Ipaq 5550 -nie chce się ładować bateria

• 5 Odpowiedzi
  • 1126 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HMS

• 8
« dnia: Listopad 16, 2003, 11:43:15 »
Mam nowego Ipaqa 5550 (ok. m-c).Przestała mi się ładować bateria. Dioda ładaowania miga normalnie , status jest cały czas "charging" ale procent naładowania jest cały czas 12% (wcześniej było więcej ale prónowałem resetów, wyciągania bateri itp i spadło ). Backup battery jest prawdopodobnie ładowana ponieważ pokazuje stan naładowania 100%. iPAQ w tej chwili działa tylko przy podłączeniu do podstawki lub przez kabel USB do kompa. Przy odłączeniu od podstawki wyłącza się i nie można go włączyć, ani przez power ani przez przycisk resetu. Robiłem już Hard-reset ale nic to nie pomogło. Czyżby padła bateria ?. Bez żadnych wcześniejszych objawów ?. Bo jeżeli ładuje backup battery i daje zasilanie to raczej gniazdo jest dobre. Ma ktoś jakiś pomysł ? Czy został tylko serwis ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2003, 12:54:10 »
No raczej serwis. Dla pewnosci mozesz wybrac sie do jakiegos sklepu z PDA i sprawdzic go z inna bateria. Moze lepiej od razu kupic wieksza nowsza baterie, a nie odsylac go na 3-4 tygodnie do Holandii?

*

Offline HMS

• 8
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2003, 13:05:21 »
jakub kańczugowski napisał:

No raczej serwis. Dla pewnosci mozesz wybrac sie do jakiegos sklepu z PDA i sprawdzic go z inna bateria.

Myślę że znalezienie w Opolu sklepu z dostępnymi na miejscu Ipaq-ami będzie raczej trudne ( niewykonalne ). A swoją drogą czy do Ipaqa 5550 będzie pasowała bateria z jakiegoś innego Ipaqa (pewnie z 5555 tak) ?. A może jest ktoś w Opolu kto ma takiego Ipaqa i byłby uprzejmy i umożliwił sprawdzenie czy to bateria czy coś innego ?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2003, 15:59:59 »
A moze sprobuj zmierzyc napiecie dochodzace do gniazda zasilania albo (ostroznie -polaryzacja) uzyj innego uniwersalnego zasilacza 5-6V. Dolaczajac zasilacz zewn warto kontrolowac prad ladowania. W naladowanych akumulat. jest
on 70-150 mA. W czasie ladowania nawet 200-600 mA szczegolnie wtedy gdy jest np karta wi-fi.
 To oczywiscie rady gdy brak dostepu do innej oryginalnej baterii , do serwisu daleko itd.

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2003, 16:58:57 »
w serwisie mowia ze sprzecik jedzie do holandii ale watpie w to, to sa bzdury, to juz polak taki tempy jest ze nie potrafi sam zobaczyc czy sprzet jest uszkodzony??? moj 1915 jest w polsce sprawdzany (tez chodzi o baterie). Dyrdymaly wmawiaja ludziom. (serwis Hp powinien zniknac z pow. ziemi ... )

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2003, 19:28:43 »
to jest w calosci montaz powierzchniowy, wykonywany automatycznie. wiec i diadnoza i naprawa jest robiona specjalizowanymi urzadzeniami. dlatego dzialania serwisu ktory niema takich urzadzen to fikcja. Nie dziwcie sie wiec ze robi to np Holandia. prawdopodobnie jak sie uszkodzi niemcom tez wysylaja do Holandi. takie czasy.