!!!!HP 2215- czy możliwe jest podłączenie myszy?

• 24 Odpowiedzi
  • 3329 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 19, 2003, 17:26:09 »
Witam, mam HP2215 i zastanawiam się czy jest jakaś możliwość podłączenia jakiejkolwiek myszy, znacznie ułatwiłoby to pracę z niektórymi programami. Z góry dziękuję za odpowiedź!!!!!!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2003, 22:13:59 »
Nie ma takiej mozliwosci, no chyba ze napiszesz sobie sterownik i zrobisz odpowiednia wtyczke...

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2003, 23:16:47 »
Hmm... chyba niektóre ludziki nie rozumieją w ogóle filozofii urządzeń typu PPC czy Palm. :worried:
One mają nie mieć anie KLAWIATURY ani MYSZY. NA tym to polega. Swoją drogą warto sie nauczyć pisać "odręcznie" przy pomocy Letter recognizera.
"Fenomen" PPC i Palma to jego autentyczna kiesząkowość. Tracimy tą kieszonkowość w chwili gdy taszczymy wraz z PPC czy Palmem klawiaturę zewnętrzną, i mysz i ... monitor? :terrified:
PPC czy Palm to nie super mały notebook. To trochę inny rodzaj urzadzenia, który NAPRAWDĘ obywa się bez dużej klawiatury i myszy.
A moze ja jakiś dziwny jestem czy co? :worried:
... że się czepiam :mysli:
Ja tam sie cieszę że mój Loox mieści mi sie w kieszeni i nic nie musze do niego podłanczać i mogę na nim swobodnie pisać i grać i wykonywać wszelkie czynności do jakich PPC został stworzony.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2003, 08:29:31 »
Czepiać się nie czepiasz :) ale jeśli chodzi o precyzje w posługiwaniu się rysikiem a myszką to bardziej przyzwyczajony jestem do myszki ( zwłaszcza w prostych programach "graficznych"). Problem tkwi w tym aby ułatwić sobie życie i wygodnie działać na małym urządzeniu które możesz zabrać zawsze ze sobą ( wbrew pozorom laptopy są znacznie mniej poręczne". W chwili gdy mam trochę czasu wolę zrobić część pacy nawet w samochodie bądź w kawiarni niż ślęczeć do nocy w domowych pieleszach:)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2003, 13:17:42 »
Szczerze powiem, że nie bardzo mogę sobie wyobrazić aplikację na Pocket PC, z której łatwiej by się korzystało myszką niż rysikiem. W końcu po to właśnie mają one touch screen, żeby owej myszki używać nie trzeba było...

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2003, 16:36:26 »
ossomac napisał:

ale jeśli chodzi o precyzje w posługiwaniu się rysikiem a myszką to bardziej przyzwyczajony jestem do myszki ( zwłaszcza w prostych programach "graficznych").  

Czyzbyś urodził się z myszką w dłoni? Zawsze mi się wydawało że rysowanie mimo wszytko lepiej wychodzi rysikiem. Właśnie dlatego graficy kupują sobie tablety:)

*

Offline MiSt

• 26
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2003, 16:56:07 »
Całkowicie zgadzam się z Bastianem i Krzysztofem Przygodą, PDA są do noszenia w kieszeni, a nie w plecaku, razem z czterema innymi akcesoriami!!! Jak ktoś chce mieć przenośną stację roboczą to niech sobie kupi LAPTOPA. Pozatym STYLUS jest 100 razy wygodniejszy w użyciu niż myszka, a jak ktoś ma z tym problem to nich nie traci czasu na marudzenie, tylko spożytkuje go na PRZYZWYCZAJENIE się do stylusa.

To mówiłem ja, MiSt, zadowolony użytkownik PDA :proud:

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2003, 22:52:09 »
Widze ze nie dajecie spokoju tym "myszkom"... wiec spiesze wyjasnic:

Mysz do palmtopa mozna podpiac na dwa sposoby:
 - albo przez USB jak palmtop ma zlacze USB z funkcja hosta
 - albo wirtualnie korzystac myszy (i ekranu) komputera PC. sa odpowiednie programy ktore przechwytuja obraz wyswietlany na PDA i przekazuja go do PC gdzie przy pomocy myszy mozna sobie obslugiwac palmtopa zdalnie klikajac na owym transmitowanym obrazie. Np. program Pocket Controller pozwala na cos takiego.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2003, 11:14:38 »
ze ja nie wole rysika od myszki?
ze mam zamiar taszczyc przy sobie jakies dodatkowe akcesoria?
panowie, troszke rozumienia w czytaniu tekstu :) sam jestem dumnym posiadaczem bezmyszkowego urzadzenia i takie ono pozostanie, jednak nie oznacza to ze nie bede nigdy uzywal myszki z pda, patrzcie opisana przeze mnie poprzednio sytuacja.
A panu adminowi wielkie dzieki za namiary na program, wlasnie o takie cos mi chodzilo, thx!

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2003, 09:03:25 »
Przypomne tutaj aplikacje Remote Display Control.
Jest to darmowa aplikacja (do sciagniecia ze strony M$ w powertoysach), ktora pozwala korzystac z myszki na pocket PC podlaczonym do kompa. Pojawia sie zawartosc ekranu pocket PC w okienku na kompie i juz mozemy szalec tam myszka :).

