Zanim napiszesz, że już było przeczytaj. Spędziłem nad archiwum i googlowaniem 2 dni i niestety nie znalazłem odpowiedzi.
iPAQ 3630 jest już leciwe ale mi odpowiada i stąd moja wielka prośba o pomoc.
Tak więc od początku.
Miałem wersję romu 1.87 czyli ppc2000. Zachciało mi się ppc2002. Jako, że na stronie HP są tylko update'y to kupiłem na ebay upgrade z 2000 na 2002 i miał być najnowszy. Wszystko pięknie poszło zrobiłem backup romu do pliku i upgradowałem. HR no i sukces wszystko niby działało. Jak się jednak okazało gość sprzedał mi wersję romu 2.07 a to jest wersja beta (jak ją nazywa HP - nieautoryzowana) no i nie działa parę rzeczy. Chciałem wgrać update ze strony HP o numerze 2.20 ale on jest tylko do wersji 2.14
Przy próbie wrócenia do starego romu czyli ppc2000 czy wgrania upgradu 2.20 (nie mylić z update ze strony HP) pojawia się następujący problem. Flashowanie zaczyna się poprawnie, mogę nawet zrobić backup ale w momencie gdy wyskakuje komunikat, że istalator przygotowuje ipaq'a do flahowania pojawia się problem z komunikacją. Na ipaq'u wygląda to następująco pojawia się szary ekran i przez chwilę następuje mignięcie ekranu z paskiem postępu fleshowania (miałem ten ekran przy pierwszym udanym flashowaniu i był na nim pasek postępu i info, żeby nie dotykać ipak'a) Ekran pojawia się przez ułamek sekundy i potem znowy jednolity szary kolor i wtedy po chwili instalator zgłasza problem z komunikacją.
Co robiłem i co nie dało żadnych rezultatów:
1. Próbowałem rozwiązania, które jest opisane na stronie HP. Czyli wgrałem na ipag'a łatkę do naprawy "nieautoryzowanych wersji softu" jak wersje beta nazywa HP. Potem ściągnąłem z HP upgrade romu specjalnie do flashowania nieautoryzowanych wersji. Niestety występuje problem z szarym ekranem opisany wyżej.
2. Próbowałem upgradu do wersji 2.14 (oryginalny upgrade kiedyś sprzedawany przez HP) Ten sam problem szarego ekranu.
3. Próba przeflashowania za pomocą programu host11 i specjalnie przygotowanego pliku z usuniętymi 32bajtami danych. Niestety brak komunikacji na kablu usb. Co prawda winda wykrywa urządzenie ale niestety krzyczy, że nie wie co to za urządzenie. Nie mogę też nawiązać połączenia z Activesync przez usb. Na rs-232 działa bez zarzutu.
Co robić? Mam kilka pomysłów ale nie wiem jak je zrealizować.
1. Rozumiem, że instalator na ipaq'u uruchamia jakiś programik do flashowania. Wygląda na to, że w mojej aktualnej wersji romu czyli 2.07 (to jest wersja beta) ten programik błędnie działa i stąd problemy z szarym ekranem. Czy ktoś wie czy można ręcznie podmienić jakieś pliki czy ten program zaszyty jest w romie?
2. Ze względu na to, że jedynie połącznie przez RS-232 działa poprawnie i mogę się połączyć w parrot mode przez Hyper Terminal czy mtty z moim ipaq'iem to czy jest możliwość wgrania nowego softu ale bez użycia plecków i karty cf? Jeżeli tak to jak przygotować rom? Jakich komend użyć?
3. Znalazłem taki oto zbiór plików :
http://www.handhelds.org/download/feeds/wince/Jak z nich skorzystać?
4. Ewentualnie jeżeli nie ma innego sposobu to jak przygotować kartę CF mając ROM tylko w wersji pliku z rozszeżeniem *.nbf, żeby potem wgrać przy pomocy Hyper Terminala poleceniem c2r
Bardzo będę wdzięczny za pomoc
Krzysztof