Problem z synchronizacją! ipaq 3630

• 13 Odpowiedzi
  • 1031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 05, 2006, 18:33:03 »
Nabyłem przedwczoraj compaq ipaq 3630 po promocyjnej cenie 45zł (kupiłem jako z "uszkodzoną baterią" a okazało się że bateria była uszkodzona :]) no i od razu pobiegłem do kumpla po irdę. Sterowniki od irdy na kompie wgrałem, irda śmiga z telefonem k300i przesyła w obie strony. No ale z 3630 jest problem. Normalnie irda wykrywa urządzenia automatycznie po "przyłożeniu". Z ipaq 3630 nie dzieje się nic. Wgrałem activesync 4.2 dalej nic. I z poziomu ipaq próbowałem "ir activesync"... Mam ustawiony w activesync "dostep przez port ir". Tak jakby nie widział w ogóle sprzętu. Myślałem że irda w palmie uszkodzona ale okazuje się że działa (niby). Ustawiłem w jednej linii palma i telefon i wysłałem z telefonu plik i na ipaq dałem "ir receive" i co? Ipaq wykrył "k300 series" i pokazuje cały czas "establishing conection with k300 series" i gówno nic dalej nie idzie... Raz u kolegi na tej samej irdzie wykrył nazwę kompa ale to samo... "establishing conection with (nazwa mojego kompa)" POMOCY!!! Nie mam kabelka usb... tylko IR

Drugie pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2006, 18:34:10 »
Do czego służy to "coś" co jest na prawo od gniazda ładowarki (malutka klapka/zaślepka) w ipaq 3630???

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Problem z synchronizacją! ipaq 3630
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2006, 20:38:28 »
Cytat: "Damian S"
Nabyłem przedwczoraj compaq ipaq 3630 po promocyjnej cenie 45zł (kupiłem jako z "uszkodzoną baterią" a okazało się że bateria była uszkodzona :]) no i od razu pobiegłem do kumpla po irdę. Sterowniki od irdy na kompie wgrałem, irda śmiga z telefonem k300i przesyła w obie strony. No ale z 3630 jest problem. Normalnie irda wykrywa urządzenia automatycznie po "przyłożeniu". Z ipaq 3630 nie dzieje się nic. Wgrałem activesync 4.2 dalej nic. I z poziomu ipaq próbowałem "ir activesync"... Mam ustawiony w activesync "dostep przez port ir". Tak jakby nie widział w ogóle sprzętu. Myślałem że irda w palmie uszkodzona ale okazuje się że działa (niby). Ustawiłem w jednej linii palma i telefon i wysłałem z telefonu plik i na ipaq dałem "ir receive" i co? Ipaq wykrył "k300 series" i pokazuje cały czas "establishing conection with k300 series" i gówno nic dalej nie idzie... Raz u kolegi na tej samej irdzie wykrył nazwę kompa ale to samo... "establishing conection with (nazwa mojego kompa)" POMOCY!!! Nie mam kabelka usb... tylko IR

Sądząc z tego co piszesz o "przenoszeniu" tej irdy na różne komputery, to jest to irda na USB? To najgorsze możliwe rozwiązanie i sam się przekonałem, że często powoduje problemy (ponoć przez siedzący z obudowie scalak do konwersji Irda>USB). Możesz spróbować obniżyć maksymalną prędkość irdy w PC (w ustawieniach - na pewno znajdziesz) np na 57600 (przy takiej irda USB zaczęła mi działać z DOT'em 320). Oczywiście na PC w Activesync ma być włączona synchronizacja przez IRDA, a na Ipaqu musisz ręcznie wybrać synchronizuj przez irdę, przy każdym połączeniu.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2006, 15:17:04 »
Tak to jest irda na USB... Jak kumpel wróci to wezmę tę irdę i popróbuję tak jak mówisz... A możliwe jest że jest uszkodzona dioda od wysyłania? Bo są 2 diody w irdzie (odbiór i nadawanie) i po prostu odbiera tylko pakiety z nazwą sprzętu ale połączyć się nie połączy?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2006, 20:11:02 »
Tak to jest irda na USB... Jak kumpel wróci to wezmę tę irdę i popróbuję tak jak mówisz... A możliwe jest że jest uszkodzona dioda od wysyłania? Bo są 2 diody w irdzie (odbiór i nadawanie) i po prostu odbiera tylko pakiety z nazwą sprzętu ale połączyć się nie połączy?

