zmiana języka w ipaqu 4150, a geocities.com

• 14 Odpowiedzi
  • 1177 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 02, 2006, 08:32:55 »
Czy ktoś kiedyś zmieniał język w ipaqu postępując według sposobu umieszczonego na www.geocities.com/ipaq41xx i podanego na stronach forum?
Wczoraj próbowałem to uczynić. Postępując zgodnie z instrukcjami wgrałem program EnterBootLoader, włączyłem go i ipaq się zawiesił.
Cały czas jet sytuacja, którą autor nazwał Kernello Control call - nie zrobił się automatyczny soft reset. Przez całą noc nic się nie zmieniło, nie można sprzętu wyłączyć ani zrobić soft czy hard resetu. Jakieś pomysły?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2006, 10:50:00 »
Może podam trochę więcej szczegółów.
O ile jestem zorientowany to znalazłem się w trybie bootloadera. AS mnie nie widzi. Na dodatek wyładowała się bateria, tzn. jak podłączam ipaqa do prądu to na ekranie ukazuje sie info o wersji bootloadera (wg mnie nie działa ładowanie, bo nie miga dioda), natomiast po odłączeniu ekran się wyłącza. Niestety nie mam stacji dokujacej tylko dwa różne kable.
Kiedy łączę się z kompem to ekran zaczyna migać ( takie poprzeczne paski) aż zupełnie gaśnie. W tym przypadku dioda również nie miga.
Odpalam program mtty i nic sie nie dzieje (chyba, że źle go odpalam).
Co robić dalej?
czy muszę spreparować kartę pamięci (http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19004)? Jeśli tak to mam kolejny problem, bo moja 1GB karta kingstona nie wedzieć czemu się rozwaliła wczoraj-CZESKI FILM!!!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2006, 11:00:55 »
stawiam na wine kabla (bo pewnie jest to kabel 2w1) - wszystko co robisz powinienes robic na naladowanej baterii

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2006, 11:23:54 »
mam 2 kable. Jeden do ładowania beterii z sieci i  drugi do łączenia z kompem, który jednoczesnie ładuje poprzez komp. Oba kable działały poprawnie.
Teraz ipaq jest podłączony do sieci, ale tak jak pisałem jest ekran z info o bootloaderze, ale nie miga dioda-... teraz odłączyłem kabel od ipaqa i ekran zgasł; podłączyłem do kompa i też nic-ciemny ekran.
Serwis czy kombinować samemu. Jeśli to drugie to jak?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2006, 11:33:37 »
zostaw kabel sieciowy podpiety do PDA na kilka godzin - to, ze dioda nie miga to jeszcze nie znaczy, ze bateria sie nie laduje - wtedy sprawdz

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2006, 17:53:44 »
Chyba jednak serwis... :(
Urządzenie było podłączone do sieci przez 2 godziny i ciągle to samo.
Na ipaqu jest ciagle ciemny ekran bez względu czy jest, czy nie jest podłączone z kompem.
Czy może mi ktoś podać przykład komendy w  MTTY, bo może tutaj roię coś źle.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2006, 22:15:29 »
Ipaq uratowany. Pomogło wyjecie baterii... chyba pozostane przy niemieckim języku, bo chyba nie mam wystarczajaco dużo wiedzy i sprytu, aby sobie poradzić z tak zaawansowanym urządzeniem. Lipciopda dzieki za pomoc.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2006, 23:10:23 »
nie poddawaj sie - poczytaj watki przyklejone w tym dziale - zmiana jezyka przez MTTY nie jest jedyna mozliwoscia - mozna podmieniac pliki podczas wgrywania albo zmienic ciag znakow w pliku z ROM - poczytaj te watki bo jest tam wszystko opisane

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2006, 00:46:00 »
A czy orientujesz się może co autor strony na www.geocities.com miał na myśli poprzez pisanie press Record Button?
Co to za przycisk i gdzie się znajduje?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2006, 03:59:13 »
record button to ten przycisk po lewej stronie obudowy

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2006, 09:16:34 »
Tak myślałem. Hm, niestety jego przyciśnięcie zgodnie z zaleceniami autora w/w strony w moim przypadku nie daje żadnych efektów.
W ogóle nie mogę pisać komend w mtty-tekst daje się wprowadzić jedynie poprzez wytnij/kopiuj myszką.
Próbuje teraz z podmianą plików - za pierwszym razem przegapiłem moment podmiany i zrobił sie update niemiecki; za drugim był jakis błąd i update'r się wyłączył; za trzecim wprowadziłem ipaqa w stan bootloadera, niby zaczęła się instalacja, ale również pojawił się jakiś błąd i w tym stanie pozostał. Teraz czekam, aż wyładuje się bateria podtrzymująca i spróbuje ponownie-możliwe, że o jedną planszę za szybko podmieniałem pliki.

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2006, 14:28:11 »
Ale po co tak strasznie kombinować. W wątkach przyklejonych jest dokładnie opisane co i jak należy zrobić. To naprawdę działa !!! Sam zmieniałem w ten sposób ROM-y w 3 szt 4150 o 1940 nie wspomnę. Na stronę którą opisujesz również trafiłem, ale z tego co pamiętam to również mi nic nie wyszło.

*

Offline LDA

• 2
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 04, 2006, 18:26:18 »
Ubić activesynca i mtty.exe bedzie dzialac jak trzeba. Opis z tej strony byl przygotowany z okazji prac nad portem linuxa na ten podel i byl wielokrotnie przetestowany. Zreszta jest prawie identyczny w przypadku baaardzo wielu modeli PDA.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 10, 2006, 22:42:26 »
Czytam wypowiedzi na forum i zastanawiam się dlaczego tylko mi się nie udaje.
Od 24.12. walczę ze zmianą języka w 4150 i jakos mi nie wychodzi. Ostatnie próby są zwiazane z instalacją innej wersji romu i podmianą pliku - oczywiscie zmieniam nazwę pliku .nbf.
Na poczatku updater się wywalał tzn. pisał coś o jakims błędzie - chyba za szybko podmieniałem pliki. Po ostatniej próbie, kiedy wydawało się, że jest dobrze, chyba rozpoczęła się instalacja romu ( choć pewności nie mam ) ipaq nagle się zawiesił. Na wyświtlaczu jest biały ekran z logo HP i wersją bootloadera u góry. Hard reset nie pomaga. Wyjecie baterii również - w sumie ipaq był na samej baterii podtrzymującej przez kilkanaście godzin.
Co teraz robić, tzn jak uruchomić ipaqa i jak skutecznie zmienić ten piekielny język?

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 11, 2006, 15:24:34 »
hmm... pamiętam tez miałem ten sam problem... ipaq nie dawał znaków życia, nie mogłem wejść do bootloadera.. kompletnie nic... nie mogłem też połączyć się przez mtty... ale wtedy pomogła mi jakaś kombinacja klawiszy i niestety nie była to opisana taka kombinacja jaką znalazłem na stronie ale inna, zadziałała kombinacja od innego modelu. Tylko niestety nie pamiętam już gdzie to znalazłem.