BT na Compaq iPAQ 3630

• 19 Odpowiedzi
  • 876 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« dnia: Wrzesień 12, 2005, 19:26:07 »
Witam
Mam spory problemik, poniewaz dokupiłem plecki BT do iPAQ-a lecz nie widze w nim softu który by je obsługiwał.
Urządzenie je widzi jako TDK bluePAQ Bluetooth.
Próbowałem zainstalować Widcomm_Bluetooth_Manager oraz jaieś strowniki ze strony hp - oba z niepowodzeniem - nic sie nie zmieniło
Może jest to niezgodnośc systemu i aplikacji....
Tylko nie do końca wiem jaki mam system .... ;) (w zakładce System -> About -> Microsoft Pocket PC Version 3.0.11171

pomóżcie ......

Marcin

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2005, 21:49:23 »
Wydaje mi sie ze oprogramowanie powinno sie samo zainstalowac po wlozeniu pleckow. Byc moze trafil Ci sie ten uszkodzony model? Podobno te plecki padaly czasem...

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2005, 22:01:09 »
Tak jak Kuba mówi zainstalują się same, wejdz do menu settings/system i tam masz ikone Bluetooth i tam sie wszystko ustawia. Nie instaluj innego BT managera bo nie bedzie działał z tymi pleckami. Jezeli po kliknięciu na tą ikonke sie zawiesza lub masz biały ekran lub komunikat "insert BT jacket" to prawdopodobnie trafiłeś na walnięte plecki (lub ipaq został zwalony przez takie plecki - tez miałem taki przypadek), ale na wszelki wypadek spróbuj twardego resetu. Jak by co to pytaj smiało bo sporo sie bawiłem tymi pleckami (jednych używam cały czas)

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2005, 00:28:08 »
Pisałeś "wejdz do menu settings/system i tam masz ikone Bluetooth" największy problem jest w tym, że nie mam takiej ikony ;)
Urządzenie widzi/identyfikuje plecki ale nie mam żadnej ikony ikony/programu, którym mógł bym obsłużyć bluetootha....

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2005, 09:46:54 »
Skasuj program do obsługi plecków (jezeli jest) i zobacz czy po wsadzeniu plecków pyta Ci sie czy zainstalowac drivery do plecków?

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:19:05 »
programu do obsł€gi nie ma i chyba w tym jest właśnie problem.
Po wsadzeniu plecków elegancko je wykrywa razem z kartą rozszerzeń CF która ma tam mniejsce ale nie krzyczy o żadne sterowniki (bo chyba je ma...) Chodzi może o to ze to jakaś stara wersja Windowsa która nie ma obsługi bluetootha .... ja już nie wiem o co z tym chodzi ....

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:23:56 »
Te plecki chodzą pod PPC 2000 i 2002 wiec nie powinno byc problemu, jak je wsadzisz to jakie katalogi Ci sie pojawiaja? Storage Card i Compaq Disk?

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:29:58 »
Storage Card(jeśli jest wsadzona karta) i  Compaq Disk
Katalog Compaq Disk jest pusty jesli to ma jakieś znaczenie ....
Może spróbować tego twardego resetu o którym mówiłeś ??? Tylko musisz mi powiedzieć jak tego dokoonać ;)

[Dodano: 2005-09-13 12:32:02]
albo jakiś upgrade systemu .... na taki który ma juz sterowniki pod bluetootha ...???
np.
http://h18007.www1.hp.com/support/files/handhelds/us/download/16541.html

Co Wy na to ?

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:37:54 »
No właśnie na Compaq Disk są wgrane drivery standartowo, wiec poszukaj moze na stronie TDK upgradu do tych plecków zeby jeszcze raz wgrac te drivery. Swoją drogą ciekawe jak udałe je skasowac bo to jest nagrane chyba na Flashu i przez explorera tego sie nie da skasowac.
         Moimzdaniem sterowniki z HP nie pomogą bo to jest BT innej firmy i potrzebuje swoich driverów

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:47:06 »
hmmm sterowników już szukałem ale nic nie znalazłem, więc próbowałem zainstalować Widcomm_Bluetooth_Manager - ale najdziwniejsze, ze sie nie udało .... może jest jakiś problem w systemie ...
Bo nawet jeśli znajde sterowniki to jak je tam wsadze bo to chyba nie bedzie na zasadzie ich wgrania do kat. Compaq Disk?
Jak go zresetować na twardo ? Może to pomoże ?

