iPAQ 3970 polaczenie z Nokia 6310i

• 16 Odpowiedzi
  • 1969 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 14, 2003, 21:31:14 »
Może ktos wie jak skonfigurowac polaczenie iPAQa 3970 z komorka 6310i aby dostac sie do internetu i poczty? Za diabla nie moge tego skonfigurowac (CSD i GPRS, IrDA i Bluetooth).
Bede wdzieczny.

*

Offline as

• 31
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2003, 22:41:00 »
PDA -> iRda -> GPRS
otwieramy okno konf. połączenia (Menu START ->settings->zakładka Connections->ikona Connections
następnie zakładka Dialing Locations ->przycisk Dialing Patterns gdzie we wszystkich trzech polach wstaw litere "g" ->OK->zakładka Connections w gurnym rozwijalnym menu wybierz poz. NEW
potem w zakładce General wpisz nazwę połączenia (np INTER)
w zakładce Modem znowu wybierz New i w otwartym oknie wybierz odpowiedni modem (np.Generic Irda Modem" potem ustaw Baud rate na 155200 -> przycisk Next
w tym oknie wpisujemy w trzecie pole nr telefonu " *99# " -> Next
w następnym wpisujemy string odpowiedniego poeratora
(+cgdcont=1,"IP","www.plusgsm.pl" ->kliknij Finish
teraz wystarczy w Menu START ->settings->zakładka Connections->ikona Connections
w pierwszym rozwijalnym menu wybrać ustawione połączenie
(np. INTER) uaktywnić port IRDA w telefonie skierować porty na siebie i kliknąć CONNECT
oczywiscie u operatora musimy aktywować przesył danych
i jeszcze User name : plusgsm , pass: plusgsm

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2003, 23:05:01 »
Dzięki as. Będę próbował. Co z tego mam zamienić dla innego operatora (używam ERY)?

*

Offline as

• 31
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2003, 23:26:53 »
extra dial string dla eragsm :"+cgdcont=1,"IP","erainternet"
user: erainternet
pass: erainternet

powodzenia

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2003, 00:00:19 »
extrastringi nie są potrzebne
tylko właściwie wpisane DNSy
chyba, że masz Nokię ze starym (poniże v4.2) lub najnowszym (v5.5) softem to masz problem - z rzadka daje się nawiązać połączenie BT z takim telefonem
sprawdź czy masz sparowane urządzenia
i zignoruj komunikat, który wyświetla nokia "urządzenie odrzucone" (lub podobne w tym stylu) - bo jaki telefon takie i tłumaczenie menu...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 15, 2003, 00:24:32 »
A numer nie powinien być "*99***1#"?
Z tym komunikatem to już zapoznałem ...

[Dodano: 2003-08-15 00:27:59]
Nie mogę rozszyfrować które to jest Dialling patterns - kilka dni temu wgrałem polską nakładkę.P

[Dodano: 2003-08-15 00:41:29]
OK znalazłem ale pokazuje +1 (425) przed numerem *99***1#.
I nie mogę tego wywalić.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2003, 21:53:12 »
Ustawiłem co trzeba (tak jak as podawał), wstawiłem *99***1# i erainternet dla ERA GSM i nic.
Kombinowałem z numerem wstawiając np. 0 48 ale nic to nie daje: wyświetla np. +0 (48) ... i nie moge tego usunąć. Jak łączę się z internetem z laptopa przez komórkę to żadnych zer i 48 nie trzeba (nawet jak łączę się z Danii). Poza tym brak reakcji w telefonie jak łączę przez podczerwień, a przy łączeniu przez BT telefon informuje, że rozłączono zaraz po nawiązaniu połączenia. Kombinowałem z kluczem i bez, z autoryzacją i bez. Ręce opadają ... Chyba dam za wygraną. A może są jakieś programy do kupienia (polskie) konfigurujące automatycznie co trzeba? Może ktoś zna takowy i wie że "zrobi dobrze mojemu iPAQowi"?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 21, 2003, 23:17:16 »
1. Nie trzeba podawać żadnych stringów w Erze.
2. Można dzwonić na numer *99# czyli ustawiony w komórce domyślnie profil.
3. W zakładce Connections - Dialing Locations - przycisk Dialing Patterns we wszystkich polach wpisać tylko literkę "G"
4. Przy połączeniu przez BT to normalne, (w nokii) że po nawiązaniu komunikacji z telefone przez managera BT pojawia się komunikat że następuje rozłączenie. Nie zamykając BT Managera, należy "zadzwonić" na numer *99#, oczywiście połączenie musi być skonfigurowane na modem BT w Pockecie.
Powinno działać!
Nasz szanowny Admin Kuba kiedyś napisał cały artykuł o łączeniu Pocket-a z komórkami przez BT. Było tam o Erykach, o Nokii.
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=4582
AHA
Oczywiście w telefonie musi być poprawnie skonfigurowany profil GPRS-owy do połączeń typu "internetGPRS" a nie "wapGPRS". WapGPRS to insza inszość i wymaga trochę innej konfiguracji ale daje nam to tylko możliwość przeglądania stro WAP-owych

