Problem z iPAQ 4150 vs Słuchawki BT

• 20 Odpowiedzi
  • 1921 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 30, 2004, 03:30:57 »
Dopiero co otrzymałem nowe słuchawki HP Bluetooth, o których informował niedawno serwis, i ożeniłem je z moim iPAKiem 4150, do którego między innymi są przeznaczone. No i jest problem. Po zainstalowaniu niezbędnego oprogramowania, odpowiednich sterowników, rzeczywiście kanał audio zostaje przekierowany na słuchawki, i słychać muzykę, jednak są spore problemy z transmisją. Otóż muzyka się bezczelnie "haczy". Odwarzana jest wolniej, cały czas są intensywne trzaski, zupełnie jakby coś spowalniało komunikację iPAQ <-> słuchawki. Zauważyłem, że wzmożona aktywność iPAQa, np podczas odczytu plików, powoduje że sytuacja na moment się zmienia. Jeśli np podczas słuchania muzyki uruchamiam listę kontaktów i szybko ruszam suwakiem góra - dół, muzyka staje się w miarę płynna. Natomiast gdy próbuję odczytywać duży plik (np graficzny), płynność jest niemal katastrofalna.

Dodam, że przypuszczając że problem wiąże się z gryzieniem się nowych sterowników z innymi programami, ponowilem instalację na gołym iPAKu, tuż po hard-resecie. Problem niestety pozostał bez zmian.

Czy ktoś ma pomysł jak poradzić sobie z tym problemem? Obawiam się że serwis będzie ten orzech gryzł bardzo długo, bo towar jest jeszcze nowy.

Pozdro!

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2004, 12:50:32 »
Jeśli chcesz przez nie słuchać muzyki:
Bluetooth ma max transfer 1Mbps (a realnie chyba około 600-700kbps) - transfer 16bit 44khz stereo wymaga 1.4MBps - więc należy spodziewać się znacznego pogorszenia jakości dzwięku aby nie zarywało.
Muzyki tym nie ugryziesz ;)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2004, 13:31:21 »
Realnie to nieco ponad 700kbps, z tym ze jest to dzielone na dwa pasma - w gore i w dol. Choc nie wiem czy podzial ten jest sztywny czy moze nie. Dopiero nowe moduly bluetooth posiadajace obsluge profili Advanced Audio cos tam cos tam... :) beda chyba znosnie przesylac dzwiek.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2004, 02:23:07 »
Hmm.. mam rozumieć, że Hewlett Packard, producent tych słuchawek jest nieświadomy rzeczy o których piszecie? Jakub, czy zainstalowanie owych sterowników ma szanse pomóc? Jeśli tak, to czy możesz rzucić linę?

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2004, 06:16:40 »
Ale czegos nie rozumiem, skoro je uzywasz i dzialaja (pomijajac z jakim skutkiem) to musiales instalowac oprogramowanie dolaczone do tych sluchawek ktore uaktywnia profil "High Quality Audio", bo tylko przez niego mozna je podlaczyc. A wiec juz masz zainstalowane te sterowniki. Bycmoze wina tu jest po stronie sterownikow samego modulu BT. Z wypowiedzi ludzi (http://davesipaq.com/articles/iPAQ_HP_Bluetooth_headphones/1.html) wynika sa problemy zarowno z seria 41xx, 55xx a nawet z najnowszymi rx3xxx (po upgradzie BT nie diala czesc klawiszy na sluchawce). Duzo wiec zalezy od wersji sterownika BT jak i firmy.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2004, 08:34:26 »
Ja wlasnie pisalem o sterownikach BT palmtopa. Cos mi sie wydaje ze to jest nawet ograniczenie nie tyle programowe co sprzetowe, ktorego przeskoczyc sie nie da.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2005, 21:26:44 »
Michał: domyślam się, że sterowniki które otrzymałem są zabugowane i liczę, że dostanę jakieś sensowne uaktualnienie. Kuba: no, ale czyżbyś pisał, że HP sprzedaje urządzenie, które nie ma prawa działać? Tzn zarzucasz im aż taką bezczelność? :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 01, 2005, 21:34:05 »
:) Hmm wyglada na to ze tak. W koncu jest to prosta matematyka, ktorej praw w tym przypadku przeskoczyc sie nie da, bo jak wspomnialem jest to prawdopodobnie ograniczenie sprzetowe.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2005, 22:51:00 »
Jak patrzę na komentarze wielu (pozostałych) zadowolonych użytkowników, to przypomina mi sie historia pierwszego europejskiego podróżnika, który na widok żyrafy w Afryce powiedział: "takie zwierze nie istnieje!" ;) Skoro więc mimo wszystko urządzenie innym działa, to wygląda na to, że HP zna nieco więcej z matematyki niż tylko proste podstawy ;)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 01, 2005, 23:49:50 »
Czy ja wiem czy im to dziala? Pojawily sie glosy ze raczej srednio to dziala...

