Witam,
W poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem przegrzebałem całe forum. Trafiłem na ten wątek:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=14438, ale oprócz postawionego pytania w nieco podobnym temacie niczego nie znalazłem. Postanowiłem otworzyć nowy wątek i opisać, co nastepuje. Będę szczerze zobowiązany za okazaną pomoc.
Do tej pory korzystałem z iPAQ H3870, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety miałem przejściowe-chwilowe z podświetleniem ekranu i postanowiłem zmienić maszynę. Wybór padł na H5550, nie tylko jako najmocniejszego ze starej linii, ale również ze względu na akcesoria (plecki), których używałem z H3870.
W sobotę wieczorem zajrzałem na Allegro i na drugi dzień w Płocku zakupiłem używanego H5550 w stanie niemal fabrycznie nowym, bo po zakupie był używany ok. miesiąca, po czym wylądował w szafie. Sprzęt otrzymałem kompletny w oryginalnym pudełku itd. itp. Szybkie przejrzenie menu i test kilku funkcji nie wskazywał, że coś jest nie tak.
Problemy zaczęły się po powrocie do W-wy, kiedy zacząłem go uzbrajać do pracy w zastępstwie używanego dotychczas H3870. Palmtop służy mi m.in. do nawigacji satelitarnej.
Po wgraniu AutoMapy zwróciłem uwagę na bardzo niski poziom dźwięku reprodukowanego przez wbudowany w H5550 głośnik. W tym miejscu słowo "niski" powinno byc traktowane z dużą rezerwą. Tego głośnika po prostu nie słychać, albo słychać, ale tylko w cichych miejscach, a w przypadku AM wnętrze auta nie należy do najcichszych.
Tutaj następuje pytanie: Czy ten typ tak ma? Zmiana głośności przy pomocy klawiszy sprzętowych działa, ale poziom jest naprawdę cienki. W AM test głośności dla opcji "średnia" i "duża" niczym się nie różni - poziom dźwięku jest bez zmian. Dziś wpadłem na pomysł podłączenia słuchawek i tutaj zdziwienie - dźwięk jest bardzo dobry i regulacja zarówno z poziomu H5550, jak i AM działa bez zarzutu. Dla porównania odpaliłem mojego starego H3870 i jakośc dźwięku przy podłączonych słuchawkach jest taka sama. Niestety głośnik H5550 jest do bani.
Pomóżcie, co z tym fantem zrobić? Czy to awaria sprzetu, czy też oprogramowania? Gdzie mogę oddać IPAQ do naprawy i ile to może kosztować. Sprzęt jest zacny i szczerze mówiąc - nie chciałbym się go pozbywać.
Proszę o pomoc i w miarę szybkie rady/odpowiedzi, bo jeszcze kilka dni i zacznę w aucie strzyc uszami. Pozdrawiam.