HP IPAQ 3970 i problem z GPS na CF

• 10 Odpowiedzi
  • 1348 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP IPAQ 3970 i problem z GPS na CF
« dnia: Kwiecień 11, 2008, 22:15:30 »
Witam

Mam problem HP IPAQ 3970, problem polega na tym że urządzenie wykrywa GPS, port COM6 - tak pokazuje AutoMap i program VisualGPSce, ale niestety odbiornik nie pokazuje danych jednie co to w programie VisualGPSce po ok 20s jest informacja że znaleziono 8 satelity. Dodatkowo w programie VisualGPSce "Fix not available" . Czy jest to wina odbiornika czy może coś nie dziej z urządzeniem. Odbiornik GPS mam taki http://allegro.pl/item339820891_odbiornik_gps_cf.html. Dodatkowo zdjęcie programu po znalezieniu tych 8 satelit http://pc-plus.pl/szkola/11042008(001).jpg.

Pozdrawiam i poproszę o jakieś poradę co z tym zrobić
Łukasz 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 23:48:44 wysłana przez vob22 »

Odp: HP IPAQ 3970 i problem z GPS na CF
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2008, 23:49:16 »
Witam

Mam problem HP IPAQ 3970, problem polega na tym że urządzenie wykrywa GPS, port COM6 - tak pokazuje AutoMap i program VisualGPSce, ale niestety odbiornik nie pokazuje danych jednie co to w programie VisualGPSce po ok 20s jest informacja że znaleziono 8 satelity. Dodatkowo w programie VisualGPSce "Fix not available" . Czy jest to wina odbiornika czy może coś nie dziej z urządzeniem. Odbiornik GPS mam taki http://allegro.pl/item339820891_odbiornik_gps_cf.html. Dodatkowo zdjęcie programu po znalezieniu tych 8 satelit http://pc-plus.pl/szkola/11042008(001).jpg.

Pozdrawiam i poproszę o jakieś poradę co z tym zrobić
Łukasz 

Zrobiłem twardy reset i nadal jest to samo :)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2008, 09:56:55 »
Mam dokładnie to samo, tylko z MIO 558. Ten sam model GPS. Odbiornik wykryty pomyślnie, ale kompletnie nie łapie sygnału. Może ktoś pomóc?
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2008, 12:01:59 »
A jak długo czekasz na "uruchomienie"? Czy warunki terenowe są dobre (to znaczy czy test robisz w otwartym terenie)? Sirf 2 w zależności od warunków i firmware'u potrzebuje nawet 30 minut do pierwszego "uruchomienia" (aktualizacja almanachu).

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2008, 23:35:55 »
Ale ten GPS to podobno Sirf 3. W sumie to czekałem w otwartym terenie przy prawie bezchmurnym niebie ponad 15 min. Później straciłem cierpliwość. Ale może faktycznie trzeba zostawić pocketa na stołku przez godzinkę i zobaczyć czy to coś da.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2008, 08:22:35 »
Ale ten GPS to podobno Sirf 3. W sumie to czekałem w otwartym terenie przy prawie bezchmurnym niebie ponad 15 min. Później straciłem cierpliwość. Ale może faktycznie trzeba zostawić pocketa na stołku przez godzinkę i zobaczyć czy to coś da.
Jaki by nie był, do pierwszego startu potrzebuje czasu! Czasem wystarczy 10 minut a czasem wystartuje trochę później. Na pewno warto zostawić sprzęt włączony na dłużej.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2008, 07:34:56 »
Sytuacja na chwilę obecną wygląda tak: korzystając w sobotę z pięknego bezchmurnego nieba, podłączyłem pocketa na świeżym powietrzu i odpaliłem MrGPSViewer. Zrobiłem open port i czekałem. Po trzech godzinach żadnego efektu, ale co tam.....mam czas. Po 6 godzinach wyłapane 3-4 satelity z dość dobrym poziomem sygnału. Lampka kontrolna GPS zapaliła się na stałe, fix wyłapany, niestety nadal widać informację Almanac NOT COMPLETE. W między czasie grzebałem w necie i wyszukałem informację, że ten GPS to NMEA, a nie Sirf. Taka mała nieścisłość w opisie na allegro :) Mija ósma godzina, robi się późno więc wyłączam pocketa. W niedzielę rano odpalam ponownie. Ku mojemu zdziwieniu Almanac COMPLETE. Pocket po kilku kolejnych godzinach widzi 5-8 satelit, ale sygnału brak. Kilka razy zaskoczył całkowicie, ale to dosłownie na 5 sek.