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:51:38 »
Jezeli nie próbowałeś twardego resetu to zrób go. Jezeli chodzi o wgranie driverów to jest do tego program (który sam wgrywa tam te drivery) program jest odpalany z palma.

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:54:23 »
Oooo program który wgrywa dricery .... to jest chyba to - mam nadzieje że sie ze mną podzielisz jaki to jest programik ;)
A co do twardego resetu to mam pewnie przesunąć taki suwak na dole palma i go trzymać ? (tylko ile czasu) i czy reset robić w obecności plecków czy nie ?

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2005, 12:58:50 »
tak wystarczy ze przesuniesz ten suwak na kilka sekund, a program jest na stronie TDK, zaraz go poszukam, reset najlepiej bez plecków na wszelki wypadek

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2005, 13:06:20 »
OK twardy reset zrobiony ... ale dalej nie ma ikonki Bluetooth w Settings -> System .... czy to źle ?

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2005, 13:11:33 »
http://www.tdksystems.com/support/drivers/range.asp?id=1 nie moge znalesc tego na stronie, juz chyba tego nie wspieraja ale napisz do nich maila to moze przesla a ja poszukam u siebie na dysku moze gdzies to znajde

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2005, 13:32:02 »
OK dzieki za pomoc - tylko powiedz mi jeszcze czy nie zastanawia Cie to że tak jak wspomniałem nie ma w Settings -> System wogóle ikony Bluetootha - może inaczej w całym palmie nie ma miejsca gdzie by bylo wspomniane coś o bluetoothie ???
I jeszcze jedno - wiesz może jak rozpoznać system który mam na plamie bo ja w końcu nie wiem który to jest czy 2000 czy 2002 (wersje napisałem w 1-szym moim post-ie)

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 13, 2005, 13:42:01 »
Sądząc po numerku to masz 2002, a ikonka BT pojawi sie dopiero jak sie zainstalują te drivery to nie jest program wbudwany w windowsa

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 13, 2005, 14:45:41 »
Zainstalowałem sobie własnie iPAQ H3xxx Bluetooth Service Manager ze strony HP
Odziwo po twardym restarcie programik sie zainstalował ... w jakimś stopniu przynajmniej.
W starcie mam "Bluetooth Manager" ale nie ma przypisanej ikonki (ma standardąwą .exe-cową)  i po jego kliknięciu pojawia się "Cannot find Bluetooth Manager or one of its components.Make sure the path and filename are correct and all the required libriaries are avaible"

Już taki tekścik widziałem raz przy instalowaniu jednej aplikacji (dokładnie przy podmianie jej pliku ;) )

Czy może to coś z moim systemem na palmie nie gra ???????????

BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2005, 14:51:03 »
wrrrrrr nie instaluj iPAQ H3xxx Bluetooth Service Manager bo on moze tylko pomieszac ten BT Manager nie bedzie działał z tym BT z plecków TDK (bedzie działał z czarnymi pleckami BT), musisz ożywić plecki, i wydeje mi sie ze jedynym sposobem jest powtórne sflaschowanie plecków tym programem o którym Ci mówiłem

*

Offline mart

• 15
BT na Compaq iPAQ 3630
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 13, 2005, 15:02:37 »
ok to nie zrozumiałem tego w ten sposób, ze to może jeszcze zaszkodzić.
Napisałem do TDK o jakies drivery do plecków - zobaczymy co z tego bedzie. Napisałem również do gościa od którego kupiłem plecki - ciekawe co ma do powiedzenia.....
A jak będziesz miał ten programik albo sterowniki do plecków to podeślij mi go prosze na marcinparys@o2.pl

Jeszcze raz dziękuje za pomoc