iPAQ 4150 + Linksys WAG54G - jak uruchomić WiFi

• 7 Odpowiedzi
  • 2296 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC HD2 (LEO), Asus Prime
« dnia: Luty 20, 2005, 22:12:58 »
Witam po raz pierwszy. Mam problem z uruchomieniem WiFi na iPAQ 4150 z Linksys WAG54G. Proszę nie pisać, żebym przejrzał forum, google, itd. To wszystko już zrobiłem. Walczę z tym kompletem od 3 dni, uaktualniłem wszędzie nanowsze firmware i nic.

iPAQ 4150
bios ver. 1.10
polonizacja InterWrite Pro
firmware WiFi - HP iPAQ Pocket PC h4100 Series Wireless LAN Driver Update version 2.0.53 A
Nie dziala równiez na czystym systemie po hard resecie.
iPAQ Wireless włączony

Linksys WAG54G
firmware 1.02.7
wszystkie zabezpieczenia ściągnięte (szyfrowanie, ukrywanie SSID, filtrowanie po MAC, itd.)

Objawy
Linksys działa, ponieważ z laptopa chodzi bez problemu. W iPaq zainstalowałem WiFiGraph i router widać. Niestety nie mogę w żaden sposób połączyć się z internetem, czy tez komputerem (ad-hoc).
1. W ustawieniach sieci w konfiguracji mojej sieci służbowej - skonfiguruj serwer proxy nie mogę zaznaczyć opcji "Ta sieć łączy się z internetem".
2. W konfiguracji sieci - karta sieciowa w ustawieniach sieci bezprzewodowej widzę moja sieć jako "Dostępny".
3. W konfiguracji sieci bezprzewodowej mam ustwiony "Internet"
4. Zakładka "Uwierzytelnianie" - wszystko wyłączone
5. Zakładka "802.1x" - wszystko wyłaczone
6. W ustawieniach "Karta sieciowa" nie mogę na stałe przypisać: "Moja karta sieciowa połączona jest z: Internet" i powiązać z kartą "iPAQ WLAN Wireless Adapter" która ma przypisany odpowiedni IP, maskę, bramę i serwery nazw.
7. Gdy zapiszę ustawienia z pkt.6 dostaję komunikat: "Podczas nastepnego użycia karta będzie miała nowe ustawienia. ....". Klikam Ok i gdy wchodze ponownie, ustawienia nie sa pamiętane. Albo tego nie widzę, bo wydajemi się, że powinien być podświetlony zestaw w konfiguracji karty sieciowej "Internet" i "iPAQ WLAN Wireless Adapter".

I tyle pisania, ale chciałem jak najdokładniej to wszystko opisać. Zaraz normalnie szlag mnie trafi!

Pozdrowienia
Marek
------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2005, 23:28:36 »
Cytat: niedzwiedz
Witam po raz pierwszy. Mam problem z uruchomieniem WiFi na iPAQ 4150 z Linksys WAG54G. Proszę nie pisać, żebym przejrzał forum, google, itd. To wszystko już zrobiłem. Walczę z tym kompletem od 3 dni, uaktualniłem wszędzie nanowsze firmware i nic.

iPAQ 4150
bios ver. 1.10
polonizacja InterWrite Pro
firmware WiFi - HP iPAQ Pocket PC h4100 Series Wireless LAN Driver Update version 2.0.53 A
Nie dziala równiez na czystym systemie po hard resecie.
iPAQ Wireless włączony

Linksys WAG54G
firmware 1.02.7
wszystkie zabezpieczenia ściągnięte (szyfrowanie, ukrywanie SSID, filtrowanie po MAC, itd.)

