H5550 - problem z głośnikiem

• 6 Odpowiedzi
  • 666 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 11, 2006, 22:44:52 »
Witam,

W poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem przegrzebałem całe forum. Trafiłem na ten wątek: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=14438, ale oprócz postawionego pytania w nieco podobnym temacie niczego nie znalazłem. Postanowiłem otworzyć nowy wątek i opisać, co nastepuje. Będę szczerze zobowiązany za okazaną pomoc.

Do tej pory korzystałem z iPAQ H3870, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety miałem przejściowe-chwilowe z podświetleniem ekranu i postanowiłem zmienić maszynę. Wybór padł na H5550, nie tylko jako najmocniejszego ze starej linii, ale również ze względu na akcesoria (plecki), których używałem z H3870.

W sobotę wieczorem zajrzałem na Allegro i na drugi dzień w Płocku zakupiłem używanego H5550 w stanie niemal fabrycznie nowym, bo po zakupie był używany ok. miesiąca, po czym wylądował w szafie. Sprzęt otrzymałem kompletny w oryginalnym pudełku itd. itp. Szybkie przejrzenie menu i test kilku funkcji nie wskazywał, że coś jest nie tak.

Problemy zaczęły się po powrocie do W-wy, kiedy zacząłem go uzbrajać do pracy w zastępstwie używanego dotychczas H3870. Palmtop służy mi m.in. do nawigacji satelitarnej.

Po wgraniu AutoMapy zwróciłem uwagę na bardzo niski poziom dźwięku reprodukowanego przez wbudowany w H5550 głośnik. W tym miejscu słowo "niski" powinno byc traktowane z dużą rezerwą. Tego głośnika po prostu nie słychać, albo słychać, ale tylko w cichych miejscach, a w przypadku AM wnętrze auta nie należy do najcichszych.

Tutaj następuje pytanie: Czy ten typ tak ma? Zmiana głośności przy pomocy klawiszy sprzętowych działa, ale poziom jest naprawdę cienki. W AM test głośności dla opcji "średnia" i "duża" niczym się nie różni - poziom dźwięku jest bez zmian. Dziś wpadłem na pomysł podłączenia słuchawek i tutaj zdziwienie - dźwięk jest bardzo dobry i regulacja zarówno z poziomu H5550, jak i AM działa bez zarzutu. Dla porównania odpaliłem mojego starego H3870 i jakośc dźwięku przy podłączonych słuchawkach jest taka sama. Niestety głośnik H5550 jest do bani.

Pomóżcie, co z tym fantem zrobić? Czy to awaria sprzetu, czy też oprogramowania? Gdzie mogę oddać IPAQ do naprawy i ile to może kosztować. Sprzęt jest zacny i szczerze mówiąc - nie chciałbym się go pozbywać.

Proszę o pomoc i w miarę szybkie rady/odpowiedzi, bo jeszcze kilka dni i zacznę w aucie strzyc uszami. Pozdrawiam.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2006, 22:55:53 »
no nie jest to normalne, moj 5450 dawal wstarczajaco glosny dzwiek wiec u ciebie musi byc cos nie tak
mozesz zapytac w dziale serwisowanie o glosniczek mysle ze adzios czy toman znajda cos u siebie a i pewnie ci przeloza jak bedziesz chcial

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2006, 23:01:30 »
Cytat: "pimpus sadelko"
no nie jest to normalne, moj 5450 dawal wstarczajaco glosny dzwiek wiec u ciebie musi byc cos nie tak
mozesz zapytac w dziale serwisowanie o glosniczek mysle ze adzios czy toman znajda cos u siebie a i pewnie ci przeloza jak bedziesz chcial

Dzięki. Pewnie, że chcę. Mam nadzieję, że to tylko kwestia głośnika i nie kosztuje to majątek.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2006, 00:22:22 »
Jeszcze dla pewności potwierdzę, że w dokładie takim samym modelu (h5550) na siłę głosu z AM nie ma co narzekać, wręcz przeciwnie, AM drze mordę przy włączeniu tak że umarłego by obudziła  :terrified:  :) Czyli pewnie wina głośnika

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2006, 10:02:11 »
Mialem kiedys h3950 (h3870 ma identyczna obudowe), teraz mam h5550 i moge powiedziec, ze sila dzwieku w tym ostatnim jest duzo nizsza (wg. mnie max. 1/3 glosnosci h3950). h5550 jest niestety bardzo cichy (w samochodzie - diesel - jest prawie nieslyszalny). Ten typ tak ma  :(

*

Offline spawn

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2006, 00:30:46 »
mam 5550 i 3630 i naprawde 3630 gra duzo lepiej , obydwa modele nie moga szczycic sie czystym dzwiekiem ale h5550 naprawde jest cichy i  wydaje sie ze mozna miec odczucia ze jest uszkodzony, a w glosniejszych miejscach wogule go nie slychac

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2006, 01:10:03 »
Głośnik wymieniłem. Głośność niewiele się poprawiła, ale jest lepiej niż było. Przy poprzedniku H3870 poziom dźwięku H5550 jest naprawdę cienki. Cały czas zastanawia mnie fakt, że poziom głośności na wyjściu słuchawkowym obydwu modeli jest dokładnie taki sam.