Aktualizacje do iPAQa 5450 WM2003

• 15 Odpowiedzi
  • 1350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
  • Sprzęt: Galaxy Note
« dnia: Sierpień 10, 2004, 01:13:55 »
Witam!
Może ktoś mi doradzi jak mam zaktualizować sterowniki Bluetooth w moim iPAQu, w którym zmieniłem język z niemieckiego na angielski (w danych urządzenia nadal pokazuje niemiecki). Na stronach HP nie znalazłem aktualizacji dla języka niemieckiego. :(
Jak wogóle zaktualizować software przy braku aktualizacji dla niemieckiego?

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2004, 11:30:09 »
Prawdopodobnie się nie da, bez zmiany informacji w assecie. Jeśli znajdziesz informacje, jak to zrobić w tym modelu, daj znać na forum.

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2004, 14:03:38 »
Cytat: jac.ek
Witam!
Może ktoś mi doradzi jak mam zaktualizować sterowniki Bluetooth w moim iPAQu, w którym zmieniłem język z niemieckiego na angielski (w danych urządzenia nadal pokazuje niemiecki). Na stronach HP nie znalazłem aktualizacji dla języka niemieckiego. :(
Jak wogóle zaktualizować software przy braku aktualizacji dla niemieckiego?

zmieniłeś z 2002de do 2003en czy z 2003de na 2003en chcem tez sobie zmienic tylko nie umniem sobie z tym poradzic moze bys mi w tym pomogł jak tak to daj znac na forum albo na gg albo na meila

Pozdrawiam:
Piotr

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2004, 18:08:46 »
Kupiłem iPAQa używanego ze zmienionym WM2002ger na eng (w Asset Vievier ciągle miałem wpis GER). Następnie kupiłem (na Allegro) aktualizację 2002/2003. Uruchomiłem program i po sprawie - mam WM2003eng (w danych urządzenia GER). W swojej popędliwej i głupiej euforii dokonałem aktualizacji bez wykonania kopii zapasowej.
By moich przygód z tym sprzętem było mało, w trakcie użytkowania, uległo uszkodzeniu złącze synchronizacyjne. Niestety musiałem oddać iPAQa do serwisu (nawet tu na forum, czy w "kupię..." nikt z użytkowników nie potrafił mi pomóc). Po miesiącu oczekiwania i licznych bojach z serwisem udało mi się wynegocjować naprawę w ramach gwarancji (ukłony dla polskiego serwisu HP). Sprzęt przyjechał z ROMem GER więc nasz kochany seriws HP poinformował mnie, że skoro, gdy im zostawiałem sprzęt był język ENG, to oni mogą mi wgrać też angielską wersję. Jakże się ucieszyłem! Nie na długo... Po ok trzech dniach zadzwonili do mnie z informacją, że zmiana na pełną wersję angielską nie jest możliwa. Mogą mi wgrać ROM który będzie wyświetlał po angielsku, ale na ekrani powitalnym i w Asset Vievier będzie miał wer. jęz. GER. No a teraz kupiłem GPS Bluetooth... I ciągle mi zrywa połączenie. Czasem Automapa śmiga jak złoto, a czasem... mnie szlag trafia. Najczęściej pierwsze uruchomienie BT i AM kończy się restartem BT i AM. Uff...
Stąd moje pytanie o możliwość aktualizacji sterowników BT...
I jeszcze jedna uwaga do "Forum PDA Club": już dawno bym utopił to urządzenie w Wiśle, gdyby ktoś wcześniej i WYRAŹNIEJ na forum zauważył, że może problemy ze zrywaniem połączeń BT Nokia-iPAQ to może problem sterowników, że wspomniane sterowniki mogą szwankować przy połączeniu z innymi urządaniami i że zmienić ich się nie da. A tak wydałem kupę szmalu a pozostał mi... niesmak i żal, głównie do Microsoftu i HP, że ich pomoc techniczna ogranicza się do roli (z całym szacunkiem) elektronika, a właściwie pana Zdzisia z ZURTU...
Parą słów: śmierć frajerom!
Pozdrawiam klubowiczów!
Jacek

