jak usunąć bootloader (Linux) z ROMu (IPAQ 3970)

• 5 Odpowiedzi
  • 1165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bobi11

• 24
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« dnia: Listopad 04, 2003, 08:45:43 »
Kupiłem niedawno uzywanego IPAQ 3970 i ma załadowany Arm Bootloader (Linux). Normalnie by to nie przeszkadzało ale ma jeden poważny minus. Da się go uruchomić przyciskając jednocześnie Joypad i dowolny inny przycisk tracąc przy tym cały RAM. Uniemożliwia to noszenie IPAQ w miękkim futerale (np. Krusell), gdzie po przypadkowym zciśnięciu sprzętu ( i tych dwóch przycisków)wszystko wyparowuje (oryginalny ROM musi mieć jeszcze przyciśnięty Reset i Power by zrobić Hard Reset).
Na stronie http://www.pdaclub.pl/print.php?news_id=3214 znalazłem dość szczegółowy opis jak go zainstalować ale brak gdziekolwiek instrukcji jak się go pozbyć. Oczywiście jakbym miał zrobioną kopię mojego oryginalnego ROMu to pewnie by było prościej ale nie mam (poprzedni właściciel też mówi że nie ma).
Ten IPAQ był kupiony onegdaj w Polsce więc ma legalną wersję Win PPC 2002 ale na płytce firmowej go nie ma (nie znalazłem) - a nawet jakby był to jak go tam wsadzić nazot . Mam nadzieję że nie muszę go posyłać do serwisu HP ??
(w tej kwestii już pisałem kilka wątków wcześniej ale nie uzyskałem za bardzo pomocy - pytanie zadałem nieco inaczej dlatego ten nowy wątek)

Zapomniałen napisać że KeyGuard w tej kwestii nie pomaga (nie blokuje tych przycisków)
HTC Touch HD (Blackstone) - Radio: 1.17.25.09
ROM: Energy 21916 Sense2.5 CookieClassic DinikGlass Oct.08

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2003, 11:41:28 »
Epoka Lodowcowa = one way ticket?
brrrrr!
;)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2003, 12:39:01 »
Musisz znaleźć gdzieś image bootloadera Parrot (oryginalny z iPAQ-a) taki, jak zapisuje go Linuxowy bootldr (zwykle plik nazywa się saved_bootloader.bin) do iPAQ-a 3970. Potem podpinasz iPAQ-a przez RS232, odpalasz terminal i z poziomu konsoli bootldra podładowujesz image (set ymodem 1, load boot). Uważaj, żeby image był poprawny -- jeśli nie będzie, zostaniesz z ładną małą cegiełką zamiast palmtopa.

*

Offline bobi11

• 24
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2003, 08:37:15 »
no to ładnieście mnie pocieszyli ... :(
będę szukał na jakimś Emulu - ale skąd mogę wiedzieć że będzie poprawny ?
może jednak serwis HP ...

jak ma ktoś jeszcze inne pomysły to proszę (albo ten plik image) :)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2003, 14:51:46 »
Wysylanie do serwisu zagranicznego MA SWOJE ZALETY :)
Moj 3970 pojechal do belgi ze stluczonym lcd na naprawe ktora miala mnie kosztowac 240 USD. Moj kochany serwis HP zgubil mojego ipaqa i po 6 tygodniach karczemnych awantur. HP za free musialo mi dostarczyc 5550.  to sie nazywa fart

*

Offline bobi11

• 24
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2003, 15:31:16 »
Już zdobyłem od kogoś życzliwego potrzebny plik i dziękuję wszystkim za pomoc. już wychrzaniłem tego Booltoadera i teraz mi już działa KeyGuard normalnie.