IPAQ 2215/MS Pocket2003 i Siemens S55 via Bluetooth

• 4 Odpowiedzi
  • 2579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 31, 2003, 19:40:26 »
Witam.
Zakupiłem własnie IPAQ 2215, ktory ma zainstaowany Pocket windows 2003 i nie wiem, chciaz studiowalem wasze FAQ i całe forum, dlaczego nie chce się połączyć z internetem poprzez GPRS i komorke Siemens S55. Koniecznie bluetooth. Z historii forum i FAQ wynika ze jest duzo przykładów na MS Pocket 2002, ale z MS2003 nic pozytecznego nie znalazłem. IPAQ wybiera numer, widzi w menadżerze blotooth moją komórkę, ale bez efektów. Nie traktujcie mnie jako żółtodzioba, bo wczesniej (rok temu) mialem Pocet Looxa i Nokie 6310 i wszystko chulało jak należy - oczywiście pod MS Pocket2002.
Poradźcie co robić bo już mi brakuje pomysłów.
Pozdrawiam

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2003, 23:57:36 »
Żeby można było nawiązać komunikację z internetem przez BT, bez względu na to jakie to jest oprogramowanie i jaka komórka, musi być dostępna w telefonie usługa Dial-up, która jest różna od usługi com. Musi zostać nawiązane połączenie przez usługę dial-up między iPAQiem a komórką. Dopiero wtedy można "wydzwonić" połączenie do Internetu. Powienien powstać port zwany DUN. Przy jego pomocy dzwoni sie do Internetu. Sprawdź czy masz dostępną usługę Dial-up w komórce, zobacz czy połączenie do Internetu chce się łączyć przez port DUN związany z usługa dial-up komórki. Byc może twoje połączenie do Internetu nie korzysta z tej usługi i dlatego nie ma efektu połączenia GPRS. Zasada jest zawsze tasama. Więc i tym razem też należy się tego spodziewać. W Looxie miałeś jawnie widoczny port DUn z numerem MAC. Tu tez musi byc podobnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2003, 00:48:33 »
Nie wiem, ale wydaje mi sie ze w Siemensie S55 nie ma takiej mozliwosci ustawiania tego. Są profile połączeń i tak w profilu wymiany danych wpisałem APN:www.idea.pl, hasło i login:P, dns właściwe dla IDEA i tyle mozna konfigurowac w tej komórce.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2003, 09:00:27 »
Mnie chodzi o usługi, jakie oferuje komórka gdy "wejdziesz" w jej inkonkę w BT managerze w iPAQu. Pamiętasz, że w Looxie była wtedy widoczna ikonka "e" czyli Internet Explorera i to było własnie dial-up. Zobacz może czy masz powłanczane wszystkie usługi BT w iPAQu. Może dlatego nie widzisz usługi dial-up Siemensa? Wydaje mi się ze w samym telefonie ta usługa jest z definicji włączona a być może iPAQ jej nie widzi. Mój stary T39 miał taką usługe, mój obecny T610 ma, T68 i Nokiae 6310, 7650, 3650 moich klientów też mają ... dlaczego Twój S55 miał by nie mieć skoro ma BT i ma GPRS? Wszystkie wymienione telefony udało mi się zmusić do połączenia z Internetem przez BT tak z Pocketa jak i z notebooka z różnym oprogramowanie BT. Sposób był zawsze taki sam mimo że ikonki się troszku inaczej nazywały ale nazwy usług udostępnionych przez telefon były zawsze takie same i zawsze była usługa dial-up. Inaczej by to poprostu nie działało.
Próbuj! Napewno się uda!
:D

[Dodano: 2003-11-01 23:25:37]
Rozglądnołem się trochę po forach dyskusyjnych dot. S55 i dot. 221x i wygląda na to że to moze być problem softu w S55. Jak wiesz Siemens jako jednyna firma oferuje na dzień dzisiejszy samodzielne upgrade firmware telefonu. Można je ściągnąć z ich strony i zainstalować. Poszukaj sobie odpowiedniego upgrade i wgraj do telefonu. Druga sprawa to zaglądnij tu: http://www.geekzone.co.nz/content.asp?contentid=1477
i tu: http://www.fujitsu-siemens.com.pl/u235/navi/76846
z tych dwuch stron powinieneś coś "do kupy" złożyć!
aha
jeszcze ewentualnie tu: http://support.fujitsu-siemens.de/PDA/Pocket_LOOX_www/Start_GB.htm?uri=/PDA/Pocket_LOOX_www/GB/Tricks/Bluetooth_www/Siemens_S55/Bluetooth_www_00_Siemens_S55.htm&menu=/PDA/Pocket_LOOX_www/_1st_Start/GB/MenuListe.htm
 jest coś więcej o S55 powiedziane.
Powodzenia!!!

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2003, 21:17:59 »
juz dziala. Rozwiazanie bylo proste. Zamienilem s55 na  okia6310i. Bez kombinacji wszystko dziala doskonale. Nokia to Nokia. A z siemensem walczylem trzy dni. Zmiany CID z 1 na 2 i tak do 6 nic nie daly. Dopisywanie ekstra stringow tez nie. Polecam moje rozwiazanie.

[Dodano: 2003-11-03 21:21:11]
A co do upgrade firmware do Siemensa to mam najnowsze dostepne na stronach Siemensa w Europie.