Objawy
Linksys działa, ponieważ z laptopa chodzi bez problemu. W iPaq zainstalowałem WiFiGraph i router widać. Niestety nie mogę w żaden sposób połączyć się z internetem, czy tez komputerem (ad-hoc).
1. W ustawieniach sieci w konfiguracji mojej sieci służbowej - skonfiguruj serwer proxy nie mogę zaznaczyć opcji "Ta sieć łączy się z internetem".
2. W konfiguracji sieci - karta sieciowa w ustawieniach sieci bezprzewodowej widzę moja sieć jako "Dostępny".
3. W konfiguracji sieci bezprzewodowej mam ustwiony "Internet"
4. Zakładka "Uwierzytelnianie" - wszystko wyłączone
5. Zakładka "802.1x" - wszystko wyłaczone
6. W ustawieniach "Karta sieciowa" nie mogę na stałe przypisać: "Moja karta sieciowa połączona jest z: Internet" i powiązać z kartą "iPAQ WLAN Wireless Adapter" która ma przypisany odpowiedni IP, maskę, bramę i serwery nazw.
7. Gdy zapiszę ustawienia z pkt.6 dostaję komunikat: "Podczas nastepnego użycia karta będzie miała nowe ustawienia. ....". Klikam Ok i gdy wchodze ponownie, ustawienia nie sa pamiętane. Albo tego nie widzę, bo wydajemi się, że powinien być podświetlony zestaw w konfiguracji karty sieciowej "Internet" i "iPAQ WLAN Wireless Adapter".

I tyle pisania, ale chciałem jak najdokładniej to wszystko opisać. Zaraz normalnie szlag mnie trafi!

Pozdrowienia
Marek

Konfiguracje z "Internet" zmien na Work, i zamiast wpisywac reczenie adresy IP, DNS zaznacz zeby pobieral automatycznie, w Linksysie  uruchom DHCP, musi zadzialac, u mnie na Linksysie chodzi elegancko

[Dodano: 2005-02-20 23:32:04]
PS. Sprawdz w Linksysie w Zakladce Wireless| Wireless Network Mode czy masz wybrana opcje MixedMode lub B-Only. Jesli masz wybrane G to niestety palm nie pojdzie :) bo ma on karte WiFi 11Mb/s :)

Pozdrawiam

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC HD2 (LEO), Asus Prime
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2005, 23:56:52 »
Nestety! Linksys - dhcp: włączyłem, tryb wifi był mixed, ale przełączyłem na "B-Only". iPAQ: work. Nadal nic.

Pozdrowienia
Marek

------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2005, 07:57:10 »
Proponuje ustawic palmtopa i router tak by konifgurowal on automatycznie ustawienia sieciowe palmtopa. Nie przypisuj recznie IP ani bramki ani DNSow. Pozwol niech palmtopa sam to otrzyma przez DHCP - powinno chodzic od reki. Chyba ze ostro namieszales teraz w ustawieniach. Proponuje zrobic jeszcze twardy reset i sprawdzic jak bedzie dzialac na czystym systemie (oczywiscie wczesniej mozna zrobic backup).

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2005, 13:40:42 »
Sprawdz ustawienia WEP lub dla testu wylacz calkowicie szyfrowanie polaczenia.
Z mojego doswiadczenia wynika iz czasem karty nie potrafia obslugiwac wiekszego szyfrowania. Np karta w moim laptopie nie chciala dzialac na WEP 128 bit a dzialala na 64bit
przyjzyj sie tym ustawieniom.

*

Offline boryc

• 10
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2005, 13:57:32 »
U mnie chodzi bez problemu na WPA-PSK i kodowaniu TKIP, na WEP nie bardzo chciał chodzić

*

Offline rafi

• **
  • 128
  • Sprzęt: to było kiedeś: e72,MDA III, Archos 101,570q etc
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2005, 15:07:10 »
tak wlasnie sie czasami dzieje przy standardzie B dla PDA i G ap, poprostu nie chca wspolpracowac!!
Chaos zawsze pokonuje porządek, gdyż jest lepiej zorganizowany.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2005, 16:02:19 »
u mnie chodzi ten ruter bez problemu tyle ze w infrastrukture nie probowalem w adhoc w kazdym razie dodaj mac ipaq'q do listy i powinno ruszyc w wep tez nie ma problemow w razie co pisz na gg to porownamy ustawinia
w ipaq zrob work zamiast internet