HP h5550 i folijka na ekranie

• 11 Odpowiedzi
  • 1408 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 29, 2003, 20:05:37 »
Witam,
kupiłem sobie iPAQ`a h5550 i zauważylem że na ekranie jest już taka cienka folijka, jak np. piurkiem "pukam" w jakąś opcje to wyraźnie czuć że na wierzchu ekranu jest jeszcze cieńka folia, w związku z tym mam pytanie czy tak jest na każdym ekranie dotykowym czy HP w tym modelu montuje standardowo coś ala folia Brando?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2003, 20:20:49 »
To nie jest folia ochronna. Po prostu sa rozne rodzaje ekranow. Ten model ma najwyrazniej "miekki" ekran dotykowy. Niektore sa calkiem twarde, a niektore wlasnie lekko sie uginaja pod naciskiem. Folie musisz zalozyc jak chcesz miec ekran wolny od rys.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2003, 00:09:19 »
to znaczy ekran jest twardy jak ze szkła ale na nim jest taka twarda folia ktora się ugina pod pisakiem i zeby kliknąć to musze nacisnac tak zeby ta folia dotknela ekranu wlasciwego

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2003, 03:51:55 »
Jakub ma rację. Żaden fabryczny egzemplarz PDA nie ma folii już nałożonej. To co Ci się ugina to warstwa dotykowa ekranu - ta właśnie część jest najbardziej narażona na zarysowania. I lepiej załóż sobie folię czym prędzej, bo szkoda wyświetlacza....

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2003, 12:35:17 »
Potwierdzam, zauważyłem że ta folia w niektórych miejsach bardziej odstaje jakby od wyswietlacza a po bokach juz przylega dokładnie. Ale folie ochronna kupiłem i zauważyłem tylko małą różnicę przy używaniu siły nacisku, po kilku dniach idzie się przyzwyczaić.
Ale tak na marginesie to dziwne, że owa folia tak pociesznie odstaje i to różnie w zależoności od miejsca na ekranie

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2003, 17:12:22 »
JAK SIE NOSI 5550? NIE JEST ZA WIELKA JAK NA PLAM NAPISZ O ODCZUCIACH ??

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2003, 02:01:37 »
Apropo folii polecam filie brando ... to moja pierwsza jaka zakupilem
na swojego HP5455 i jestem bardzo zadowolony ... bardzo podoba mi
sie ten bajer z odklejaniem jej ... raz zachlapalem palma soczkiem i musialem folijke sciagnac do wyczyszczenia (soczek strasznie zaschnal) umylem ja mydlem, wysuszylem i ponownie przykleilem :)
poprostu cud miod :)
Pozdrawiam Gustaw

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2003, 18:57:52 »
Drogi Człowieku! Jeżeli chodzi o 5550 to nosi sie go solidnie, dołączony skórzany pokrowiec pozwala go przypiąć z tyłu spodni, niestety nie ma zabezpieczenia takiego żeby ktoś go nie śmignął.
Nie przeszkadza mi jego wielkość i waga, nie jestem zboczeńcem na tym punkcie a Ci co się podniecają "małymi" napewno zazdroszczą większego ekranu. Zresztą nie wyobrażam sobie mieć mniej miejsca na ekranie. Poszukuje teraz tylko pełnych wersji oprogramowania bo z tym mam problem. :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2003, 05:57:53 »
Polecam PocketGear.com lub Handango.com. Tam mozesz kupic oprogramowanie.

Jesli chodzilo ci o cos innego... to proponuje nie drazyc dalej tego tematu...

*

Offline Cley

• **
  • 101
  • Sprzęt: HP iPAQ 5550; HTC Touch HD, Navroad
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2004, 12:04:31 »
Cytat: gustaw
Apropo folii polecam filie brando ... to moja pierwsza jaka zakupilem
na swojego HP5455 i jestem bardzo zadowolony ...

Pytanko,  a  czy ta  folijka też po kilku dniach  klikania nosi  na sobie spore ślady  po rysiku???
Mam taką co ładnie wygląda tylko po naklejeniu a gdy  się  zacznie  coś  pisać to niestety kiepsko to wygląda. Nie spodziewam  się, że znajdzie się  taka co  się nigdy  nie zmiszczy  ale tak szybko to chyba  przesada.
Może wspomniana przez ciebie  brando jest trwalsza/twardsza???

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2004, 12:47:35 »
Cley - nie masz sie co zastanawiac. Po prostu nie ma konkurencji dla Brando. Uzywa sie jej dlugo a sladow praktycznie nie uswiadczysz... Inne rozwiazania jak folie klejone to niezbyt wartosciowe kompromisy. Oszczedzisz czas, nerwy, pieniadze (i ekran ipaq) kupujac te folie.

Na allegro sa teraz dostepne 2 rodzaje. Jedna idealnie gladka (Ultra Clear), druga antyrefleksyjna (zwykla - Protector Plus). Poszukaj w dziale: palmtopy - akcesoria - wyswietlacze. Cena ta sama, roznia sie tylko wlasciwosciami.

pozdrawiam :)
mody313

*

Offline Cley

• **
  • 101
  • Sprzęt: HP iPAQ 5550; HTC Touch HD, Navroad
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 11, 2004, 14:45:36 »
Mody - dzięki, na pewno sprobuję.