CF Expansion Pack Plus i h5550 - pytanie

• 25 Odpowiedzi
  • 1771 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« dnia: Czerwiec 21, 2005, 13:47:54 »
Witam wszystkich na tym forum, jako że to mój pierwszy post. Mam pytanie, czy ktoś używa może plecków CF expansion Pack Plus? Jeśli tak, to mam pytanie: gdy naładuje się obie baterie na max'a i używa pocketa, to czy powinna schodzić tylko bateria z plecków, a jak padnie to dopiero główna, czy stan obu baterii schodzi równolegle (tylko wolniej niż jakby była jedna). Ponieważ kupując takie plecki myślałem, że najpierw skończy się bateria dodatkowa, a potem iPAQ zacznie korzystać z głównej. Ale po zrobieniu testów widzę, że obie się rozładowują równolegle (ta z plecków szybciej).
I drugie pytanie, poziom bateri w pleckach schodzi skokowo, co mniej więcej 10% (na początku nawet o 20% i jak zejdzie do 60% do potem co 10%). Czy to normalne, mysłałem, że będzie jak w głównej, co 1%. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2005, 13:59:05 »
W swoim 3870 użwywam tych plecków - baterie są faktycznie łączone, tzn. każda z nich się rozładowuje niezależnie czy używasz kart rozszerzeń czy nie - jak dla mnie to lepiej bo bez karty to i 10h pochodzi. Co do skoków procentowego zużycia to nie zauważyłem takiego zjawiska ale to może dlatego, że używam na nim Linux'a (Familiar) a wskazania w jakimś stopniu zależą od systemu.

EDIT: tzn mam wersje dla PCMCIA a nie CF ale to też wesja PLUS, która posiada takie samo rozwiązanie w kwestii baterii.

Pozdrawiam
McGregor

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2005, 14:28:38 »
Wszystko co napisałeś zgadza się i jest normalne dla tych plecków :)

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2005, 14:35:22 »
Ok, dziękuję za odpowiedzi. Uspokiliście mnie, bo już mysłałem, że z nimi coś nie tak. A jeszcze takie pytanko, o ile mniej więcej wydłuża Wam się czas pracy razem z pleckami.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2005, 17:00:48 »
Mam dokładnie taki sam zestaw - HP5550 oraz CF Expansion Pack Plus. Baterie do plecków wstawiam różne - standardową 900 mAh lub extended 2500 mAh.

Podczas pracy ipaqa bateria w pleckach rozładowuje się szybciej - można powiedzieć że gdy główna schodzi do 90% ta dodatkowa schodzi do 40%, później ta różnica się zmniejsza i gdy pomocnicza bateria całkowicie pada to główna ma jeszcze jakieś 40-50%.

Poniżej masz przykład pomiaru rozładowania baterii głównej przy zasilaniu ipaqa łącznie z modułem CF GPS Haicoma (ciągłe podświetlenie ekranu na minimum). Widać gdy dodatkowa bateria siada całkowicie to tempo zużycia baterii głównej wzrasta makabrycznie.

[pic=http://republika.pl/jaccool/Picture0015.JPG]

Spadek naładowania baterii dodatkowej rzeczywiście jest pokazywany z 10% dokładnością.

Gdy bateria dodatkowa padnie to karta CF (czy co tam jest w plecki włożone) funkcjonuje dalej, jakkolwiek jeżeli zmienisz baterię w locie na nową to ipaq i tak tej nowej nie zobaczy. Jedynym sposobem na to jest rozłączenie na moment plecków od PDA.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2005, 18:04:16 »
Dzięki za odpowiedzi. Jacol, a powiedz mi gdzie kupiłeś taką baterię 2500 (i za ile). Szukałem na allegro, ale tam aktualnie są tylko 1200 lub 1600 + plecki. Takiej 2500 nie widzałem jeszcze. Wiesz może, czy są jeszcze większe?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2005, 18:23:50 »
Jesli dobrze pamietam to mozesz ja kupic w internetowym sklepie HP Polska.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2005, 19:01:57 »
Znalazłem tylko to http://www.sklep.hp.com.pl/shop/product.asp?StockID=2380. A opis po prostu cudowny ;( Nawet nie jestem pewien czy to aby na pewno akumulator to tych plecków, bo zdjęcie malutkie. I ta cena, za tyle mogę kupić 3 x 1200 na allegro...