[Dodano: 2003-12-02 09:12:16]
Klawiatura sie przydaje w Pocket PC. Bastiann tutaj nawoluje do nieuzytecznosci i zbednosci klawiatury w kieszonkowcach. Moim zdaniem jest w malym bledzie. Oprocz iPAQa mam Zaurusa z wbudowana klawiatura i nie wyobrazam sobie, aby sshowac sie na linuxa zdalnie za pomoca rysika i wydawac polecenia w shellu, ktore czesta zawieraja pipe, ukosnik, znaki skierowania itp. Z klawiatura robie ssh przez komorke i o wiele latwiej napisac maila w pinie bez zaslaniania ekranu klawiatura softwarowa. To tylko moje 2 grosze.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2003, 09:22:40 »
No skoro mieszamy w to Pingwina i wiersz poleceń ... to masz racje ale to już zupełnie inna para kaloszy, w których niemam zamiaru chodzić ;)

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2003, 10:51:05 »
Ok, let it be.
Swoja droga podlaczenie zewnetrznego monitora, myszki, czy klawiatury nie jest takim bez sensu pomyslem. Przychodzisz do kumpla, albo do cyberkafei, podlaczas monitor, klawisze i myszke i masz swoj system do dyspozycji, bez wlepiania sie godzinami w maly ekranik i niszczenia folii ochronnej rysikiem :). Byl taki projekt OQO, malego pocketa z windowsami XP na tym, ktory moznaby podlaczc do monitora, ale okazal sie tylko vaporwarem.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2003, 10:57:00 »
... no to jeszcze HDD SATA150, DVD i CDRW powinno się dac podłanczać, bo niby dlaczego nie no i conajmniej 3 sloty PCI no i oczywiście AGP żeby wepchać w to Radeona 9800 pro!
No na takim PPC dopiero można pracować, nieprawdaż?!
:mysli:

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:00:52 »
HDD i CDRW daloby sie podlaczyc przez host USB, ale dalej to juz chyba ironizujesz :).

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:13:34 »
Powstaje pytanie ... czy ktoś tak myslący wogóle potrzebuje Pocketa, skoro nie potrafi się obejść, tak naprawde, od dobrze wyposażonego PC? Pewnie kupił Pocketa bo ... taka moda? Drazni go w nim wszystko to czego nie ma a co ma PC no ale nie wypada wyrzucic przez okno Pocketa bo wypada sie z nim pokazywać ...
Życie ludzkie jest tak krótkie więc po co się męczyć z Pocketem, którego się nie chce używać tak jak go Architek stworzył i  lepeij sobie kupić dobrego notebooka!
Po co się męczyć z Pocketem?
:ohreally:   

*

Offline REi

• *
  • 87
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:14:10 »
A może by w drógą strone:) ( już sie o to na forum pytalem ale nikt nie odpowiedział :( ) PPC do PC jako tablet graficzny ? W końcu rysuje sie lepiej rysikiem.:))

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:31:54 »
A kto sie meczy z Pocketem? Autor pierwszego postu tutaj?
Czy moze ta osoba, ktora pisze swoje wieltomowe dzielo
zycia rysikiem w pocket Wordzie?

REi, jest taka aplikacja POCKET TABLET, idz za tym linkiem:
Pocket Tablet

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:40:24 »
No ja od 2 lat "rysikuje" w wordzie i w notatniku i kontaktach i wcale mi to nie przeszkadza a wręcz przciwnie jest dla mnie wygodne. Cieszę się że nie muszę dołanczać kalwiatury żeby coś napisać
;)
... może dlatego że poprostu zabrałem się za "rysikowanie" a nie za "przeżywanie" braku klawiatury
;)

*

Offline jasztol

• 278
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 02, 2003, 11:52:44 »
Ja tez mniej wiecej od dwoch lat uzywam rysika i nie narzekam. Klawiatura jak na razie mi sie przydaje jedynie w Zaurusie (shell, poprawianie moich tekstow pisanych w latexie). W iPAQu nie musze miec, bo zgadzam sie tu z Toba, ze rysik do odrecznych notatek, kontaktow, przesuwanie map w Tom Tom City itp jest bardzo dobry i wystarczajacy.
Back to work.  

*

Offline REi

• *
  • 87
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 02, 2003, 14:01:17 »
zgadzam sie. Ja mam PPC od ok miesiąca i do rysika sie przyzwyczaiłem (i to na tyle że chce z niego korzystaś w PC po to mi ten programik :) dzięki jasztol)

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 02, 2003, 21:48:10 »
A co sądzicie o kamerce internetowej za 50zł  podłączonej do ipaqa. :> Jak na razie chodze jeszcze do LO i nie stać mnie na kupno kamerki SD za 700zł.

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 02, 2003, 22:43:00 »
kantek -> jak gdzie jaka i w jaki sposob?:)

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 02, 2003, 23:01:10 »
@Kantek -> ... adresy, kontakty, nazwiska!
:mysli:

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2003, 00:10:47 »
numer karty kredytowej pin do komórki....zawartosc lodowki:)

*

Offline REi

• *
  • 87
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 03, 2003, 00:21:00 »
rozmiar buta wzrost waga nr i pin karty kredytowej ! :P