iPaq 3870 i nie ładująca się bateria

• 8 Odpowiedzi
  • 759 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 18, 2006, 13:42:35 »
Cześć,

No właśnie po jakimś roku nieużywania ipaqa podłączyłem go do ładowarki i chociaż uruchamia się (oczywiście stare dane zniknęły) to bateria się nie ładuje. Dioda ładowania nie mruga. Czy to koniecznie oznacza pad baterii? Można to jakoś samemu sprawdzić czy muszę do serwisu gnać?

Dzięki,

Gec1

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2006, 14:35:17 »
hmmmm te baterie powinienes zostawiac naladowane i odlaczone od PDA jezli zostawiasz na tak dlugi okres bez uzywania, poszukaj na forum info na temat ratowania baterii bo moze jak ja "kopniesz" wiekszym napieciem to ruszy

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 18, 2006, 14:52:27 »
Te baterie mają specjalne zabezpieczenie HP i przez okres 1 roku nie powinny się rozładować do zera. Sam przetestowałem okres ok. 10 miesięcy Po zostawieniu w zwłokach 3850 (uszkodzenie płyty głównej) i po podłączeniu do nowej sprawnej płyty bateria nie miała żadnych ubytków pojemności (HP sygnalizował 0% naładowania) i naładowała się bez problemu

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 18, 2006, 15:01:13 »
student2
 ale skoro miales uwalona plyte to pewnie pocket nie korzystal z energii

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 18, 2006, 15:29:46 »
Gdyby nie brał prądu to bateria miałaby pewnie 80%. Poczytaj o bateriach do tych modeli. Gdy poziom spada do ok 10% układ odcina całą elektroniką a te pozostałe % w LiJon wystarczają na ponad rok (HP gwarantuje 12 miesięcy) samorozładowania. Oczywiście dotyczy to firmowych baterii HP

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 18, 2006, 15:37:20 »
A co do pobudzenia to przez ten układ ładowania sprawa może się nieco skomplikować. Przydałoby się dostać do samego ogniwa LiJon i jego pobudzić jakimś niewielkim prądem z zewnętrznego zasilacza ale do tego należy rozkręcic i rozebrać pda

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2006, 15:44:39 »
A czy myślicie, że warto go dać do serwisu hp, żeby zobaczyli co z nim? Bo jak będę musiał wymienić baterie, to chyba nie opłaca się oryginalnej. Chciałem tego ipaqa używać tylko do gpsu a tu grozi kolejny wydatek na baterie...
Jest gdzieś jakiś punkt w Wawie gdzie mogę ją "pobudzić"? Na czym to pobudzenie olega? Czy to obniża pojemność baterii? Jak długo taka bateria pociągnie po takim pobudzeniu?

Dzięki,

Gec

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2006, 18:35:03 »
Przechowywanie całkowicie rozładowanej baterii już prawdbodobnie skutecznie zmniejszyło jej pojemność. Proces pobudzania jest prosty Gdy napięcie na ogniwie spada ponizej progu, układ ładownia nie wykrywa jej i nie próbuje jej doładowywać zatem aby ją wykryć należy podładować samo ogniwo (bateria = ogniwo + elektronika) by napięcie wzrosło powyżej progu. Wtedy PDA już ją "widzi" i jest w stanie naładować. Sam proces jest prosty  powinien go zrobić każdy nawet mało zaawansowany elektronik - należy przez rezystor np 100Om podłaczyć ogniwo do zasilacza np 5V na parę minut. Problem w tym że aby dobrać się do baterii należy rozebrać HPka. Możesz spróbować w jakimś komisie z komórkami bo tam jeżeli siedzi ktos mający coś wspólnego z eektroniką i odważy się rozebrać PDA (naprawdę żaden problem nawet na jakiejś stronie widziałem dokładny opis gdzie są zaczepy) to powinien zrobić

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2006, 10:38:21 »
Hmm. To "niezadobrze". A ja myślałem, że jak go nie używam to dłużej pochodzi...  :roll:
A jeśli się okaże, że bateria do wymiany to jaką polecacie? Gdzieś tu czytałem, że oryginalne są pioruńsko drogie a zamienniki Forever nie są najlepszej jakości... Na allegro oprócz forever jest coś takiego:

http://www.allegro.pl/item98273608_bateria_do_hp_ipaq_38xx_39xx_li_polymer_1600_mah.html

Jest 2 razy tańsza od forever więc pewnie nie jest lepsza...

Poradźcie,
Dzięki,

Gec1