*

Offline jacol

• 400
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2005, 19:07:57 »
Cytat: Wookash9
Jacol, a powiedz mi gdzie kupiłeś taką baterię 2500 (i za ile). Szukałem na allegro, ale tam aktualnie są tylko 1200 lub 1600 + plecki. Takiej 2500 nie widzałem jeszcze. Wiesz może, czy są jeszcze większe?

Większych do takiego zestawu jak mój nie widziałem, jakkolwiek do samego ipaqa bez plecków zdaje się że są baterie o dużej pojemności zintegrowane z futerałem.

Bateria ma oznaczenie 290485-B21, swoją kupowałem chyba w Saturnie k/Hannoveru, koszt coś koło 120 Euro, nie pamiętam dokładnie bo to więcej jak dwa lata temu było... ;)

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2005, 19:08:56 »
Dzięki, poszukam zaraz czy jeszcze coś takiego znajdę :D

EDIT:
Ech, pośpieszyłem się, myslałem, że to oznaczenie baterii dotyczy tej rozszeżonej do plecków. Jak wrzuciłem w google, to mi wurzuciło rozszerzone baterie, ale do iPAQ'a a nie plecków...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2005, 20:54:21 »

*

Offline jacol

• 400
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2005, 23:14:55 »
Cytat: Wookash9
Ech, pośpieszyłem się, myslałem, że to oznaczenie baterii dotyczy tej rozszeżonej do plecków. Jak wrzuciłem w google, to mi wurzuciło rozszerzone baterie, ale do iPAQ'a a nie plecków...

Tą baterię sprzedawano/sprzedają ze specjalną przejściówką która umożliwia instalację w pleckach.
Czyli bateria jest niejako uniwersalna - pasuje do samego ipaqa, a jednocześnie ma możliwość współpracy z pleckami.

Wada - wstawiona w plecki wygląda obskurnie i w całości to już rzeczywiście spora cegła.
Ale mnie to akurat zupełnie nie przeszkadza ;)

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2005, 10:47:45 »
A tego nie wiedziałem, dzięki. Muszę się zastanowić nad tym :)

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2005, 16:39:58 »
Korzystajac z obecnosci uzytkownikow hp 5550, podczepie sie troche OT. Mysle o przesiadce na ten model, ale czytalem, ze ma on bardzo krotki okres standby - tzn. nie uzywany (wylaczony) wytrzymuje tylko pare dni (3-4). Jakas wada fabryczna? (nie sadze, zeby dodatkowe 64mb ram bylo odpowiedzialne za tak duzy pobor pradu). U was tez tak jest?

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2005, 17:37:11 »
Hmm, nie sprawdzałem ile wytrzymuje w standby, ale rzeczywiście chyba nie długo. Wczoraj zrobiłem mały test. Puściłem na nim mp3 z karty SD, głośność na 50% (ze słuchawek), ekran wyłączony. Na baterii głównej wytrzymał 6,5h zanim padł. Na baterii głównej + bateria slim z expaniosn pack plus 13,5h.

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 22, 2005, 17:50:00 »
Moj 3950 jesli go nie uzywam (wylaczony, a nie tylko z wygaszonym ekranem), wytrzymuje pewnie z miesiac, dlatego czytajac, jak szybko zuzywa sie bateria wylaczonego 5550, troche sie zdziwilem. Jesli rzeczywiscie sa to tylko 3-4 dni, to jest to dla mnie nie do zaakceptowania. Dlugosc wlasciwej pracy (internet, mp3, itp.) to inna sprawa (choc tez wazna :) ).

