iPaq 3850 + nawigacja?

• 9 Odpowiedzi
  • 637 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline majak

• 10
iPaq 3850 + nawigacja?
« dnia: Styczeń 08, 2006, 18:29:58 »
Witam!

Od razu zastrzegam ze jestem kompletny new be, nie mam o niczym pojęcia za bardzo więc za głośno proszę nie krzyczeć :)

Przejrzałem pospiesznie forum ale nie znalazlem odpowiedzi więc pytam...

Zastanawiam sie nad kupnem iPaq'a 3850, ma byc mi potrzebny na uczelnie (jako podręczna pomoc naukowa ^^ ) oraz do gps. Czy pociągnie on automape? zdaje sobie sprawe, ze jest to starszy model... Nie będzie problemu z kupnem gps'u do tego palma?  Gdzies przeczytałem, ze obsluguje karty pamieci tylko do 128 mb. Czy to prawda?

Zauwazylem ze jest malo postow o tym modelu... moze nie warto go kupowac? Mi zalezy na niskiej cenie a nie na wodotryskach :)

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.

Michał

*

Offline lipciopda

• 6801
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2006, 21:18:25 »
jesli myslisz o nawigacji to lepiej poszukac modelu 3870 (ma juz wbudowany BT i mozesz kupic GPS na BT) lub wogole czegos innego - ile masz funduszy?

nieprawda jest, ze obsluguje karty tylko do 128mb

piszesz, ze zalezy ci na niskiej cenie to do 3850 mozesz dokupic jakis GPS na kablu - sumaryczny koszt uzywanych to ok 300 zl za PDA + 150-200 zl za GPS - do tego musisz doliczyc oprogramowanie

postow jest malo bo to juz stary PDA i coraz mniej ludzi go ma

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2006, 21:21:43 »
karty pamieci obsluzy wieksze bezproblemu
automape tez da rade tylko co do gps to bedziesz musial jakis np uchwyt kupic z wyjsciem, badz gps na kabelku bo przez brak BT polaczenie bedzie trudniejsze
irda raczej jest malo funkcjonalna

*

Offline majak

• 10
3870...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2006, 22:23:31 »
hmm ... mam mozliwosc kupna 3850 za 300 zł od kumpla. Obecnie mam wlasnie fundusze 300 zł- zestaw do gps'u dokupic chce pozniej, przy najblizszym przyplywie gotowki a automape po jakims czasie dokupie- jak nastąpi kolejny przypływ.  Mysle ze caly zestaw powinienem skompletowac do środka lutego chociaz różnie to bywa ;)
hmm ...  chociaz teraz zacząłem sie zastanawiac nad 3870- w koncu bt calkiem przydatna sprawa. patrzyłem na allegro, jak widze nie ma duzej różnicy w cenie.. chyba sie powstrzymam i zapoluje na allegro- na przykład na to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80766445. Nie znam sie kompletnie na tym sprzęcie... ale jak przeglądałem allegro to wydawało mi się, ze te ipaq'i 3850/70 mają najlepszy stosunek cena/możliwości... Chyba ze mozecie polecic mi cos lepszego?...

z tymi kartami mój błąd, czytałem starą recenzję gdzie było zdanie o minusach urządzenia: "SD does not support larger than 128MB memory cards. " i opacznie zrozumiałem.

*

Offline lipciopda

• 6801
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2006, 22:31:07 »
pomysl nad optipadem 300 - mozna je juz kupic po ok 400-450 zl - kolejne modele to h1940 ale tego ponizej 600 zl raczej nie dostaniesz

*

Offline majak

• 10
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2006, 23:13:12 »
Pomyślałem na optipadem 300... ale z tego co czytałem na forum sa duze problemy zeby gps do niego podlaczyc- przerabianie jakis kabelkow itp- czarna magia jak dla mnie, kompletnie sie na tym nie znam. Jest tez opcja kupienie wersji z gps- ale to juz drugo wyjdzie... no nic, będę sie jeszcze długo zastanawiał bo opcji jest sporo..
aaa po drodze nasunęło mi sie pytanie, dosc oczywiste, ale wole sie upewnic.  w tych ipaq'ach komunikacja komputer/palm jest przez usb? wlasnie sobie przeglądałem allegro i zastanwaim sie czy mozna podlączyc do ipaq'a gps z wtyczką usb (wybaczcie mi moja ignorancje- naprawde sie na tym nie znam:)
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2006, 23:25:24 »
ipaq'i nie maja host'a usb wiec nie podlaczysz gps

*

Offline lipciopda

• 6801
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2006, 00:05:32 »
Cytat: "pimpus sadelko"
ipaq'i nie maja host'a usb wiec nie podlaczysz gps

dosc nieprecyzyjnie...

ipaqi nie maja hosta ale to nie oznacza, ze nie podlaczy GPS - co ma jedno z drugim wspolnego? do obslugi GPS nie jest potrzebny host usb a pelny sygnal RS232 na zlaczu - posiadaja go wszystkie modele HP od 38xx w gore z pominieciem serii 19xx

*

Offline lipciopda

• 6801
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2006, 08:27:13 »
oczywiscie mozna rowniez podlaczyc GPS do hosta USB ale wymaga to adaptera opartego na układzie PL-2303 - niektore GPS'y maja ten chip wbudowany dlatego np. kabelkowy Holux GM210 dziala bez problemu na palmtopach Toshiba e740 lub LOOX 720 i innych z hostem wlasnie

*

Offline majak

• 10
iPaq 3850 + nawigacja?
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2006, 19:45:55 »
mhm- dla chcącego nic trudnego...
wracam do szukania palma dla siebie na allegro.
pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi