Compaq iPAQ 3870 problem z Activesync (długie)

• 11 Odpowiedzi
  • 1300 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 20, 2004, 23:51:54 »
Witam.
Jestem nowy więc się przywitm na wstępie.
Witam serdecznie :)

Kupiłem z drugiej ręki w/w iPAQ'a i mam problemik.
Mianowicie po podłączeniu Activesync z PC (USB) wszystko ładnie śmiga, połączenie jest stabilne, mogę używać Internet Explorera, pocket Gadu 3, ale gdy tylko zacznę kopiować pliki np mp3 lub inne paro megwe (nie wspominając już o pareset megowych) wiesza się Activesync (nie wiem czy to wina iPaq'a czy PC). Ponowne połączenie jest możliwe tylko po zabiciu Activesync w iPAQ (settings -> system -> memory -> Running Programs i zresetowaniu (soft). Wtedy łączy się z PC na nowo - nie trzeba nic robić na PC tylko ewentualnie poczekać aż połączenie sie timeout'nie.  Drugi problem to dosyć częste zwisy ekranu dotykowego - pracuję sobie a tu nagle ciach - nie działa ekran dotykowy - przyciski działają - zazwyczaj tak się dzieje właśnie w czasie jakichś ruchów międzu PDA a PC. iPAQ posiada plecki + kartę CF Kingston 512 MB. Takie jeszcze pytanko, czy ruszy na nim SD 512MB ?? Bo wkładałem dziś MMC 256 i nie chciało działać :/

PDA posiada windows 2003 (Asset Viewer -> Version -> OS Version Windows CE 4.20)
Na PC Activesync 3.5 i 3.7.1

Czy łatwo mi będzie wrócić do oryginalnego WIndows 2002 (posiadam pliki: asset_image.gz (1KB) + saved_bootldr.gz (84KB) + wince_image.gz (19994KB) ??

To chyba tyle, poprosił bym o jakieś rady
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam klubowiczów,
Rafał Polewski
Wrocław, Polska

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2004, 00:00:19 »
To bardzo dziwne. Nie spotkalem sie z tym by ActiveSync sie wieszal podczas przegrywania plikow. Jak sie to objawia? Calkowity zwis kompa? Napisz dokladnie jak duzy plik przegrywasz, gdzie go wgrywasz itd.

Druga sprawa to zwisy ekranu dotykowego - szczerze mowiac NIGDY nie slyszalem o czyms takim. Wyglada na sprawe sprzetowa. Co pomaga? Miekki reset PDA?

Co do MMC 256MB to z kartami MMC roznie bywa. SD nawet 2GB powinno dzialac. Bo teoretycznie nie ma limitow.

Czemu chcesz wracac do Pocket PC 2002? WM 2003 to lepszy system.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2004, 00:25:22 »
Chcę wrócić bo może w 2002 będzie działać lepiej. Zwis przy Activesync objawia się tym że na PC przestaje iść pasek postępu - zatrzymuje się i po jakimś czasie następuje rozłączenie, a na iPAQ'u zostaje fragment pliku. Przegrywane są pliki mp3 o różnych długościach - zwisy następują w róznych momentach i na różnych plikach, czasem plik przejdzie czasem nie i już, duże pliki prawie zawsze wywala (ok 100MB). W czasie zwisu iPAQ jest czasem trochę przymulony a czasem działa normalnie. Na zwis ekranu pomaga miękki reset. Więcej poblemów niepamiętam. Tak na marginesie to najchętniej zamieniłbym AS na najprostsze nawet zwykłe podmontowanie iPAQ'a pod linuksem. Do tej pory udało mi się to z nokią 5510 i aparatem cyfrowym - bezpośredni dostęp do pamięci Flash, iPAQ nie rusza :(

Pozdrawiam serdecznie.
Rafał Polewski
Wrocław, Polska

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2004, 01:39:51 »
Hmmm... dziwna sprawa. Faktycznie mozesz sprawdzic czy na PPC 2002 bedzie chodzic OK. Ale tak jak mowie jestes pierwsza osoba z takimi problemami na naszym forum.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2004, 18:21:45 »
Chyba rozwiazalem problem zawieszania przy kopiowaniu. Mianowicie na drugim komputerze w rodzinie działa idealnie (póki co :) ) Muszę pokombinować coś z USB. Ma ktoś z szanownych klubowiczów płytę główną SOLTEK SL75FRN2-L (nForce2) ?? To na tej płycie się wiesza - windows 98SE, windows 2000, windows xp :) Na płycie ECS P6IPAT (i815EP) działa. Ekran jakoś magicznie też przestał się zawieszać. Czyżby pomogło postraszenie go (palma) Forum PDA :) ??

Pozdrawiam.
Rafał Polewski.
Wrocław, Polska

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2004, 18:57:04 »
Moze sa pathe MS dotyczace obslugi USB. ?
Dla XP ostatnio sie ukazal,ma likwidowac problem zawieszania sie przy mieszanych odbiornikach USB 1.1 i 2.
Moze to podobny problem. Na drugim USB nie masz cos podwieszonego co zabiera prad, bardziej go obciaza albo idzie wg USB 2. ?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2004, 19:44:27 »
No właśnie nie mam nic innego podłączonego. Pamiętam jedynie że jak podłączałem Nokię 5510 pod linuksa to działała a jak aparat cyfrowy sony p73 to musiałem w biosie przełączyć USB z 1.1+2.0 na czyste 1.1 i zadziałał - teraz przestawiłem na 1.1+2.0 i zobaczę jak się bedzie zachowywać iPAQ. Zauważyłem jedynie, że transer na Solteku (USB 1.1 w bios) po USB (jak się wieszało) szedł szybciej niż na ECS teraz.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:44:23 »
Jednak pomyliłem się :( Przegrywanie plików do palmtopa nie działa dobrze na obu płytach :( Poprostu idzie sobie plik idzie, i nagle ciach - pokazuje się ikonka rozłączenia na PDA. Po chwili rozłącza również na PC :( Napiszcie mi proszę jak przeinstalować system z obecnego 2003 na 2002 co był oryginalnie. Dzięki.

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2004, 18:00:58 »
Z tym montowaniem systemu pilow pod linuxem to nie taki zly pomysl. Jesli wykorzystasz modul eth-usb i dobrze to skonfigurujesz to twoj iPAQ bedzie mogl sie komunikowac przez TCP/IP po usb. Wtedy moglbys przesylac pliki np. ftpem albo przez otoczenie sieciowe. U mnie dziala ale ja mam tez na samym iPAQ'u linuxa wiec nie ma problemu a nie wiem czy na 100% zadziala z iPAQiem windziarskim.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2004, 01:14:56 »
Cytat: polleck
(...) Poprostu idzie sobie plik idzie, i nagle ciach - pokazuje się ikonka rozłączenia na PDA. Po chwili rozłącza również na PC (...)

To ja mam dla Ciebie propozycje. Zainstaluj sobie na PC Total Commander'a + wtyczke obslugujaca system plikow PPC i tam sprobuj przegrywac pliki :) U mnie sprawuje sie bardzo ladnie.
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2004, 08:23:54 »
a cio to za ftyczka? :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2004, 10:05:16 »
Poczytaj wiecej na ten temat pod tym adresem:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=5111