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 22, 2005, 18:03:07 »
Zrobię mały test, naładuję na maxa przed wieczorem i wyłącze. Postaram się nie korzystać z niego jutro i powiem Ci ile zostało baterii (spraqdzę dokłądnie ile czasu był wyłączony) aczkolwiek to może być mało miarodajne, bo np. na początku bateria może szybciej się rozładowywać niż po jakimś czasie i odwrotnie (poza tym mam już dość słabą bateterię)

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 22, 2005, 20:35:14 »
Dzieki - bede baaaardzo wdzieczny :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 22, 2005, 20:35:27 »
Ale nie powiedziales najwazniejszego... Jak wyglada ustawienie czasu podtrzymywania pamieci w przypadku calkowitego rozladowania baterii. Chodzi o specjalna zakladke w menu Settings -> Power. Ile masz tam godzin wybrane? Jak 48 albo wiecej to nie dziw sie ze krotko dziala na baterii.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 22, 2005, 20:37:20 »
A zapomniałem, na minimum, czyli 12 godzin...

*

Offline jacol

• 400
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:29:03 »
Cytat: timokie
Korzystajac z obecnosci uzytkownikow hp 5550, podczepie sie troche OT. Mysle o przesiadce na ten model, ale czytalem, ze ma on bardzo krotki okres standby - tzn. nie uzywany (wylaczony) wytrzymuje tylko pare dni (3-4). Jakas wada fabryczna? (nie sadze, zeby dodatkowe 64mb ram bylo odpowiedzialne za tak duzy pobor pradu). U was tez tak jest?

Nigdy nie miałem okazji pozostawić 5550 bezczynnego dłużej niż na trzy - cztery dni, ale w takim przedziale czasowym rozładowanie baterii głównej to około 4-5% dziennie. czyli po czterech dniach pozostanie około 80% (zakładając że bateria była wstępnie naładowana w 100%).

Podtrzymanie pamięci jest realizowane jedynie przez baterię główną, tzn ta z plecków nie jest wtedy widziana przez system.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 22, 2005, 23:23:30 »
Mnie po 12 dniach 5550 hardresetował z braku zasilania.

*

Offline jacol

• 400
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 22, 2005, 23:51:28 »
Możliwe że wskaźnik poziomu naładowania nie jest do końca liniowy i te 5% które pokazuje po dobie standby to tak naprawdę trochę więcej.

W sumie z zasilaniem i bateriami do 5550 miałem trochę problemów - oryginalna kupiona z ipaqiem padła po miesiącu i została wymieniona w ramach gwarancji. I raczej nie był to odosobniony przypadek, facet w serwisie stwierdził że przede mną było parę zgłoszeń - musiała być jakaś felerna partia czy cuś...

Obiło mi się o uszy że w 5550 sterowanie ładowaniem jest realizowane bezpośrednio przez procesor a nie przez niezależny układ, więc jak coś jest nie tak z systemem to ipaq może wyciąć jakiś niespodziewany numer.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 23, 2005, 23:43:00 »
Zrobiłem teścik, iPAQ był przez 24h w stanby i po włączeniu zostało 80% baterii (wcześniej naładowałem baterię na max). W ustawieniach zasilania tak jak pisałem wcześniej, mam ustawionie podtrzymywanie na 12h. Jeśli założyć, że bateria będzie się rozładowywać liniowo, to powinno jej starczyć na około 5 do 6 dni max zanim zrobi się hardreset... Osobiście raczej nigdy nie zostawiam na tak długo iPAQ'a bez ładowania, więc mi to nie przeszkadza...

*

Offline timokie

• 610
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 24, 2005, 00:23:48 »
Dzieki. No nie za dobrze - ale mysle, ze z porzadna bateria - np. 2500mAh - byloby juz ok. Normalnie niby nigdy nie zostawia sie pocketa bez zasilania przez dluzszy okres, ale mi sie to od czasu do czasu zdarza... Chyba nie jestem prawdziwym PDA Maniakiem :).

P.S. Tez zrobilem test na moim 3950 z 1-roczna bateria i po 24h ubylo 3%.

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:40:21 »
wciąż można kupić dodatkowe baterie i plecki z bateriami do tych ipaków teraz w super cenach, bo spadły one po tym jak nowe ipaki już nie kontynuują tego standardu
dzięki temu można sobie swojego ipaka odrestaurować za w miare spoko kaskę