ładowanie aku w 3970 przez USB

• 14 Odpowiedzi
  • 1535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oko

• 15
« dnia: Luty 06, 2004, 18:28:01 »
witam,
ostatnio zgubiłem ładowarkę sieciową i mam teraz mały problem bo nie mam czym naładować mojego przyjaciela:) chciałem kupić oryginalna ale cena mnie troszkę przeraziła natomiast kolega powiedział mi że mam kupić sobie kabelek USB + Power czyli ładowanie i przesyłanie danych poprzez gniazdo usb w np.laptopie mam właśnie laptopa i pomyślałem że to by było ok. ale troszkę mam obawy czy to jest w 100% bezpieczne dla notebooka jak i ipaq-a z tego co wiem ipaq 3970 potrzebuje zasilacza 5V 2A. a jak mi wiadomo USB dysponuje ok. 500mA. więc czy nie będzie jakiegoś przesilenia w notebooku? lub za mało prądu by ipaq działał prawidłowo? bardzo prosze o pomoc czy warto bawić się w taki zakup czy kupić drogi oryginalny zasilacz:(

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2004, 21:00:32 »
Komletnie rozladowany akumulator chwilowo ciagnie powyzej 1 A. potem prad spada do 180-280 mA. Ale zasilacze oryginalne maja wiecej niz 5 V. Przez USB ladowanie bedzie. choc z doswiadczenia wiem ze bywa on niedoladowany. USB ma ograniczenie prądowe i nie powinno dac sie przeciązyc chyba zeby ......

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2004, 09:42:09 »
Możesz kupić 'nieoryginalny' akumulator impusowy o podobnych parametrach. Sam z takiego korzystam i nie widzę żadnej różnicy. Dałem za niego 80zł

*

Offline oko

• 15
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2004, 00:40:21 »
a możesz mi powiedzieć gdzie taką kupić szybko i wygodnie z góry dziękuje
pozdrawiam

*

Offline oko

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2004, 14:41:26 »
perła co miałeś na myśli pisząć żeby....?????

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2004, 20:18:00 »
Piszac chyba zeby ... mialem na mysli ze trudno mi przewidziec jak zachowa sie USB tego notebooka obciazony chwilowo > 0.5 A. Bez klopotu natomiast da sie zasilac i ladowac akumulator pda dobrym zasilaczem 6 V -1A na wszelki wypadek nie przekraczajac kilku godz ladowania.

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2004, 01:12:48 »
Nie polecam eksperymentów z zasilaczami o innych napięciach i obciążeniach maksymalnych (poczytaj wątek o bateriach w pocketach). Zasilacza szukaj w dobrze zaopatrzonych sklepach z elektryką/elektroniką (ale raczej nie tych w stylu euro/agd ;) ), w których sprzedawca będzie wiedział o co Ci chodzi (tzn - żeby choć trochę wykształcenia elektrycznego posiadał)
Możesz też mieć kłopot z wtyczką, ale to może załatwić przejściówka albo prościutkie lutowanie (u mnie właśnie tak było)

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2004, 09:30:14 »
spoko ja mam 3970 i laduje go od roku tylko poprzez USB nie widze zmain w zachowaniu ipaq ani zadnych innych. jest to pomysl dobry i wyprobowany ( to nie jest zadna nowosc ani experyment) - polecam goraco

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2004, 10:58:30 »
@yoyo: pisałem nie o USB tylko o zasilaczach o innych parametrach niż zalecany do ładowania. A ładowanie przez USB zależy od tego w czym jest to USB. Może w Twoim komputerze będzie działać, ale nie zagwarantujesz chyba, że w każdym urządzeniu to będzie działać? a może zwrócisz mu kasę jak spali się (cyt 'polecam gorąco' ) układ zasilający na płycie laptopa i przy okazji może też iPAQ?

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2004, 11:57:41 »
gwarancji nie daje ;)   wystawilem tylko swoja opinie na ten temat,  ja sie nie zastanawialem kupilem wlaczylem i uzywam. nie namawiam ale i nie odradzam - bo jak pisalem jest to bardzo wygodna ( i tania ) forma ladowania naszego ipaq-a a i duzym dodatkowym plusem jest synchronizacja przez USB. Ja tam kabelek nosze w torbie i gdzie chce zrzucam i laduje pliki jak na dyskietke ;) POLECAM GORACO.

ps. laduje przez laptopa Compaq Armada 750 oraz stacjonarnego kompa.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2004, 12:28:56 »
Oczywiscie nikt nie da gwarancji na alternatywne metody ladowania ale sam w sytuacjach awaryjnych uzywam od dawna 3 alternatywnych metod :
zasilacza 6V, 4 akumulatorkow AA oraz zasilacza samochodowego uniwersalnego ustawionego na 6V. Wszystko wtedy gdy nie mam przy sobie oryginalnego zasilacza ( z zalozenia go nie woze) a dluzej korzystalem np z wi-fi i zalezy mi na pelnej sprawnosci akku.

*

Offline oko

• 15
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2004, 19:04:59 »
ok. no to w końcu jak to jest?czyli te kabelki na allegro mogą okazać się jedną wielką puszką pandorą? skoro wy tu piszecie o tym że można nawet uszkodzić płytę główna przez takie ładowanie to wychodzi na to że nie jest to bezpieczne bo to tak jak by sobie przykładać pistolet do głowy i czekać jak wypali:)ktoś już pisał że USB mają zabezpieczenia przeciw przeciążeniu  czy takie coś jest w notebooku compaq evo n800v??

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2004, 20:28:08 »
Zabezpieczenie przeciwzwarciow i przeciazeniowe na gniazdach  USB jest ale  czy w notebooku compaq evo n800v jest na 100% - nie wiem. I co gorsza nie podejrzewam by Ci to serwis zagwarantowal. I w tym problem, bo piszemy tu o tym co sprawdzilismy, rozwiazaniach ktore dzialaja, sa poprawne technicznie ale to nie znaczy ze zawsze i wszedzie skuteczne.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2004, 17:23:54 »
W życiu nie słyszałem żeby kabelek na USB cokolwiek spalił - czy to na notebooku czy na PDA.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2004, 09:46:22 »
Mi kiedys kamera USB spaliła płytę główną.
Ze 4-5 lata temu zakupilem do mojego PC (wtedy to bylo P200) kamere internetowa zoltrixa na usb. Zainstalowalem ja w oknie na przedluzce 2 metrowej chcąc zrobić kamere internetową na mojej stronie www. Wszystko dzialalo o.k. dopuki nie przyszla zima i woda zaczela zciekac po szybie na kamere. Reszty sie sami domyslacie.