Problem z BT na ipaq 5555

• 12 Odpowiedzi
  • 815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 18, 2005, 12:03:44 »
Witam,

mam problem z BT od jakiegos czasu wyskakuje mi komunikat gdy chce uruchomic BT managera. Komunikat o tresci "The Bluetooth Radio failed to turn ON due to insufficient driver memory available. You must perform normal reset before you can turn ON the Bluetooth Radio" .
Nie instalowalem zadnych poprawek, hard reset niepomaga niestety. Jaka moze byc tego przyczyna? Prosze o pomoc, mam GPS na BT i potrzebuje go do pracy a nie moge go uruchomic.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2005, 12:16:25 »
Jeśli Hard Reset nie pomaga, to może spróbuj go sflashować jeszcze raz najnowszym ROM'em ze strony HP.

BTW a sprawdzałeś czy wyjęcie baterii nie pomaga?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2005, 13:52:44 »
Spotkalem sie juz z tym problemem na forum... ale zdaje sie ze byla to usterka sprzetowa. Mozesz sprobowac jeszcze wgrac to:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_id=557

Ale jak to nic nie da... to niestety nie wiele juz poradzisz. Tylko serwis...

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2005, 14:03:57 »
niestety, nic nie dalo :(

zna ktos jakis serwis ktor to by naprawil ?
Jakub, znasz kogos?

Pozdrawiam
Andrzej

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2005, 17:23:45 »
"The Bluetooth Radio failed to turn ON due to insufficient driver memory available. You must perform normal reset before you can turn ON the Bluetooth Radio" .

Ten komunikat chyba niebawem będzie bardzo słynny, gdyż coraz częściej o nim się pisze :worried:
W moim urządzeniu (hx4700) od nowości, tj. od lutego br., ten komunikat nigdy się nie pojawiał, zarówno na starej wersji ROM-u jak też na nowej. Ogólnie mówiąc - BT działał bezproblemowo. Niestety, w przeciągu kilku ostatnich dni, pojawił się dwukrotnie :surprised: Zacząłem zastanawiać się, co go powoduje, ale nie doszedłem do żadnych konkretnych wniosków, poza tym, że jego (komunikatu) pojawienie się, wiąże się jakoś dziwnie z okresem instalacji nowych map AM :mysli:

Cytat: Jakub Kańczugowski
Mozesz sprobowac jeszcze wgrac to:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_id=557

Właśnie na ten pomysł wpadłem wczoraj, po drugim pojawieniu się tego nieszczęsnego komunikatu, i zainstalowałem najnowszego Widcomm'a v 1.6.0.0700. Co będzie dalej, zobaczę. W związku z tym upgrade'm nasuwa mi się jednak pewne pytanie, które kieruję głównie do Jakuba. Otóż, po bezproblemowej instalacji najnowszej wersji Widcomm'a, wydawało mi się, że powinienem widzieć w systemie info o nowej wersji, a tu d... :surprised: W Bluetooth => About nadal występuje BT-PPC Version 1.5.0 Build 4000, w Module versions wszystkie biblioteki figurują jako 1.5.0.4000, a HP Asset Viewer również "chwali się" wersją poprzednią.
Co Ty na to, Jakubie? Jak to wytłumaczyć?

Pozdrawiam czytających.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2005, 23:22:57 »
Cytat: anjszulc
niestety, nic nie dalo :(

zna ktos jakis serwis ktor to by naprawil ?
Jakub, znasz kogos?

Nie mam pojecia czy ktos bedzie to potrafil zrobic... bo nie wiadomo co tam dokladnie padlo. Ale zobacz w dziale Sprzedam na forum jest ogloszenie takiego serwisu.

[Dodano: 2005-07-18 23:24:49]
Co Ty na to, Jakubie? Jak to wytłumaczyć?

Niestety tego nie wiem. Nie mam dostepu do takiego PDA. Byc moze cos tam sie nie podmienilo... lub podmienilo ale nie widac tego po okienku z informacja o wersji plikow.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 19, 2005, 08:28:44 »
Ja bawilem sie programem do obslugi tel Nokia, przez BT. "Testowa" ;)  wersje. Moze ona cos zwalila. Podmienialem jakis plik dll, moze to przez to?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 19, 2005, 09:36:39 »
Nastepnym razem nie pisz nic o crackach na tym forum, ok? Przeczytaj regulamin...

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 19, 2005, 12:18:33 »
Właśnie na ten pomysł wpadłem wczoraj, po drugim pojawieniu się tego nieszczęsnego komunikatu, i zainstalowałem najnowszego Widcomm'a v 1.6.0.0700.
niestety, u mnie instalacja innych BT managerow tylko pogorszyla sytuacje, nawet nie chcial sie wtedy wlaczyc, odrazu wywalal blad :(

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 19, 2005, 13:58:41 »
Cytat: anjszulc
niestety, u mnie instalacja innych BT managerow tylko pogorszyla sytuacje, nawet nie chcial sie wtedy wlaczyc, odrazu wywalal blad

W moim przypadku widzę pozytywną różnicę, bo BT uruchamia się wyraźnie szybciej, ale to jest ten jedyny plus. Komunikat pojawił się dzisiaj po raz trzeci :( Nie wiem, ale ten upgrad wg HP, miał poprawić tylko obsługę stereofonicznych słuchawek BT (może czegoś nie zrozumiałem i się mylę, to mnie uświadomcie).
Faktem jest, że iPAQ4700 przez pół roku działa bez najmniejszych problemów i w ostatnim tygodniu zaczyna fiksować BT i nie tylko u mnie. Logicznie rozumując, problemy z BT zaczęły nasilać się od momentu pojawienia się jakiejś popularnej aplikacji. A może wirus z kosmosu :alien: ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 19, 2005, 14:08:43 »
Hmm... mi tez ostatnio zwalila sie AutoMapa ale byla stara wiec nie miala nic wspolnego. Dawno nie robilem upgradu biosa ani firmwaru wiec...odpada ten trop a nawet jak wgralem jeszce raz bios/firmaware to nic to nie dalo. Zabawa z oprogramowaniem ni epowinna wplynac na prace sprzetowa BT chyba, ze oprogramowanie nadalo za wysokie parametry i cos "nie wytrzymalo" i sie skopcilo? mozliwe to? mi sie wydaje, ze nie. BT dzialal bez problemowo, jedynie z N6310i mialem problemy ale podobno IPAQ nie chce za bardzo wspolpracowac z pewnym softem z N6310i ale tu wina lezy po stronie nokii. Otwierac IPAQ chyba nie ma sensu bo i tak nic nie zobacze. Do IPAQ mam jeszcze plecki PCIMCIA ale one raczej nie wplywaja na prace BT w IPAQ.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 19, 2005, 18:16:34 »
Cytat: KrzysiekM
Nie wiem, ale ten upgrad wg HP, miał poprawić tylko obsługę stereofonicznych słuchawek BT (może czegoś nie zrozumiałem i się mylę, to mnie uświadomcie).

Ten upgrade z HP poprawia wszystkie profile (aktualizuje je do nowszej wersji) i dodaje dwa nowe - A2DP (sluchawki) oraz HID Profile (klawiatury BT).

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 19, 2005, 23:26:25 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Ten upgrade z HP poprawia wszystkie profile (aktualizuje je do nowszej wersji) i dodaje dwa nowe - A2DP (sluchawki) oraz HID Profile (klawiatury BT).

Dzięki za uświadomienie :)
Faktycznie, te dwa profile pojawiły się w Connection Wizard.