Z zasięgiem kart WLAN bywa niestety różnie. Szczególnie te 30 m wewnątrz budynków jest chyba naciągane, no chyba że dotyczy to amerykańskiego budownictwa z drewna i karton-gipsu lub zabudowy typu Open Office

Ja miałem okazję korzystać z kart PCMCIA DWL-650 (D-Link), WL-110 (Compaq), a teraz używam D-211 (Nokia). Najgorzej działała karta D-Link, najlepiej Nokia. Mam też adapter USB (chyba Tekram) oraz CF-WLAN (do LOOX-a) firmy I-Tec. Cała moja domowa sieć to punkt dostępowy D-Link (podłączony do routera z hubem 10 Mb), dwa notebooki z kartami PCMCIA (jedna to D-Link, druga Nokia), PC-et z USB-WLAN oraz drugi PC-et ze zwykłą kartą sieciową podłączony również do huba w routerze. Działa to całkiem sprawnie, z reguły na pełnej szybkowści (11 Mbit), mimo iż w moim (przedwojennym domu) niektóre ściany mają po 40-60 cm, a wielu pomieszczeniach pod sufitem rozpięte jest oświetlenie halogenowe. Aha - korzysta z tej sieci jeszcze mój sąsiad z góry (notebook Vaio z kartą (?) Lucent).
Domin:: może pomyśl o punkcie dostępowym??? Wystarczy umieścić go w centralnym punkcie Twojego Home Area. Punkty dpstępowe mają z reguły "solidniejszą" konstrukcję oraz własną antenę/antenkę + możliwość podłączenia anteny dodatkowej. Poza tym, będziesz miał "prawdziwą" sieć z możliwością jej dowolnej rozbudowy.
Jeszcze jedno - w przypadku urządzeń typu WLAN lub Bluetooth ja osobiście unikam najtańszych rozwiązań. Parę razy się sparzyłem bo chciałem trochę zaoszczędzić i przekonałem się, że czasem zgodność z WLAN lub Bluetooth ogranicza się wyłącznie do znaczka na obudowie