5550 nie wszedzie działa ekranik dotykowy !!

• 5 Odpowiedzi
  • 512 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qbn

• 29
« dnia: Styczeń 30, 2005, 21:44:22 »
odkad kupiłem 5550 mam problem z ekranem dotykowym, dzieje się coś takiego że na samym dole kawałek nie działa a własciwie jak przyciskam to ekranik źle rozpoznaje i przyciska troche wyżej, najbardziej jest to widoczne na dole ale na gorze koło X tez lekko nie działa
czy jest jakis sposob zeby to naprawić ? Albo dokupić samą tą folie dotykową

dla wyjasnienia jest dobrze skalibrowany :D juz go rozkrecałem bo myslalem ze moze gdzies na kabelkach styku nie ma ale chyba zrobilem wszystko co w mojej mocy i dalej jest to samo :( POMOCY !! :)
Dzięki

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2005, 22:08:29 »
W Polsce nie ma sklepu oferujacego czesci zamienne do PDA. Mozesz to kupic jedynie w USA, ale koszt bedzie nia maly, jesli w ogole uda ci sie dostac sama matryce dotykowa, a nie caly zestaw z ekranem. Linki do takich sklepow sa w FAQ.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2005, 23:39:34 »
HP nie przewiduje samej warstwy dotykowej dla serii 54/55, trzeba kupowac razem z calym ekranem, choc mozna ja zdjac z ekranu bez problemu. Koszt wymiany w HP to okolo 1400zl (wysylka do Holandii, to jedyne miejsce, w ktorym to robia) zalaznie od kursu dolara.
ja kupilem na amerykanskim ebay.com za okolo 700zl z kosztami przekazu pienieznego do usa i kosztami przesylki od goscia o nazwie fixyourpda (moge spokojnie go polecic). wymiana - latwizna, moge pomoc.
teraz masz to za jakies 147,99 dolcow:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=38331&item=5743503812&rd=1
czyli jedyne 450zl

*

Offline qbn

• 29
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2005, 21:33:55 »
dzieki, jeszcze pomysle nad zmiana calego ekraniku bo w sumie to da sie z tym przezyc bo jest w takich miejscach ze az tak bardzo nie przeszkadza, tylko trzeba pamietac ...
jak bede zmienial to chetnie skorzystam z pomocy
dzieki wielkie

jeszcze myslalem czy nie mozna by kupic ekranu dotykowego z innego hp albo compaq'a albo kupic np uszkodzonego i przelozyc sam ekran dotykowy tylko wlasnie nie wiem czy styki beda pasowac

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2005, 07:56:41 »
od starszych modeli styki niestety nie pasuja, rowniez sposoby mocowania nie pasuja. szkoda, bo na przyklad do serii 38/39 byly osobno digitalizery w cenie $25, smieszne pieniadze. ja tez myslalem o zakupie uszkodzonego, ale wtedy, kiedy ja sobie stluklem digitalizer, to byla jeszcze w miare nowosc i nikt sobie jeszcze nie uszkodzil ;). znalazlem wprawdzie jednego uszkodzonego na ebayu, ale niebardzo sie nadawal, bo uszkodzenie polegalo na stluczeniu digitalizera ;). teraz moze bedzie ci latwiej znalezc, bo ten sprzet ma juz 2 lata, tylko co moglo by sie w nim uszkodzic procz wyswietlacza? ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2005, 11:07:30 »
A czy to się dzieje liniowo. Żona ma MIO 528 i aby ekran dotykowy poprawnie skalibrować (a może raczej niepoprawnie ale tak aby poprawnie działało) należało centralny i dwa lewe punkty skalibrować centralnie a prawe 2 mm na prawo od punktów i wtedy ekran działa OK. Sam nie wiem skąd taka nieliniowość (lewa strona ekranu OK. prawa przesunięta), ale to skuteczny sposób. Może w HP należy tak zrobić w pionie