iPAQ 3850 i dodatki

• 8 Odpowiedzi
  • 839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zen

• *
  • 51
  • Sprzęt: BA, M800 + own ROM, G1 + own ROM, SGS
iPAQ 3850 i dodatki
« dnia: Styczeń 02, 2005, 22:06:50 »
Witam,
W okresie świąteczno noworocznym stałem się posiadaczem uzywanego iPAQa 3850. Dobry wujek z Niemiec dal mi go z calym dobrodziejstwem inwentarza, czyli jedynie z kabelkiem USB i ... niemieckim systemem.  Mimo krótkiej przygody z tym sprzętem, chyba stane się zagorzałym fanem małych komputerków ;)
System mam juz angielski, glownie dzieki PDAclub. Natomiast mam problem z wyborem dodatków do ipaqa. Administruję siecią WiFi i z tym wiążą się moje potrzeby. Jakie mam kupić "plecki", dzięki którym zamontuje do mojego sprzętu kartę bezprzewodową, która zostanie poprawnie obsłuzona?
Znalazłem takie cóś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38023062
Czy warto to kupić? Czy znajdę kartu WiFi na PCMCIA działające z WinCE 2002?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2005, 22:15:20 »
Znajdziesz karte, a nawet jesli nie to zawsze mozesz skorzystac z adaptera PCMCIA do CF i wsadzic tam karte CompactFlash.

iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2005, 12:01:54 »
Jesli adminujesz siecia WiFi to zakup karty na CF nie bedzie dobrym wyjsciem. Sam wlasnie jestem w trakcie poszukiwania jakiegos PDA do takich zadan. Specem od Palmow nie jestem, ale jesli chodzi o WiFi troszke moge pomoc. Karty CF nie maja (ja nie znalazlem) wyjscia na antene zewnetrzna. Karty zazwyczaj sa z dolnej polki: Linksys i D-link, czasami trafi sie cos na dobrym PRISM 2.5
Jesli chcesz dokonywac pomiarow to zdecydowanie plecki PCMCIA i karta ORinoco. Po pierwsze jak zapewne wiesz: najwieksza czulosc, po drugie mozesz podpiac kazda antene kliencka i kabel dowolnej dlugosci, a tym samym dobrac odpowiedni zestaw dla klienta, no i po trzecie: Netstumbler najlepiej dziala na Orinoco, a na innych moze nie dzialac wcale.

pozdrawiam

*

Offline zen

• *
  • 51
  • Sprzęt: BA, M800 + own ROM, G1 + own ROM, SGS
iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2005, 12:39:43 »
A moze ktos sie orientuje, jaka karta bez problemow pojdzie na Linuksie (familiar)?

iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2005, 12:48:52 »
rzućcie okiem na oprogramowanie AirMagent opisane na stronie www.hp.pl/ipaqsoft
ja do innych celów używałem iPAQ+plecki PCMCIA+karta Compaq WL110 - działa nieźle, są sterowniki firmowe, stąd pewnie brak problemów

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2005, 13:23:03 »
W kwestii kart Wifi i Familiara - na pewno zadzialaja wszystkie zgodne z Chipsetem Orinoco , Prism i Cisco. Uwzywam w swoim iPAQ'u 3870 tej pierwszej (RoamAbout Cabletron na chipsecie Orinoco) - dziala bezproblemowo, oczywiscie po zainstalowaniu odpowiednich modulow.

iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2005, 20:42:17 »
cawmook a wiesz ile kosztuje AIRMAGNET sprzedawany tylko z ich karta WiFI? Odpowiedz: ok 3000$ A najsmieszniejsze jest to ze potrafi mniej niz  ORINOCO z netstumbler, kismet, putty w komplecie... By nie napisac ze nic nie potrafi...

iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2005, 20:51:57 »
ale go widziałem w akcji a orinoko nie
fakt, że to było przeszło rok temu, ale działał całkiem całkiem
od tamtej pory nie miałem go w rękach ani nic innego podobnego więc się nie mogę wypowiedzieć
3k$ to faktycznie niezła cena :)

iPAQ 3850 i dodatki
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2005, 11:25:20 »
Witam,
a ja mam takie pytanko, mam karte RoamAbout na chipsecie Hermes( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40796856 ) i vxSniffer mówi mi ze nie można tej karty przełączyć w tryb Promiscuous Mode. Więc pytanie brzmi: czy da się tę kartę zmusić do pracy w tym trybie? A jeżeli nie to jaka karta obsługuje ten tryb (Orinoco Gold?).

McGreg0r napisał: "(RoamAbout Cabletron na chipsecie Orinoco) - dziala bezproblemowo, oczywiscie po zainstalowaniu odpowiednich modulow."
o jakie moduły chodzi??