IPAQ 5550 umarł

• 4 Odpowiedzi
  • 636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zoh

• 4
IPAQ 5550 umarł
« dnia: Listopad 10, 2006, 20:46:43 »
Witam serdecznie

stała się rzecz straszna... podłączyłem swojego IPAQa do ładowarki w celu (jak to bywa) naładowania baterii... i zonk :(

ekran na chwilę zaświecił się strasznie jasno i zgasł...  :surprised:

to była ostatnia chwila jego życia... nie pomaga wyjmowanie baterii, restarty, nic... IPAQ martwy...

teraz prośba do was szanowni grupowicze:
może ktoś coś wie na ten temat i mi powie czy jest jakaś szansa że po małych zabiegach reanimacyjnych komputerek ożyje??
czy może już trup totalny??  :terrified:

piszę bo się w ogole na tym nie znam i nie wiem czy rozglądać się za nowym czy nie dawać za wygrana...

z góry dzięki za wszelkie informacje

*

Offline AndyS

• *
  • 50
  • Sprzęt: iPAQ 3970 + BT-359 PNA NAVMAN N60i
Re: IPAQ 5550 umarł
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2006, 22:50:02 »
To mi wygląda na awarię ładowarki. Zamiast zalecanych "voltów" poszło sporo wiecej i
Cytat: "zoh"
ekran na chwilę zaświecił się strasznie jasno i zgasł...  :surprised:
więc będzie kiszka. Francuzi mówią "marne_szanse".  :(
P.S. Oczywiście mogę się mylić ale zrób pomiar napięcia na ładowarce (jeżeli potrafisz i masz czym) a być może wyeliminujesz jedną z przyczyn albo na nią trafisz.  :S   No i serwis.
Pomóżcie Oldboy'owi

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
IPAQ 5550 umarł
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2006, 01:28:24 »
Jest jeszcze pewna szansa że nic poważnego się nie stało - ten model PDA udaje martwego jeżeli nie ma zainstalowanej sprawnej baterii. W takim przypadku nie pomaga ani podłączona ładowarka ani plecki z dodatkową baterią - pocket nie reaguje na nic.

A awarie elektroniki w bateriach były u HP5550 dość częste.

Spróbuj znaleźć kogoś z pewną baterią, ewentualnie przejdź się do serwisu, może akurat trafisz że będą mieli coś dla próby.

Mnie taka sytuacja zdarzyła się w 2003 roku, wtedy niestety nawet w serwisie nie dysponowali baterią na próbę. Zaryzykowałem zakup nowej i na tej IPAQ ożył. Tak że do wymiany gwarancyjnej pojechała wtedy już tylko sama zdefektowana bateria, a IPAQ służy do dziś.

IPAQ 5550 umarł
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2006, 09:56:53 »
Witam!
Otuchy chciałem dodać, dokładnie tak samo miałem po tygodniu bez ładowarki. Standardowy problem tego modelu... wraz z rozbłyskiem:)
Zostaw na dzień dwa pod ładowarką, następnie HardReset i ładowanie.
Będzie żył
Powodzenia

*

Offline spawn

• 13
IPAQ 5550 umarł
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2006, 23:58:34 »
zakupilem ostatnio takie dwa nei kompletne palmptopy, jako rzekomo uszkodzone i musze sie pochwalic ze zrobilem dobry interes gdyz uszkodzone byly tylko baterie,  jedna nawet  po kilkunastu prubach podlanczania do roznych stacji gdyz nie moglem dostac orginalnej wstala wkoncu na ladowarce samochodowej, ma sie dobrze i laduej sie juz normalnie pod stacja dokujaca,. a drugi chodzi na bateri od pierwszego, objawy byly identyczne po podlonczeniu pod ladowarke blysk i nic wiecej, moze sprubuj kilkakrotnie podlanczac go pod ladowarke moze to cos da chyba ze u mnie to byl przypadek