iPAQ 3630 flashowanie (upgrade) przez RS-232 POMOCY!!!

• 2 Odpowiedzi
  • 779 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ 3630 flashowanie (upgrade) przez RS-232 POMOCY!!!
« dnia: Maj 23, 2007, 13:35:00 »
Zanim napiszesz, że już było przeczytaj. Spędziłem nad archiwum i googlowaniem 2 dni i niestety nie znalazłem odpowiedzi.

iPAQ 3630 jest już leciwe ale mi odpowiada i stąd moja wielka prośba o pomoc.

Tak więc od początku.

Miałem wersję romu 1.87 czyli ppc2000. Zachciało mi się ppc2002. Jako, że na stronie HP są tylko update'y to kupiłem na ebay upgrade z 2000 na 2002 i miał być najnowszy. Wszystko pięknie poszło zrobiłem backup romu do pliku i upgradowałem. HR no i sukces wszystko niby działało. Jak się jednak okazało gość sprzedał mi wersję romu 2.07 a to jest wersja beta (jak ją nazywa HP - nieautoryzowana) no i nie działa parę rzeczy. Chciałem wgrać update ze strony HP o numerze 2.20 ale on jest tylko do wersji 2.14

Przy próbie wrócenia do starego romu czyli ppc2000 czy wgrania upgradu 2.20 (nie mylić z update ze strony HP) pojawia się następujący problem.  Flashowanie zaczyna się poprawnie, mogę nawet zrobić backup ale w momencie gdy wyskakuje komunikat, że istalator przygotowuje ipaq'a do flahowania pojawia się problem z komunikacją. Na ipaq'u wygląda to następująco pojawia się szary ekran i przez chwilę następuje mignięcie ekranu z paskiem postępu fleshowania (miałem ten ekran przy pierwszym udanym flashowaniu i był na nim pasek postępu i info, żeby nie dotykać ipak'a) Ekran pojawia się przez ułamek sekundy i potem znowy jednolity szary kolor i wtedy po chwili instalator zgłasza problem z komunikacją.

Co robiłem i co nie dało żadnych rezultatów:

1. Próbowałem rozwiązania, które jest opisane na stronie HP. Czyli wgrałem na ipag'a łatkę do naprawy "nieautoryzowanych wersji softu" jak wersje beta nazywa HP. Potem ściągnąłem z HP upgrade romu specjalnie do flashowania nieautoryzowanych wersji. Niestety występuje problem z szarym ekranem opisany wyżej.

2. Próbowałem upgradu do wersji 2.14 (oryginalny upgrade kiedyś sprzedawany przez HP) Ten sam problem szarego ekranu.

3. Próba przeflashowania za pomocą programu host11 i specjalnie przygotowanego pliku z usuniętymi 32bajtami danych. Niestety brak komunikacji na kablu usb. Co prawda winda wykrywa urządzenie ale niestety krzyczy, że nie wie co to za urządzenie. Nie mogę też nawiązać połączenia z Activesync przez usb. Na rs-232 działa bez zarzutu.

Co robić? Mam kilka pomysłów ale nie wiem jak je zrealizować.

1. Rozumiem, że instalator na ipaq'u uruchamia jakiś programik do flashowania. Wygląda na to, że w mojej aktualnej wersji romu czyli 2.07 (to jest wersja beta) ten programik błędnie działa i stąd problemy z szarym ekranem. Czy ktoś wie czy można ręcznie podmienić jakieś pliki czy ten program zaszyty jest w romie?

2. Ze względu na to, że jedynie połącznie przez RS-232 działa poprawnie i mogę się połączyć w parrot mode przez Hyper Terminal czy mtty z moim ipaq'iem to czy jest możliwość wgrania nowego softu ale bez użycia plecków i karty cf? Jeżeli tak to jak przygotować rom? Jakich komend użyć?

3. Znalazłem taki oto zbiór plików :
http://www.handhelds.org/download/feeds/wince/
Jak z nich skorzystać?

4. Ewentualnie jeżeli nie ma innego sposobu to jak przygotować kartę CF mając ROM tylko w wersji pliku z rozszeżeniem *.nbf, żeby potem wgrać przy pomocy Hyper Terminala poleceniem c2r

Bardzo będę wdzięczny za pomoc

Krzysztof
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2007, 13:37:11 wysłana przez skibbbi »

*

Offline mariqu

• 23
  • Sprzęt: Palm VIIx, Compaq 3660, Tungsten E, Tungsten T5
Odp: iPAQ 3630 flashowanie (upgrade) przez RS-232 POMOCY!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2007, 07:29:55 »

Odp: iPAQ 3630 flashowanie (upgrade) przez RS-232 POMOCY!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2007, 07:39:21 »
Próbowałem już tego ale problem polega na tym, że gdy podłączam ipaq'a przez usb to windows krzyczy, że znalazł urządzenie ale nie wie jakie. Poza tym po wciśnięciu tej kombinacji klawiszy mam na ekranie tylko papugę ale bez żadnej informacji, że jest to tryb USB. Na RS-232 w tym trybie mogę z ipaq'iem połączyć się przez Hyper Terminal lub mtty ale host11 niestety łączy się tylko przez USB (ale może się mylę)

A może ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem z USB i tym, że ipaq jest wykrywany jako nieznane urządzenie.

Skibbbi