Problem po upgrade IPAQ 3660

• 2 Odpowiedzi
  • 781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem po upgrade IPAQ 3660
« dnia: Styczeń 20, 2008, 21:43:26 »
Witam wykonałem upgrade z Windows Ce 3.0 do pocket pc 2002. Następnie stwierdziłem, że skoro poszło tak dobrze to zmienię język z niemieckiego na angielski. Romy pobrałem ze strony hp i były przeznaczone do tego modelu IPAQa. Czynności wykonałem zgodnie z opisem umieszczonym na forum palmtop.pl cytuję:

"Zmian systemu na pocket PC 2000 z wersji francuskiej na angielską.

Po pierwsze ściągamy rom ze strony hp w języku oryginalnym (ja miałem francuski) jak i angielskim (bo taki zamierzamy wgrać).

Musimy mieć również jakiś prosty edytor 16 (ja miałem XVI32)

Więc zaczynamy
1. rozpakowywujemy rom przeznaczony dla naszego palmtopa (francuski)
2. rozpakowywujemy ROM przeznaczony dla naszego palmtopa (angielski)

3. przechodzimy do angielskiego romu i zmieniamy mu nazwe *.nbf na taką samą jaką ma nasz plik rom w wersji francuskiej
4. kopiujemy go do katalogu z francuskim romem Windows się zapyta czy zastąpić. Zastepujemy nasz francuski Rom romem angielskim.
5. teraz mamy angielski Rom z francuską nazwą mruga
6. Zaczynamy zmianę romu uruchamiamy program flaszujący UpgradeUt.exe z katalogu z ROM francuskim.
7. przechodzimy przez pierwsze okienka (musimy mieć włączony activesync) i dokładnie podpiętego palmtopa zarówno do komputera (usb bądź portem RS) oraz ZASILANIE!!
8. Program poprosi o soft reset i o odczekanie 30 sekund na synchronizacje.
9. klikamy na next az do okienka z przyciskami między innymi Update
10. Zanim klikniemy update
11. uruchamiamy nasz edytor otwieramy nasz angielski ROM który nazywa się jak ROM francuski. I jest w katalogu Francuskim.!!
12. po prawej stronie widzimy ciąg znaków iPAQ 3600 –ANG - ……..
Zamieniamy litery ANG na FRE zamykamy plik i akceptujemy zmiany. Klikamy UPGRADE
Program zaczyna zapis pamięci Flach. Trwa to dość długo (i tu nie można nic robić każdy spadek napięcia, reset bądź zawieszenie spowoduje ze nasz palmtop nada się do kosza)
Gdy dojdzie do 100% pojawi się komunikat na palmtopie COMPLET i nowe okno na PC
14 Flaszowanie zakończone. Teraz włączyłem i wyłączyłem przełącznik bateri. 3630 taki posiada na dole pod klapką (bądź prawdopodobnie można HARD RESET) i włączamy i tu pokazuje się nam pierwszy angielski komunikat o zainstalowanym systemie.
15. Koniec"

Cała instalacja upgradu przebiegła pomyślnie. Na końcu pojawiła się informacja o resecie urządzenia wyłącznikiem baterii (zresztą jak przy poprzednim upgradzie wersji niemieckiej). Niestety  palmtop już się nie uruchomił.  Nie pomaga żaden reset. Postanowiłem otworzyć go i odłączyć baterie. Dało to taki efekt, że pojawiła się tapeta z papugą , jednakże nie można było nic więcej zrobić. Palmtop próbował połączyć  się  bezskutecznie z activesync  . Tej papugi już też nie ma. W tej chwili mogę jedynie ładować baterię.
Czy można to jakoś naprawić? Myślę że nie padł całkowicie skoro była ta papuga. Może da się ją jeszcze raz wyświetlić i połączyć z kompem na przykład za pomocą hyper terminala, albo innego programu? Zrobił bym ponowne upgrade do wersji niemieckiej.

Proszę o pomoc i zgóry dziękuję za podpowiedzi.

Odp: Problem po upgrade IPAQ 3660
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2008, 19:37:56 »
Umiem włączyć papugę. Co mam zrobić żeby połączyć  IPAQ z kompem i wgrać nowy rom?

Odp: Problem po upgrade IPAQ 3660
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:33:49 »
Polutowałem JTAG zgodnie z opisem na stronie http://openwince.sourceforge.net/jtag/iPAQ-3600/, jednakże nie wiem co dalej zrobić, ponieważ nie znam angielskiego. Pobrałem też jtag-0.2.1 oraz cygwin ale nieumim tych programow zainstalować.
Z tego co się zorientowałem to jtag-0.2.1 instaluje się razem z cygwin ale pojawia mi się błąd "nothing needed to be installed".
Proszę o pomoc.