Zaczynam się już zastanawiać nad zakupem tego http://www.allegro.pl/item365766363_nowa_nawigacja_medion_mp3_mp4_divx_256gb_gwar_fv.html Nie wiecie, czy to dobry wybór?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2008, 09:13:51 »
Sytuacja na chwilę obecną wygląda tak: korzystając w sobotę z pięknego bezchmurnego nieba, podłączyłem pocketa na świeżym powietrzu i odpaliłem MrGPSViewer. Zrobiłem open port i czekałem. Po trzech godzinach żadnego efektu, ale co tam.....mam czas. Po 6 godzinach wyłapane 3-4 satelity z dość dobrym poziomem sygnału. Lampka kontrolna GPS zapaliła się na stałe, fix wyłapany, niestety nadal widać informację Almanac NOT COMPLETE. W między czasie grzebałem w necie i wyszukałem informację, że ten GPS to NMEA, a nie Sirf. Taka mała nieścisłość w opisie na allegro :) Mija ósma godzina, robi się późno więc wyłączam pocketa. W niedzielę rano odpalam ponownie. Ku mojemu zdziwieniu Almanac COMPLETE. Pocket po kilku kolejnych godzinach widzi 5-8 satelit, ale sygnału brak. Kilka razy zaskoczył całkowicie, ale to dosłownie na 5 sek.
Zaczynam się już zastanawiać nad zakupem tego http://www.allegro.pl/item365766363_nowa_nawigacja_medion_mp3_mp4_divx_256gb_gwar_fv.html Nie wiecie, czy to dobry wybór?
Gratuluję cierpliwości :) NMEA i SIRF to nazwy protokołów transmisji a nie GPS'ów, z tym, że cała seria "procesorów" wbudowywanych w urządzenia od paru lat też nazywa się Sirf (I, II i teraz III). Zauważyłem ostatnio nagminne próby oszukiwania klientów przez sprzedawców na allegro piszących niemal przy każdym PNA "odbiornik Sirf III" a zaraz potem na przykład "12 kanałów". Po prostu wciskają kit i obawiam się, że Twój odbiornik to też nie jest Sirf III (niedawno widziałem na aukcji identyczny z wyglądu model i miał jakis dziwny chipset Evermore. Z tego co piszesz wynika, że coś się jednak dzieje i dał bym sprzętowi jeszcze jakieś szanse :)
Co do PNA z linku który podałeś - to taki przeciętny sprzęt. Jeśli faktycznie ma odbiornik Sirf 3, to z sygnałem problemu nie będzie, procesor też wystarczy do typowych zastosowań. Musisz tylko pamiętać, że na PNA trochę trudniej instaluje sie i uruchamia niektóre programy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 19, 2008, 10:45:29 »
Dzięki za odpowiedź. Z tym NMEA to użyłem skrótu myślowego ;) Chodziło mi oczywiście o protokół transmisji, a dokładnie o to, że jest on mniej popularny i podobno mniej dokładny. Zastanawiam się jeszcze nad Akirą. Czytałem o niej dobre opinie. Co masz na myśli mówiąc, że trudniej uruchamia się i instaluje niektóre programy?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 19, 2008, 10:56:51 »
Dzięki za odpowiedź. Z tym NMEA to użyłem skrótu myślowego ;) Chodziło mi oczywiście o protokół transmisji, a dokładnie o to, że jest on mniej popularny i podobno mniej dokładny. Zastanawiam się jeszcze nad Akirą. Czytałem o niej dobre opinie. Co masz na myśli mówiąc, że trudniej uruchamia się i instaluje niektóre programy?
Protokół NMEA jest właśnie tym najpopularniejszym, z którym działa 90% oprogramowania :) Sirf obsługuje chyba tylko Destinator.
Jeśli chodzi o instalację programów - wiele programów dla PDA (z systemami PPC czy WM) po prostu nie jest przeznaczonych do uruchamiania na PNA (z czystym WIN CE) i wogóle nie dadzą się zainstalować z pliku CAB, czy przez AS. Trzeba używać ręcznych "kombinacji". Oczywiście są też takie, które instalują się bez problemu (np Automapa 5).

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 20, 2008, 09:20:27 »
Całe życie się człowiek uczy. Z tym NMEA kompletnie mnie zaskoczyłeś. Niestety nadal nie udało mi się złapać stałego sygnału. Może jeszcze dokupić antenę zewnętrzną? Powoli tracę cierpliwość. Szkoda, że moje MIO nie obsługuje GPSa po Bluetooth. Serdeczne dzięki za pomoc.