pytanie o hp iPAQ h1930-jaki nadajnik do gps?

• 7 Odpowiedzi
  • 526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 19, 2006, 18:55:08 »
mam pytanie do znawców tematu navigacji,chodzi mi o odbiornik GPS jaki model i jakiego producenta zastosować żeby mieć pewność że to będzie działo(żaden ze sprzedawców na alegro nie potrafi powiedzieć czy to będzie chodziło)mam wgrane mapy TOM-TOM,ale niemam odbiornika.chcę kupić odbiornik z zasilaczem do odbiornika i samego ipaqa.Prosze o pomoc.

*

Offline Gregory ST

• 35
  • Sprzęt: TX,T3,h4150,h6515,h6340,rx3715,loox420
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2006, 19:21:01 »
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8268

Lub odbiornik na sdio

Poszukaj, było już o tym na forum
Gęby za lud krzyczące sam lud w końcu znudzą
I twarze lud bawiące na końcu lud znudzą
Ręce za lud walczące sam lud poobcina
Imion miłych ludowi lud pozapomina
Wszystko przejdzie Po huku po szumie po trudzie
Wezmą dziedzictwo cisi ciemni mali ludzie

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2006, 19:49:37 »
czyli niema konkretnego modelu,który mógłbym kupić w sklepie i podłączyć żeby to działało?niemam pojęcia o elektronice więc ten schemat mi nic nie mówi.

*

elektryk

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2006, 19:58:33 »
a jest jeden taki, wlasnie na sdio. w sklepie www.palmtop.pl .nie wiem tylko czy taki odbiornik ma wbudowana pamiec na mapy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2006, 20:02:43 »
Cytat: "daro100"
czyli niema konkretnego modelu,który mógłbym kupić w sklepie i podłączyć żeby to działało?niemam pojęcia o elektronice więc ten schemat mi nic nie mówi.

To prawda - nie ma kablowego zestawu, który działał by na 100%. Żaden z zestawów dopasowanych do wcześniejszych modeli Ipaq nie zadziała, mimo że wtyk jest taki sam, a nawet ładowanie ruszy. Po prostu model 1930 pozbawiony jest złącza szeregowego. GPS na SDIO jest niestety chyba najdroższym rodzajem odbiornika, do tego jest mały wybór modeli. Pozostaje specjalny uchwyt samochodowy z IRDĄ (cena ok 150 zł bodajże) + GPS, wymiana płyty na tą z 1940 (zyskujesz BT i możesz podłączyć taki właśnie GPS), ewentualnie jest jeszcze pewna opcja "kombinatorska" :) - GPS z hostem USB. Było już o tym na forum, ale jeśli chcesz się więcej dowiedzieć mogę napisać na PW (prywatną wiadomość) aby nie dublować podobnych informacji na forum.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2006, 20:09:49 »
elektryk
jak możesz to podaj dokładną nazwe tego kabla bo dopiero zaczynam zabawe z takim sprzętem i niebardzo jestem w temacie.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2006, 20:10:18 »
Na 1930 działa po USB GPS Kirrio. Tutaj jednak mały zgryz. Testowałem 2 przejściówki (teoretycznie z wyglądu identyczne i sprawne) - kumpla z zestawu dedykowanego do HP DZIAŁAŁA OK a moja z zestawu do Tungstena E nie działa (system nie wykrywa GPS) Przejściówka Perfect Passenger (Zire) na 1930 NIE DZIAŁA.

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2006, 20:14:50 »
Najrozsądniejszym wyborem będzie napisanie do np adzidosa, on wymieniał płyty główne w h1930 na te z h1940 zyskujesz wtedy BT i  potem musisz kupić GPS na BT - chyba najsensowniejsze rozwiązanie, bez żadnych przejściówek itp itd.