jest dobrze nawet antene nową wkładałem żeby sprawdzić i nic. jutro jeszcze sprawdze te porty na innych prędkościach

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 10, 2006, 21:11:06 »
wszystkich prędkości nie włączałem tylko 4800 i 9600 ale komy wszystkie sprawdziłem tak jak napisałem wyżej. jak nacisnąłem cold start to wyskoczyły mi jakieś $PSRF ...OK. ale później nic się nie pojawiło. Co do uszkodzenia i do połączenia palmtopa z odbiornikiem to nie wiem ponoć wszystko jest dobrze nawet antene nową wkładałem żeby sprawdzić i nic. jutro jeszcze sprawdze te porty na innych prędkościach

Com będzie raczej na pewno 1 - natomiast z prędkościami różnie bywa, zdarzają się takie ustawione na 38400 - warto sprawdzić wszystkie. Może jakimś cudem odbiornik przestawił Ci się na Sirf? Możesz spróbować WinCe monitora ftp://198.64.149.232/gps/Tools/WinCEMonitor.zip przy parametrach połączenia spróbuj opcji sirf - może akurat zaskoczy. Ja zawsze działałem jeszcze inaczej. Włączałem Pocketty - program który pokazuje wszelkie dane płynące na com'a (programy typowo do gps wycinają "śmieci" przez co trzeba je precyzyjnie ustawiać). W Pocketty jeśli tylko cokolwiek płynie z GPS'a wyświetlą się jakieś śmieci na ekranie.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 10, 2006, 21:11:19 »

W takim razie stawiam (niestety) na uszkodzenie GPS'a - skoro mówisz że ktoś sprawdzał połączenia elektryczne, to pewnie uszkodzony jest odbiornik. Jeśli jednak masz znajomego elektronika to poproś go by odłączył baterię podtrzymującą pamięć (trzeba odlutować takie maleństwo na płytce). To też potrafi czasem pomóc.

ale jaki gps antene podmieniałem na zupełnie nową mapy chodzą z anteną bluetooth'ową , nawet ten elektronik rozbierał tego palma żeby sprawdzić czy tam się coś nie dzieje ale ponoć było ok. Myślisz że jak mi zdejmie podtrzymanie bateri to to coś pomoże?