Pomoc z gps ipaq 3670 + Transplant GPS Jacket

• 46 Odpowiedzi
  • 3246 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 04, 2007, 18:34:27 »
no niestety wogóle nic nie widzi na dworzu, co za masakra :( ten sprzet chyba nadaje sie na żyletki :(
W VisualGPS przestał już widzieć wszystko, chyba sprzedam to dziadostwo :(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 04, 2007, 18:42:43 »
Cytat: "acwpower"
no niestety wogóle nic nie widzi na dworzu, co za masakra :( ten sprzet chyba nadaje sie na żyletki :(
W VisualGPS przestał już widzieć wszystko, chyba sprzedam to dziadostwo :(

Trudno coś stwierdzić na odległość, ale może na przykład jest jakiś problem w połączeniem plecków z Ipaqiem (gniazdko wyrobione). Możesz jeszcze spróbować (jeśli jeszcze masz cierpliwość) programu - terminala Pocketty. O ile wszystkie programy do GPS mają filtr na dane (puszczają tylko NMEA), to pocketty pokaże wszystko co leci z GPS i może uda Ci się coś zaobserwować na przykład poruszając gniazdkiem połączeniowym (delikatnie).

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 04, 2007, 19:40:10 »
cenna rada, spróbuje po 21:00 i napisze co i jak
PS. W tych pleckach siedzi karta 256MB Compact Flash i działa

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 04, 2007, 20:39:57 »
Może jakaś podpowiedz ściągnąłem ten program z ttp://www.dejavusoftware.com/pocketty/
Uruchomiłem-> Wcisnąłem Session/Connect/New Serial Connection/Confogure/ i
Device: Transplant-IGPS-1031
Speed:4800
Byte size:8
Parity:None
Stop bits:1
Flow Control:None
i Connect
Pokazało się czarne okno i nic się nie dzieje :( poruszałem złączem i też nic
Może jakieś porady?
PS.  po tym co zrobiłem wciskam Session i widze w rozwijanym menu zaznaczone (Failed Connection) a nad nim Serial: Com4

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 04, 2007, 20:47:09 »
Może jakaś podpowiedz ściągnąłem ten program z ttp://www.dejavusoftware.com/pocketty/
i Connect
Może jakieś porady?
PS.  po tym co zrobiłem wciskam Session i widze w rozwijanym menu zaznaczone (Failed Connection) a nad nim Serial: Com4

Wszystko ustawiasz właściwie, dokładnie tak, jak się powinno. Trochę to niepokojące co piszesz - wygląda na to, że GPS jakoś się zatyka. Proponuję odłączyć go od pocketa i zostawić do jutra osobno. Jutro znów spróbować Pocketty z dokładnie takimi ustawieniami o jakich piszesz. Próbowałeś odpalać GPS bez tej karty CF? Może jeszcze warto spróbować z podłączoną ładowarką (być może napięcie z bateri ipaqa jest trochę za niskie).

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 04, 2007, 20:59:37 »
Cytat: "angler22"
i Connect
Może jakieś porady?

Wszystko ustawiasz właściwie, dokładnie tak, jak się powinno. Trochę to niepokojące co piszesz - wygląda na to, że GPS jakoś się zatyka. Proponuję odłączyć go od pocketa i zostawić do jutra osobno. Jutro znów spróbować Pocketty z dokładnie takimi ustawieniami o jakich piszesz. Próbowałeś odpalać GPS bez tej karty CF? Może jeszcze warto spróbować z podłączoną ładowarką (być może napięcie z bateri ipaqa jest trochę za niskie).

1. Angler bardzo cenna uwaga, właśnie jak jest pod ładowarką to tylko wtedy mi łapie (czasami sygnał)
2. Pocetty bez karty CF zachowuje się tak samo, czyli nic nie wyświetla
3. GPSInfo bez karty CF - zero reakcji

Odłączam plecki i zostawiam do jutra :)

PS. Jutro się odezwę
PS2. Jak pracowałem w Electro World zawsze polecałem Waszą stronę klientom i mówiłem że tam znajdą fachową wiedzę na temat GPS-ów :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2007, 09:42:09 »

1. Angler bardzo cenna uwaga, właśnie jak jest pod ładowarką to tylko wtedy mi łapie (czasami sygnał)
2. Pocetty bez karty CF zachowuje się tak samo, czyli nic nie wyświetla
3. GPSInfo bez karty CF - zero reakcji
Odłączam plecki i zostawiam do jutra :)

Czyli karta na pewno nie jest winna, za to zasilanie jest mocno podejrzane. Większość modułów GPS działa prawidłowo na napięciu 3,3 V (tyle potrzebuje sam procesor), więc standardowa bateria z PDA powinna wystarczać (nigdy nie ma mniej niż 3,5 - 3,6 V). Jednak po drodze, na zasilaniu mogą być jakieś układy stabilizujące itp, na których masz spadki napięcia, i wtedy bateria już nie wystarczy. Zrób dzisiaj test, kilkukrotnego włączenia i wyłączenia odbiornika (najlepiej w pocketty) przy podłączonej ładowarce. Jeśli włączy się za każdym razem - sprawa jasna.

