IPAQ 3950 + plecki PCMCIA vs Dyski CF MICRIDRIVE

• 4 Odpowiedzi
  • 519 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 26, 2006, 11:24:35 »
Witam
mam pewien problem
chciałem zwiększyć mozliwosci mojego skromnego urządzonka jakim jest IPAQ 3950 z pleckami pcmcia i dołożyć mu microdrive
i tu jest problem:
jakie największe microdrive współpracują z tym urządzeniem
a może jakieś łaty do romu co pozwalają na obsługę większych woluminów.
wiem że Hitachi 1gb działą bezproblemowo ale jak jest z CF 2 i 4 GB i microdrivami 4 i 5 lub Hitachi 6GB
prosiłbym o pomoc bo nieiwem jak to się ma a nie bardzo moge znaleść odpowiedźi
wiem tylko ze Microdrive Seagate 5GB ST1Drive model ST650211CF po podłączeniu urządzenie zwraca mi error code 31

i jeszcze jedno
jak zrobić partycje na microdrive ?? wiecie tak jak na normalnym dysku
program musi chyba obsługiwać dusku na czytniu usb albo co bo normalne progsy typu Fdisk czy partitionmagic nie widzą.

pozdr
Mariusz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 07:08:55 »
trudno mowic o jakichs latach na ROM bo jak urzadzenie bylo w sprzedazy to nie bylo microdrive'a a teraz juz ten model nie jest wspierany
teoretycznie nie powinno byc ograniczenia a error ci moze zglaszac bo naped moze byc zablokowany (np. wyjety z jakiegos odtwarzacza mp3)

sa specjalne przelotki CF<->IDE - wtedy karta CF widziana jest jak normalny dysk przez PC

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2006, 09:34:25 »
acha czyli jak karta nie ma blokad to nie powinno być problemu
bo dowiedziałem sie że ta 5gb to właśnie jest ten model ograniczony już dostałem zwrot kaski
ale np jak kupię sobie to hitachi 6GB to ona nie ma sama w sobie ograniczeń to nie powinno być problemu ??

nie mam takowej przejsciówki a szkoda bo wiem o którą chodzi
miałem zamiar kiedyś coś takiego kupić
ale inne pytanko czy są programy na ipaqa do partycjonowania microdrive ??

albo czy jest jakiś sposób zeby np taki napę zablokowany odblokować tzn rom bo microdriva czy coś takiego ??

pozdr
Mariusz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 10:08:16 »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 11:27:44 »
dzieki ale nie bardzo mi rozjaśnił wizje ten topic
wprawdzie przeleciałem go tylko po krótce i nic nie zauważyłem

ale widze zainteresowanie tam aukcją zasadzki to wklej im tam to moje coś bo to jest własnie ten drive od zasadzki i nie działa u mnie jak i u gościa który kupił wcześniej a wnikliwe obserwacje światowych forów dały mi obraz całkiem jasny ze ten model NR serii modelu nie dziala z wieloma urządzeniami a zwłaszcza z IPAQami
trzeba szukać 5gb ale innymodel ten ma poblokowane rzeczy i nie współpracuje z CFII

-My Seagate ST1 5Gb microdrive (ST650211CF) is NOT working on my Canon 20D.
-I've just bought a Seagate 5gb Microdrive from eBay to use on my Ipaq PDA with exactly the same result (the PDA doesn't even seem to know the card is there)
-Hi all - I seem to be in the same boat as everyone else. I have the 5GB ST1 with Firmware v3.04 that doesn't work in my Canon EOS 20D.
-There's a number of 5GB seagate microdrives turning up for sale on ebay, and it seems that seagate have put special firmware in them so that they behave like IDE drives and not CF flash memory.
- they have disabled the CF II interface in the firmware. If anyone knows how to extract and re-flash the ST1 it should be possible to copy the firware from an earlier drive.
-Seagate 5 gb microdrive not recongized by Loox

trzeba by zmieniać firmware

pozdr
Mariusz