Zmiana jezyka w iPAQ2210 - znalazlem rozwiazanie :-)

• 16 Odpowiedzi
  • 3072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raviz

• *
  • 82
« dnia: Styczeń 15, 2004, 12:06:04 »
Szukalem dlugo, ale z dobrym skutkiem: http://discuss.pocketnow.com/showthread.php?s=fa0a24ceb9c9029dbb55a1fd72dd1773&threadid=14619&perpage=12&pagenumber=1
Mam teraz prosbe do jakiejs dobrej duszyczki posiadajacej 2210 w angielskiej wersji. Czy ktos moglby zrzucic ROM i mi go podeslac?
pozdrawiam.....raviz

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
  • Sprzęt: ibm x40
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2004, 17:41:59 »
super sprawa, tylko kto zrzuci rom?

*

Offline frytka

• **
  • 126
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2004, 08:56:47 »
pawel powiedz jak to sie robi to ci wysle

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2004, 15:24:56 »
witam, przed chila testowalem ten patent, niestety bez rezultatu - Checksum Fial - emocji przy tym bylo od groma ;) Dajcie znac jak Wam poszlo

PS ROMu angielskiego niestety nie mam - kolega skasowal... :(

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2004, 15:27:43 »
Co to znaczy bez rezultatu? napisz coś wiecej, robiłem z romem tylko w 36xx wiec ta sprawa bardzo mnie interesuje.Jak to skasował !!! to napisz jak wyciagnal przynajmniej...

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2004, 15:58:42 »
ok, bedzie po angielsku - z materialow ktore znalazlem pod wyzej podanym adresem. W porownaniu do zmiany ROMu w 3630 tutaj jest trudnie bo musiasz zdobyc plik, ktory w przypadku 35630 vyl udostaepniony na stronce compaqa i to w dodatku ze slicznym instalatorem.
Oto informacje, ktroe wykorzystalem - zanim cos zrobisz, przeszytaj do konca, w pewnym momencie chlopaki doszli do wniosku, ze zero jest wyjatkowo wazne :)
) BACK UP YOUR DEVICE!!! This procedure will cause a hard-reset so BACK UP everything!

2) hold button 2 and the power button simultaneously and press the reset button. you should now see a screen with "Serial" at the top. Cradle the device and the it should now display "USB"

3) on the host PC, kill activesync (win9x: ctrl+alt+del > select wcescomm and click "End Task", winnt/2k/xp: right click the task bar and select "Task Manager" > click the processes tab, find wcescomm, right click it and select "end process tree")

4) Load MultiTTY. Select "\\.\WCEUSBH001" from the dropdown list (if you dont see this activesync is probably still active). you should now see a white screen. press enter to display the "USB>" prompt

5) type 'h' for a list of commands. NOTE: most of the commands are locked out and dont appear in this 'h' menu. to unlock them you need the device password. im not sure if this is the same for every device but mine was "CPQHAMMER" (to find your device password type "mb 7500 11", which displays the memory dump at location 7500h).

6) if the password was correct the device should return "PASS". now if you type 'h full' it will display the complete list of commands.

7) u sould notice 2 commands: 'd2s' and 's2d'. d2s dumps the rom to cf or SD (for info on how to do this type 'h d2s'). 's2d' copies the data from sd/mmc/cf to rom.

Have fun

--------------------------

Just to help a little bit, I suggest adding at the beginning of skyfox'post:

0) You need to format a 64MB CF Card with a tool like WinHEX (http://www.x-ways.net/winhex/index-f.html). Edit/Fill disk sectors with 00.
ATTENTION : do not make any mistake in the choice of the drive!

Now, here is a way to copy the backup you made to a file:

2-1) Put your CF Card in a Card reader plugged to your desktop. Do not format it even if your desktop wants to!

2-2) Launch WinHEX and remove the popup window. Tools/disk Tools and then Clone disk

2-3) Source file : Click on button, uncheck "read sectors from image file", and choose Physical disk corresponding to your CF Card.

2-4) Destination file : Click on button, check "Write sectors to an image file", click on OK and choose path and file name.

2-5) Everything checked, click on OK

You have now a file you can store. It contains a backup of your ROM.

Now, here is the procedure to restore this file to a CF Card (it needs to be the same size at least...).

3-1) Launch WinHEX and remove the popup window. Tools/disk Tools and then Clone disk

3-2) Source file : Click on button and then check "Read from image file" , OK, then choose the image file

3-3) Destination disk : Removable medium corresponding to your CF Card.

3-4) Click on OK, start sector = 0, OK and pray  

3-5) If everything goes well, you have a CF Card which can be used to restore an iPAQ 2210.

Note: feel free to correct this as english is not my native language.

-----------------------------------------------

- after you filled the SD/CF card with 00 bytes you send the “d2s 0” command
- you write this file to hard disk with winhex “clone disk” option for backup purposes
- you can cut the file to size (after the last HTCE string) if you want
- you write the new language file over the card with winhex “clone disk” option
(however IMO it’s better to open both card and new lang. file in winhex - and after selecting the desired content with Ctrl+A in the new lang. file - then use Ctrl+C to copy and next select card and use Ctrl+B (Edit/Clipboard Data/WRITE) option (but go to offset 0 in this file FIRST with the mouse!! - so winhex will write it from offset 0)
- then (with card in iPAQ) send raw command s2d and after a “checksum OK” msg and a reset - you are done!

well you see, what a difference a zero can make…

but sweet & bitter walk hand in hand: after gave me the English ROM my helping friend disappeared in outer space for good

so have fun & take care

yourmate

ps.: and definitely buy licences for those new language files you use - or do the same as I did: change back to the old language you’ve bought your iPAQ with…

--------------------------

Yes it's possible...
but be careful copy all the rom (use "d2s 0")
and it's OK, now you have to put the compactflash
with the rom into the other iPAQ and enter in the perro
mode (button 2 + power + reset)

if you have an error don't restart your iPAQ
restore the old rom ...

