Jesli masz połączenie przez BT i GPRS do net-u to masz wszystko co chcesz. Ustawiasz w Pocket-e skrzynke pocztową i mozesz ją odbierać i wysyłać. Sam mam tak ustawione i wiem że to działa.
Ja to zrobić?
1. Klikasz w ikonke Inbox np. w menu start
2. mnu services - new services
3. wpisaujesz adres mailowy w pole e-mail adres -> NEXT
4. Teraz nastepuje próba połączenia do net więc naciskasz SKIP
5. jestś na zakładce User Information i wypełniasz pola
Your name - Twoje dane (imie nazwisko może pseudonim)
user name - nazwa użytkownika skrzynki pocztowej potrzebna do logowania do serwera pocztowego
password - hasło
klikasz w kwadracik seve password by zapamiętać hasło
NEXT
6. Account information
tu wybierasz rodzaj serwera poczty przychodzącej - zazwyczaj jest to pop3
wybierasz więc Service typ: POP3
Name: to nazwa profilu w jakim bedzie się znajdować właśnie ustawiana przez Ciebie skrzynka pocztowa. Domyslnie jest tu wpisane POP3 ale myslę że lepiej jest wpisać np. adres mailowy
NEXT
7. Server Information
W pola Incoming mail i Outgoing mail: wpisujesz adresy serverów SMTP i POP3. Czasem nazwy serwerów SMTP oraz POP3 sa takie same ale nie zawsze!
pole DOMAIN można zostawić puste
8. Przycisk OPTION
daje możliwość ustawienia jak często ma się sprawdzac poczta z mozliwością ustawienia co ile minut - domyślnie co 15
Kwadracik - Outgoin e-mail server requires authentication zaznaczasz wtedy gdy przy wysyłaniu poczty jest wymagana autoryzacja, co ostatnio stało się popularne nawet na darmowych stronach
Connection: ustawione domyslnie na default ... co pozwala na łączenie ze skrzynką poprzez aktualne połączenie a nie jakieś specyficzne
NEXT
9. OPTIONS
Do wyboru :
Get message headers only
lub
Get full copy of messages
Mówi samo za siebie albo sciagasz tylko nagłowki maila - lepsze gdy łączysz się przez GPRS bo mniej "waży", oraz ściąganie całego maila który może byc potężny i dużo "ważyć" = kosztować.
Kwadracik Include oznacza ilość kb do ściągnięcia przy pierwszej opcji
NEXT
10. Only display messages from the last deys
oznacza czy ściągać wszystkie wiadomości czy tylko te z iluś tam ostatnich dni - domyślnie 3
FINISH
KONTO ZOSTAŁO USTWIONE!
Wystarczy kliknąć w ikonkę dwóch kopertek na psaku zadań i poczta powinna się odebrać
POWODZENIA!
p.s.
mam nadzieję że o taki opis Ci chodziło