Raczej nie możliwe jest takie uszkodzenie. Stawiam na ograniczenie prędkości, bo miałem dokładnie ten sam problem z synchronizacją DOT'a 320 przez podczerwień USB z PC. Niby próbował się łączyć i zaraz rozłączał. Po ograniczeniu prędkości problemy zniknęły. Z Irdą wbudowaną w laptopa szło na pełnej prędkości bez zająknięcia.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2006, 21:58:01 »
Zmniejszenie prędkości nie skutkuje... Kupiłem już kabel na allegro. Podobno serial jest strasznie wolny?

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2006, 22:35:23 »
zawsze lepiej kabel niż podczerwień, pozatym zainstaluj starszego activesync  
(3.8  lub 3.9), może w tym tkwi problem

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2006, 08:24:26 »
Activesync 3.8 powinien pomuc bo ten co masz działa z WM 5.0 na stronie MICROSOFT jest napisane jakimi systemami działa activesync 4.2

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2006, 08:38:52 »
No i wynikł jeszcze jeden problem. Podczas zrzucania np. mp3 powyżej 1 mb i niektórych plików, activesync po prostu się wiesza, po czym się rozłącza. Próbowałem wyłączać konwertowanie, zmieniać prędkość, instalować inne wersje AS, ale nic nie pomogło. Czasami nawet samoczynnie się rozłącza (np. korzystam z neta przez usb na ipaq). I nie pojawiła mi się po instalacji AS ikonka "My Device" Więc używanie opcji "Explore" skutkuje wywaleniem na C:... Przeinstalowywałem wszystko po 100 razy.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2006, 20:58:59 »
czasem wystarczy cierpliwie poczekać, AS skopiuje choć tego nie pokazuje
najlepszym wyjściem jest zakup czytnika (10 zł na allegro)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 29, 2006, 09:03:11 »
nie mam gniazda na CF ani żadne inne karty (tylko expansion slot)

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2006, 23:12:08 »
Zmniejszenie prędkości nie skutkuje... Kupiłem już kabel na allegro. Podobno serial jest strasznie wolny?

W porównaniu do USB masakrycznie ja mam 3630 i USB i chodzi naprawdę szybko i w dodatku mam ładowanie :)

*

Offline spawn

• 13
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 05, 2006, 23:52:44 »
nie wiedzialem ze 3630 da sie ladowac przez usb, mam stacje pod usb ale mi nie laduje, myslalem ze trzeba trzeba przerobic kabel, jest gdzies na forum tego opis, a jesli chodzi o kopiowane plikow to ja nie mialem nigdy z tym problemow, ale jesli o chodzi o ten model to polecam konwersje mp3 do mniejszych rozimiarow, poniewaz nie zostanie Ci tam zbyd duzo paimeci, a jesli chodzi o odtwarzanie muzy to polcam TCPMP chodzi dosyc stabilnie mozna zgasic ekran oszczedzajac baterie no i daje sobie rady z filmami,
sprubuj tez wrzucic tam wm2002 u mnie smiga

Odp: Problem z synchronizacją! ipaq 3630
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 01, 2008, 21:44:24 »
stacja dokująca ładuje przez zasilacz . Do ładowania przez USB trzeba przerobić stacje dokującą , kabelek USB zwijany lub zwykły prosty  ładująco - synchronizujący   oczywiście ładuje , ja miałem problem z takim kablem bo IPAQ się zawieszał a więc odłączyłem  we wtyczce kabelki od USB ( D+ D- ) zostało tylko ładowanie  do samochodowej ładowarki .
Synchronizacja przez podczerwień (PPC 2002)
START/ Active Sync / Tools / Connect via IR...