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2003, 18:32:14 »
:D
Dzięki wszystkim za pomoc, zwłaszcza za adres od bastianna, który przesądził o skonfigurowaniu połączenia (na razie mam przez BT).
Czy jest też taki sympatyczny opis krok po kroku jak skonfigurować przeglądanie poczty? Coś tam próbowałem wysłać ale nic z tego nie wyszło.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2003, 22:23:20 »
Jesli masz połączenie przez BT i GPRS do net-u to masz wszystko co chcesz. Ustawiasz w Pocket-e skrzynke pocztową i mozesz ją odbierać i wysyłać. Sam mam tak ustawione i wiem że to działa.
Ja to zrobić?
1. Klikasz w ikonke Inbox np. w menu start
2. mnu services - new services
3. wpisaujesz adres mailowy w pole e-mail adres -> NEXT
4. Teraz nastepuje próba połączenia do net więc naciskasz SKIP
5. jestś na zakładce User Information i wypełniasz pola
Your name - Twoje dane (imie nazwisko może pseudonim)
user name - nazwa użytkownika skrzynki pocztowej potrzebna do logowania do serwera pocztowego
password - hasło
klikasz w kwadracik seve password by zapamiętać hasło
NEXT
6. Account information
tu wybierasz rodzaj serwera poczty przychodzącej - zazwyczaj jest to pop3
wybierasz więc Service typ: POP3
Name: to nazwa profilu w jakim bedzie się znajdować właśnie ustawiana przez Ciebie skrzynka pocztowa. Domyslnie jest tu wpisane POP3 ale myslę że lepiej jest wpisać np. adres mailowy
NEXT
7. Server Information
W pola Incoming mail i Outgoing mail: wpisujesz adresy serverów SMTP i POP3. Czasem nazwy serwerów SMTP oraz POP3 sa takie same ale nie zawsze!
pole DOMAIN można zostawić puste
8. Przycisk OPTION
daje możliwość ustawienia jak często ma się sprawdzac poczta z mozliwością ustawienia co ile minut - domyślnie co 15
Kwadracik - Outgoin e-mail server requires authentication zaznaczasz wtedy gdy przy wysyłaniu poczty jest wymagana autoryzacja, co ostatnio stało się popularne nawet na darmowych stronach
Connection: ustawione domyslnie na default ... co pozwala na łączenie ze skrzynką poprzez aktualne połączenie a nie jakieś specyficzne
NEXT
9. OPTIONS
Do wyboru :
Get message headers only
lub
Get full copy of messages
Mówi samo za siebie albo sciagasz tylko nagłowki maila - lepsze gdy łączysz się przez GPRS bo mniej "waży", oraz ściąganie całego maila który może byc potężny i dużo "ważyć" = kosztować.
Kwadracik Include oznacza ilość kb do ściągnięcia przy pierwszej opcji
NEXT
10. Only display messages from the last deys
oznacza czy ściągać wszystkie wiadomości czy tylko te z iluś tam ostatnich dni - domyślnie 3
FINISH

KONTO ZOSTAŁO USTWIONE!
Wystarczy kliknąć w ikonkę dwóch kopertek na psaku zadań i poczta powinna się odebrać
POWODZENIA!
p.s.
mam nadzieję że o taki opis Ci chodziło
;)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2003, 13:05:41 »
Bastiann - wielkie dzięki.
Chodzi jak trzeba (mam dwa konta).
Inne pytania/problemy:
1. W usługach poczty jest Activ Sync. Potrzebne?Do czego?Można wywalić?
2. Przy synchronizacji przez irdę woła o połączenie pocztowe. Nie mogę tego zlikwidować (w ustawieniach mam, że nie powinien wołać - tak sądzę).
3. W kalendarzu czas "roboczy" zaczyna się od 8 do 17 (mam polską lokalizację). Czy jest możliwość zmiany tak jak w ofisowym Outlooku na polski czas 7-15?

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2003, 23:59:09 »
hmm...
- do InBox-a można dodać wiele kont i się między nimi "przełanczać"
- ActiveSync to nic innego jak synchronizacja z InBox-em w Outlook-u na PC
i nie da się tego wywalić ale można tego nie synchronizowac z Outlook-iem poprzez odpowiednie ustawienie w AS na PC
- co do kalendarza to wydaje mi się że nie da się tego zmienić. Patrzyłem nawet w rejestr i ... albo nie ma takiego klucza zmieniającego to ustrawienie albo ja go nie znalazłem. Do "takich" zastosowań trzeba by sobie zainstalowac coś "większego" niż standardowy kalendarz. Może PocketInformant ma tką funkcję. Dla moich skromych potrzeb wbudowany kalendarz z powodzeniem wystarcza ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2003, 18:20:56 »
Bastiann...
A czy mogę poprosić jeszcze o odpowiedź na punkt 2?
Z góry dziękuję.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2003, 00:16:01 »
Hmm...
Musiał bym spróbować na swoim. Postaram się jutro dac odpowiedź ale ... być moze masz ustawione konto pocztowe na automatyczne sprawdzanie co ileś tam. W konfiguracji konta pocztowego w InBox-e można to ustawić. Pewnie w tym jest problem. Jak "widzi" połączenie z Internetem to chce sciągać poczte. Wydaje mi się że o to chodzi :D

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2003, 01:56:38 »
Rafalek napisał:

Bastiann...
A czy mogę poprosić jeszcze o odpowiedź na punkt 2?
Z góry dziękuję.

W ustawieniach programu pocztowego powinno byc Default Internet Connection w polu dotyczacym polaczenia internetowego.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 17, 2003, 20:58:59 »
Witam po przerwie.
W polu "połączenie" mam ustawione Domyślne ustawienia Internetowe.
Sprawdzanie czy przyszły nowe wiadomości co .... - jest wyłączone.

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 20, 2003, 22:36:22 »
jak na razie to chyba wyczerpałem temat.
Dzięki za pomoc wszystkim którzy pomagali walczyć z techniką.
Buźki żadnej nie wstawię bo w oknie nie mam symboli klawiaturowych przypisanych do każdej z nich  (dlaczego? - pytanie do admina) i mógłbym wstawić nie taką jak trzeba.
Jedną pamiętam.