Jest udało mi się i to w sposób który opisałeś (zresztą który robiłem wiele razy bez rezultatu). Teraz postanowiłem jeszcze raz poraz ostatni spróbować z tym, że usunąłem wszystkie wpisy z rejestru PC, ruszyłem romupdate (oczywiście przerwało ze względu na brak połączenia), zmieniłem wpis w rejestrze, zresetowałem "hard reset" IPAQ i bardzo szybko go podłączyłem pod kabel i natychmiast odpaliłem romupdate i ... poszło, jedna plansza za drugą i załadował ROM "Congratulations" - IPAQ ruszył bez stęknięcia - działa!!! Wielkie dzięki... jesteś mistrzem. Nie wiem dlaczego wcześniej to nie chciało pójść (przecież cały czas robiłem tak samo), podejrzewam, że IPAQ po paru sekundach od resetu zrywał połączenie (wieszał się) i update niechciał zaskoczyć, teraz zrobiłem wszystko błyskawicznie (w jednej chwili) i jak update zaskoczył to pociągnął do końca, albo druga możliwość: może uszkodzony jakiś fragment ROM-u i cały czas próbował na uszkodzoną część się władować, a teraz trafił na sprawną część (jeden z forumowiczów w swoim poście miał podobnie i tak podejrzewał - nie wiem, nie znam się na tym).
Tylko jest małe "ale" wszystko działa cacy, oprócz bluetooth - jak chciałem żeby mi wykrył urządzenia (włączyłem odbiornik GPS BT) przez menager i new connect to się wiesza.... nie wykrywa (raz musiałem soft reset zrobić żeby wstał) żadnych błędów z bt nie pokazuje - co to może być?.
Acha... porównałem zawartość plików na jednym IPAQ i na drugim i co zauważyłem.... na tym świeżo zrobionym (update-wanym- będę go nazywał "złym") jest do czegoś użyta pamięć storage (total 13.24MB, w użyciu 5.34MB, wolnej 7.90MB) a w katalogu "IPAQ File store" są katalogi "Digisoft Pictpocket", "Promixis NetRemote", "Windows Media Control for Pocket IE" (w tym dobrym nie mam żadnych katalogów w file store i pamięć "IPAQ File Store" cała wolna (13.24MB). Skąd to się wzięło na nowym systemie?, czy można to jakoś usunąć? (bezpiecznie). Acha i dodam, że zaraz po wstaniu systemu raz mi się znowu pokazała plansza z HP PRINT (jakaś reklama) z napisem pod spodem "Tap anywhere to continue" (na której przed reperacją system wisiał), ale po klapnięciu na ekran zniknęła. Co o tym sądzisz? co zrobić? można bezpiecznie usuwać i dodawać pliki z jednego do drugiego IPAQ w którym są dwa takie same świeże ROM-y? Może zrobić mu "hard reset"?