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 05, 2007, 11:45:41 »
widisz Angler22, jest mały problem bo testu nie zrobie bo pocetty mi nie działa nic sie nie wyświetla, po drugie jeżeli podłączę zasilanie wtedy w VisualGPS com4 b4800 łaczy sie z satelitami po ponad 5 min (ale to normalka prz sirf z 12kanałami) po drugie jeżeli uruchomię AM (zamykam z running programs visualGPS) i pda leży w tym samym miejscu co przed chwilą to w AM com4 b4800 sie nie łączy wogóle, nawet po godzinie!

Zostaje chyba tylko jeszcze jedna opcja, tak jak napisałeś, kupić ładowarkę ssamochodową, wejść do samochodu i sprawdzić, albo zrobic to u kogoś kto mieszka na działce.

Jak ktoś chce kupić ten sprzęt to chętnie sie go pozbędę bo już mam go dość :)

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 05, 2007, 11:47:59 »
Jeszcze jedno w Settings/Expansion Pack jest:
External Battery:
Not Present

Description:
Transplant GPS Jacket

Nie zaznaczone: Disable Insertion Sound

i przycisk Diagnostic (nieaktywny)

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 05, 2007, 11:51:29 »
Tu jeszcze dane tego GPS-a

Technical Specifications- Transplant IGPSJ™

Chipset: SiRF Star II LP
General:

*

Frequency: L1, 1,575.42 MHz
    *

C/A: 1.023 MHz chip rate
    *

Channels: 12 Channels all-in-view tracking
    *

DGPS Source: Default: None
    *

Programmable: WAAS/EGNOS
    *

System Back Up: Built-in Lithium-Ion rechargeable battery
    *

Antenna Type: Built-in Antenna (external antenna optional)
    *

Accuracy: (DGPS: None)
    *

Position: 10 m RMS, 25 m CEP rated
    *

Typical WAAS <5m
    *

Velocity: 0.1 meters/second, without SA
    *

Time: 1 microsecond synchronized to GPS time
    *

Datum: WGS-84 (or by demanded)
    *

Acquisition Rate: Open Sky, Stationary
    *

Reacquisition: 0.1 sec., average
    *

Cold Start: < 80 sec., average
    *

Warm Start: < 45 sec., average
    *

Hot Start: < 10 sec., average

Interface:

*

Connection: iPaq Expansion Sleeve
    *

Protocol: Default: NMEA-0183 (V2.20)- GGA(1), GSA(1), GSV(5), RMC(1)
      (n): n is the update interval in seconds
    *

Programmable: additional NMEA- VTG, GLL / SiRF Binary
    *

Power: 90mA continuous mode, 5V DC passthrough input charging circuit
    *

Device Size: 90x1400x30mm
    *

Weight: 113 grams

Dynamic Conditions:

*

Altitude: <18,000 meter
    *

Velocity: < 515 meter/second
    *

Acceleration: < 4g

Environmental:

*

Operating Temperature: -20°C to +60°C
    *

Relative Humidity: 5% to 95%, non-condensing

« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2007, 11:58:08 »
To z angielskiego forum:
Gościu używał tego gps-a na ipaq, przestał mu działac któregoś dnia i miał to samo co ja jak włączał crux-a to pokazywało błąd, zadzwonił do producenta, kazali mu wyjąć gps-a na kilka dni, włożył go po paru i działa mu z powrotem. Może i ja tak musze zrobić, ale o dziwo działał mu ten gps na 38400!!!!

Hi. I'm using Transplant IGPSJ with an iPAQ 3950 and Destinator3 Application.
I use it with SiRF Binary protocol at 38400bps and it worked fine, until today. It usually resets itself to NMEA protocol after some time disconnected from the ipaq and i used Crux_View to switch it to SiRF again. Today though, Destinator couldn't find the GPS, nor did Crux_View. It says "Read Error". I've tried both COM4 @ 4800bps and COM4 @ 38400. And all the other ports ofcourse. Tried to soft reset too.
Any ideas?

P.S. iPAQ detects the Jacket and reports it correctly in settings. There seem to be some misconfiguration. Doesn't this thing have a reset to factory defaults?