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2004, 19:50:40 »
Jestes rozgoryczony no bo poniosles ewidentne straty finansowe ale ... troszke na wlasne zyczenie. Wiele osob pisalo na forum o problematycznym sposobie pelnej zmiany ver. jezykowej. Kod siedzacy w Rom-ie jest roznej wielkosci zaleznie od jezyka. A to moze oznaczac /obrazowo/ ze dla jednej ver jez w komorce pamieci o wspolrzednych x.y jest informacja, rozkaz dla procesora. Ale dla ver innej jest to juz obszar pusty lub przeznaczony np na IPAQ FILE STORE. Co to moze oznaczac latwo sie domyslec. Jak jest rzeczywiscie wie b.waska grupa programistow systemu.
Reasumujac skad pewnosc ze zle dzialanie BT jest powodem usterki samych dll ?
Ludzie uzywaja tysiace urzadzen bez upgrade BT i to dziala. Moze nastepuje nadpisanie obszaru pamieci przez pomieszane wersje jezykowe.
Wniosek: Zbyt pochopnie wiele osob ingeruje w zapis binarny PDA.Trzeba przyjac do wiadomosci pewne ograniczenia.

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2004, 20:11:45 »
A ja i tak nie wierzę, że tego Asseta nadpisać się nie da :> W 38xx i 39xx się dało to i tu musi, tylko żeby ktoś podpowiedział jak to wykonać...

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2004, 23:09:21 »
teraz to ja sie boje zmieniac wersje jezykowa w ipaq ale musze cos z tym zrobic zebym mial wersje angielska badz polska widzialem na stronie inter writ ze jest spolszczenie do systemow niemieckich w wersji 2002 ale nigdzie nie moge znalesc na sieci wersji demo tego spolszczenia systemu poniewaz chcem najpierw zobaczyc co ten program jest warty

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2004, 00:41:23 »
Nie bardzo rozumiem, czemu się boisz? No chyba, że wyrzutów sumienia, policji albo admina. On nie zepsuł swojego ipaq z powodu aktualizacji, oddał go do serwisu bo rozwalił gniazdko do ładowania/synchronizacji,.

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 13, 2004, 10:46:49 »
wyrzutow sumienia to nie mam lecz poje sie ze jak zrobie aktualizacje zmiany jezyka to mi ipaq juz nigdy nie odpali raz mialem przykra przygode z acerem n10 wgralem chinski jezyk ale to byl jakis bublowy acer ze nic z tym nie da rady bylo zrobic tylko wymiana plyty glownej ale pozostanmy przy ipaq czyli muwicie ze wystarczy tylko to sciagnac http://h18007.www1.hp.com/support/files/handheldiPAQ/us/download/19957.html i zmienic z ger na en

*

Offline dawk

• 323
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2004, 11:25:49 »
No gwarancji, że tak się nie stanie nikt Ci nie da, ale jest to tak samo prawdopodobne, że coś się stanie przy zmianie języka, jak przy każdym innym flashowaniu.

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2004, 11:46:21 »
no wlasnie i tego sie boje

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2004, 01:52:49 »
Cytat: perla
Jestes rozgoryczony no bo poniosles ewidentne straty finansowe ale ... troszke na wlasne zyczenie. ...

Dzięki Perła za wyrozumiałość i oszczędność w słowach. Oczywiście masz rację: wszystko to stało się w dużej mierze na moje życzenie. Skąpy traci dwa razy.
Moim problemem jest raczej bezsilność (nie cierpię tego). Staram się znaleźć jakieś rozwiązanie, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy... :-|
Może faktycznie rozwiązaniem jest jedynie przywrócenie niemieckiej wersji i wgranie nakładki spolszczającej...
Jeśli masz inne pomysły - doradź.
Pozdrawiam
Jacek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2004, 10:18:34 »
Mozesz sciagnac angielski update, zmienic hexedytorem wartosc ENG na GER i powinno sie wrzucic - angielski jako nimiecki na angielskiego PDA z wpisem GER... :)

*

Offline MarC0

• **
  • 118
    • http://www.stacja-net.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2004, 10:47:03 »
Taka zmiana z wpisem GER raczej nikogo nie satysfakcjonuje poniewaz potem nie mozna zrobic zadnego update'u ROM i softu w romie ...

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2004, 11:51:14 »
To powiedzcie mi jak najrozsądniej zmienić jerzyk w moim ipaq? Jak MarC0 twierdzi ze nie warto a Admin dal na to banalny sposób

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2004, 13:21:33 »
Marc0 twierdzi ze nie warto zmieniac jezyka, bo wlasnie pozostaje info w Asset Viewer. Nie napisal ze nie warto zmieniac sterownikow bluetooth.

A tak swoja droga to o jakich sterownikach piszesz? O nowym ROMie? Jaki masz w swoim iPAQu a jaki jest na stronie?