iPAQ 5550 - internet przez kartę PCMCIA

• 3 Odpowiedzi
  • 385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 28, 2006, 01:02:44 »
witam

chciałbym korzystać ze stałego dostępu do internetu w moim palmtopie, niestety rozwiązanie telefon jako modem nie działa za dobrze, raz że wolno, dwa bluetooth często rwie połączenie, kłopotliwe jest też korzystanie w tym samym czasie z telefonu do rozmów i jako modemu  

zaczałem przeglądać forum i znalazłem informację o tzw pleckach gdzie mógłbym wpiąć karte PCMCIA
czy ktoś lepiej zorientowany mógłby mi wyjasnić czy to zadziała w moim sprzęcie, jeśli tak to gdzie to kupić i pi razy drzwi za ile

pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:40:02 »
Jak od spodu pocketa masz takie złącze to te plecki będą pasować: http://www.allegro.pl/item117964868_okazja_plecki_pcmcia_do_ipaq_compaq_bcm_.html
Ja mam plecki pcmcia więc jak by co moge coś pomóc (na ile bede mógł :) - lepeij do mnie na gg walic: gg:4476700 :D )

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2006, 12:28:31 »
Pamiętaj iż jedyną kartą która zadziala w tych pleckach i na tym systemie ( testowana osobiście) jest karta PCMCIA wlan/GPRS D211 Nokii - ale ona ma tylko GPRS - czyli max 56kB/s.Jeśli masz telefon z EDGE to bedziesz mial duzo większą szybkość - chociaż wg mnie istnieje ograniczenie prędkości BT do 115kB/s - ale podobno dziala to szybciej. Ja uzywam Universala( MDA Pro) z kartą SIM Blueconnect - i mogę powiedzieć iż w zasięgu UMTS to szybkość jest super - jeśli wychodzę z zasięgu i wpadam na standardowy GPRS  - to wydaje się iż wszystko stoi   :))
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2006, 22:18:01 »
dzięki za pomoc, mam takie wejście od spodu palmtopa, odezwę sie na gg po szczegóły

nie wiem jak będzie z moim sprzętem, bo w linku Allegro jest napisane,  że plecki są przeznaczone do serii 36XX do 39XX
pocieszam się tym, że kiedy używałem telefonu jako modemu korzystałem z ustawień od któregoś z iPAQów własnie tej serii i działało

jas_pik - mam jeszcze jedno pytanie - idąc do salonu np Plus GSM podpisuję umowę i dostaje kartę PCMCIA, ale czy mam jakikolwiek wybór jaki to będzie typ/producent tej karty? czy takie karty można kupić np na Allegro i w jakiś sposób zaprogramować, skoro mogę używać tylko tego typu?
przepraszam za moje może bardzo laickie pytania, ale dla mnie to zupełnie nieznany temat ;)