Witam!
Zanim zdecydowalem sie napisac zapytalem na priv (nie dostalem odpowiedzi), zanim zapytalem na priv przeczytalem wiekszosc postow w podobnym temacie, wiec teraz pytam tutaj, wydaje mi sie, ze odpowiedz jest znana i dla znajacych temat nie powinna stanowic problemu:)
Kupilem jakies 2 tyg temu 3660 z pleckami GSM/GPRS idac za ciosem tydzien temu kupilem 3870 i chcialem poskladac sobie "Zestawik do wszystkego" bo 3870 mial w komplecie klawiaturke i plecki CF, ale...
plecki GSM nie dzialaja na 3870, jak wyczytalem problemem jest wm2k3, wiec co robic? Potrzeba mi downgrade'u do wm2002. Sciagnalem soft oryginalny ze strony hp i tutaj przykra niespodzianka - podczas instalacji okazalo sie ze wm2k3 byl piracki (pewnie) bo nie ma pokazanego modelu. Oczywiscie wyciecie z romu modelu (czyli wg opisu dla 3970) i... checksum error.
Wiec drzwiami kuchennymi, naszukalem sie i znalazlem mtty (przypomne ze jestem nowy w temacie i znalezienie mtty nie bylo dla mnie latwe

).
I znowu wg opisu dla 3970, ale zonk, po kombinacji klawiszy do trybu programowania nie ma wyboru usb/serial, wiec pewnie jest tylko stary dobry serial. Podpialem, odpalilem mtty i oo... prompt. Teraz tylko ustawienie pliku do uploadu i komendy. Start... idzie... idzie... idzie... Ivalid address

.
Wiedziony przeczuciem wykasowalem wpisany w opcjach uploadu adres startowy (ustawil sie na 0) i jeszcze raz. idzie ,poszlo ... Done, tylko ze trwalo 1 sekunde wiec cos na pewno jest nie tak. I bylo, bo hard resecie nadal mam tego samego wm2003
POMOCY.
Prosze o info jak nagrac roma na 3870. Bede bardzi wdzieczny.
Pozdrawiam