EDIT: Tried hard-reset too, tried crux_view both for PPC2002 AND PPC2003. System runs PPC2003

Problem has been solved after contacting Transplant Computing (http://www.transplantcomputing.com)
They told me to leave the device alone away from any power source for a couple of days, and the device would reset itself to NMEA and factory defaults.

They also told me that the device is not supported with SiRF (??????????)!?!?!?!!

Anyway, the device is now working fine.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 05, 2007, 14:07:06 »
To z angielskiego forum:
Gościu używał tego gps-a na ipaq, przestał mu działac któregoś dnia i miał to samo co ja jak włączał crux-a to pokazywało błąd, zadzwonił do producenta, kazali mu wyjąć gps-a na kilka dni, włożył go po paru i działa mu z powrotem. Może i ja tak musze zrobić, ale o dziwo działał mu ten gps na 38400!!!!

Dlatego właśnie też napisałem, byś odłączył plecki od ipaqa na noc. Oczywiście im dłużej tym lepiej - nie wiem jaką baterię podtrzymującą ma ten GPS, może się skończyć po kilkunastu godzinach, a może dopiero po tygodniu. Ciekawe jest to, co piszesz o Pocketty - ono powinno bez problemu wyłapywać dane z GPS, no chyba, że program źle współpracuje ze starszymi modelami PDA i starszymi systemami (to jest możliwe!). Teraz już wiesz przynajmniej, że odbiornik powinien być dodatkowo zasilany z ładowarki - wszelkie dalsze testy powinieneś wykonywać właśnie na takim zasilaniu. Jeśli chodzi o baudrate (te 4800 i 38400), to GPS chodzi na takim baudrate, jaki ma ustawiony. To znaczy fabrycznie zazwyczaj 4800, ale można tą wartość zmienić np przy programowaniu programem Cemonitor (pamiętasz opcję BAUD RATE na zakładce NMEA? - to właśnie ta opcja). W przypadku jakichkolwiek problemów z GPS zawsze polecam taką kolejność:

Sprawdzić czy dochodzi zasilanie (jeśli GPS jest wyposażony w diodę, to widać od razu),

Sprawdzić połączenie (komunikację) nawet w budynku, przy użyciu GPSInfo, Pocketty, Cemonitora lub innego programu pokazującego "protokół".

Dopiero gdy w tych programach stwierdzisz, że PDA otrzymuje z GPS dane w postaci $GPGGA, $GPRMC itd, wychodzisz na zewnątrz i czekasz na fix.

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 05, 2007, 14:36:05 »
mega mega dzięki Angler22 jesteś w 100% PRO jeżeli chodzi o PDA i GRS-y. Wielkie Pozdrooo

« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 06, 2007, 15:43:42 »
zostawiłem sam GPS na 24h, ale jest to samo. może trzeba dac mu z tydzień?

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 09, 2007, 08:33:29 »
Po zainstalowanieu Tomtom City Maps przejściu do zakładki Properties/Gps/ zaznaczeniu Use GPS pokazuje sie w okienku przy Setup info Please install GPS library firstm może to jakaś podpowiedz???

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 09, 2007, 09:15:57 »
Po zainstalowanieu Tomtom City Maps przejściu do zakładki Properties/Gps/ zaznaczeniu Use GPS pokazuje sie w okienku przy Setup info Please install GPS library firstm może to jakaś podpowiedz???

W niektórych wersjach TomToma (nie navigator) obsługę GPS instalowało się osobno - ten dodatkowy program nazywał się TomTom GPS (mogę się mylić co do nazwy, bo chyba tylko raz miałem z tym do czynienia). To normalne i nie zależy ani od urządzenia, ani od wersji systemu.

Odp: Pomoc z gps ipaq 3670 + Transplant GPS Jacket
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 10, 2007, 19:51:56 »
witam   all ja z innej beczki zainstalowałem iGO i od tej pory gdy podłanczam pelcak GSM  Navman   pojawia mi się napis po włączeniu ipaq-sa  "Unreconized card  "
enter the name of the card for information see the card manufactures docmentation   
 i w miejscu do wpisania czegoś ??
unknown card in socket 2
przez 8 godz -dosłownie czytałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi może ktos mipomoże bo ja mam już dosyć
program wykazuje wg instrukcji że nie może znaleść nadajnika GPS
z tego co zdołałam przetłumaczyć to znaczy nie poprawna nazwa portu czy cos takiego
p. s
wykonałem twardy reset i nic nie dało -w czasie podłączenia plecaka włacza mi się w/wym informacja
prosze o pomoc ::) ::) ::) ::) ::) ::) -koledzy
posiadam ipoaq 3790
Microsoft Packet PC Vrersion 4. 20. 1081 )build13100) 
Windows CE 4. 20