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2004, 16:09:29 »
oki, no a dlaczego u Ciebie nie poszlo?

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2004, 16:12:49 »
Baaa, no wlasnie nie wiem. Niby wszystko wg instrukcji.... Zadalem pytanie roniez na grupie skad mam te informacje. Moze cos podpowiedza. Moglby hp wypuscic jakiegos updatea systemu, to byloby miodzio....:)

[Dodano: 2004-01-16 16:16:12]
Gdyby byl dostep do sprzetu angielskojezycznego moznaby sprobowac zrzucic ROM na dwa sposoby 1. d2s  2.d2s 0     Byc moze ten pierwszy sposob zadziala, choc wg opisu nie powinien

[Dodano: 2004-01-16 16:22:45]
:) Chyba moialem dwa razy angielski system i go zamienilem na niemiecki......dajcie zyletki ;) Oto odpowiedz, ktora otrzymalem:

If you got a 'Download complete. Checksum Fial' message then you dont need to reflash back to the german ROM. This happens because you have modified the ROM so when the booloader compares the checksum of the new rom (english) to the old rom (german) it displays an error. The iPAQ will still boot correctly into the english rom.

If you get a 'Download fial' message then start worrying

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2004, 16:31:53 »
ha ha , dochodze do wniosku ze łatwiej sie będzie nauczyć tych kilku zwrotów po niemiecku... w końcu niewiele tego jest w tych ipaqach... a jeśli nie łatwiej to na pewno bezpieczniej...

*

Offline MiSt

• 26
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2004, 18:28:17 »
Hmmm.
Ja mam 2210 z angielskim ROMem, moge go ściągnąć i wysłać, ale nie wiem jakim programem to zrobić. Nie wiem też o co chodzi w waszych eksperymentach? Odpiszcie, to wam podeślę ROMa.

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2004, 20:00:34 »
wlasnie chodzi o tego ROMa, masz w pockecie jedna wersje jezykowa i zmieniasz ja na inna, ja mam niemiecka wersje a znam angielski dla odmiany.... teoretyzujemy tylko (poki co przynajmniej ja) bo ja mam 1940 ipaqa i ten ROM potrzebowalbym własnie w wersji angielskiej do 1940... ale nie sadze zeby byly jakies roznice w temacie zmieniania ROMu miedzy 2210 a 1940...

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2004, 21:40:31 »
Udalo mi sie zlapac kolego - sciagnalem angielskie romy w dwoch wersjach - komenda d2s i d2s 0 . Niestety po powtorzeniu eksperymentu okazalo sie ze mam dwa bledy 'Download Fial' i 'Checksum Fial' , tak, Fial, nie Fail. Teraz sprobuje uzyc ROMu bez zera moze to cos da skoro metoda, ktora powinna zadzialac nie dziala.

[Dodano: 2004-01-16 23:13:28]
Przeprowadzilem dalsze proby, uzylem rowniez ROMu bez zera - nic.
Pozniej zastosowalem komende 'task 7 0' z programu Multi-Port, ktora ma za zadanie odblokowac pozostale fragmenty pamieci - nadal bez skutku. Moze ktos ma inne pomysly? :)
PS MiST, dziekuje Ci za osobiste zaangazowanie w sprawe. Mam nadzieje, ze sluszna, choc kolega z angielskiego forum musial odeslac ipaqa do reanimacji do HP. Wydaje mi sie, ze ROM, ktory testowalem jest ok, ale daj znac czy posiadasz czytnik kart CF oraz karte CF minimum 64MB
pozdrawiam.....raviz

*

Offline MiSt

• 26
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2004, 09:08:51 »
Czytnik CFów oczywiście mam, tak jak w każdym 2210, ale nie mam karty.
Jest jeszzce taka sprawa, pamiętacie, był kiedyś taki temat w NEWSach PDACLUB: Upichcić sobie rom. Nie byłoby wam łatwiej sobie w taki sposób załatwić tej sprawy? Sprawdźcie to.
Aha, jakim programem mogę ściągnąć obraz ROMu? Nie wiem do końca czy dam się namówić na wasz eksperyment, żeby przeflashować iPaqa. Jeżeli kiedyś sie na to zdecyduję, to tylko na LINUXa. Ale obraz ROMu moge przesłać

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2004, 20:46:27 »
Ja nie moge ruszyc z tematem bo nie mam dojscia do romu na 1940, a upichcic sobie rom jest faktycznie niezle... zapomnialem o tym....

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2004, 22:53:48 »
Upichcic sobie ROM dotyczy tylko palmtopo-telefonow O2 XDA/MDA itd. Niestety nie da rady zrobic czegos takiego dla iPAQów przy pomocy narzedzi udostepnionych przez XDA-Developers. Trzeba by stworzyc osobne narzedzia dzialajace na tej samej zasadzie.

*

Offline raviz

• *
  • 82
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2004, 22:57:49 »
Do MiSta:
Niestety oprocz karty CF potrzebny jest rowniez czytnik kart jako osobne urzadzenie. Ten, ktory jest wbudowany w ipaqa w tym wypadku nie wystarczy, ale i tak dzieki za chec pomocy.
zdroweczko.....raviz

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2004, 02:21:58 »
raviz - tez jestem ze Szczecina, wiec jesli chcesz sprobowac z romem z innego zrodla niz masz, to moge Ci go zgrac. Moj Ipaq to 2215, ale w praktyce to przeciez to samo... Jak cos to odezwij sie do mnie na gg 2860963.