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2005, 00:09:31 »
Rzuczę parę (czyli 2) cycatów z davesipaq.com :

"Just recieved mine several days ago and it works quite well. I have and Ipaq 2210. Works all optins in WMP and volume only in third party. sound quality very good, and install went ok with several minor bumps. "

"I've got to agree...I just tested mine out and the sound quality was great (note that I have an h4155 model)"

itd...

Zgodnie z oczekiwaniami rodzimy serwis HP przerósł wszelkie oczekiwania: próbowali mi wmówić, że HP w ogóle takich słuchawek nie produkuje. Po unaocznieniu, powiedzieli, że spróbują się zorientować ossochosi.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2005, 00:54:26 »
No zajebiscie Kochani !!! Temat znowu sie troche posunol do przodu bo jaj jak zwylke o sluchawkach BT i potrzebnych sterach i w ogole na temat Skype + Ipaq4150 + Wifi + słuchwaka Bt Blutreka ;) Skoro sa juz sterowniki do tego by przeniesc dzwieg z spikera na cos innego bo przetestowalem juz grzebanie w rejestrze i path Kei i nie wiele to dalo (a konkretnie nic) to moze ktos by mi puscil link na strone lub rzucl na miala te drivery to spóbuje cos z tym zrobic i moze sie uda to paskuctwo odpalic na 4150 bo mam wielka ochote ;) Pozdrawiam szymon-ek@o2.pl

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2005, 09:41:39 »
Cytat: czarnykwadrat
Rzuczę parę (czyli 2) cycatów z davesipaq.com :

"Just recieved mine several days ago and it works quite well. I have and Ipaq 2210. Works all optins in WMP and volume only in third party. sound quality very good, and install went ok with several minor bumps. "

"I've got to agree...I just tested mine out and the sound quality was great (note that I have an h4155 model)"

No wlasnie ktos tutaj pisal ze jest to jedyne miejsce gdzie o tych sluchawkach pisze sie dobrze - poza tym wszedzie tylko narzekaja...

*

Offline irwin

• 434
    • http://www.irwin.republika.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2005, 10:35:30 »
Wszystko zależy do czego będziemy używać te słuchawki - jeśli do mowy np do czytanych książek, lub jako zestawu do Skype to wszystko będzie OK. Przykładowy transfer 16bit 22khz mono dla mowy to ok 350kbps. Pewnie Dave testował mowę, ewentualnie muzykę w niskiej jakości.

Natomiast gdy będziemy chcieli słuchać przez nie muzykę - to NIE DA RADY. 1.4MBps/sec nie da sie przesłac po zdaje się 732kbps/sec Bluetooth'a - tak samo jak nie da się powiedzmy słuchać streamu 128kbps z sieci  na modemie 56k.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2005, 11:01:06 »
A te sluchawki maja wbudowany mikrofon? Jesli nie to Skype tez odpada...

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 02, 2005, 15:30:40 »
Wszysto spoko nie zamierzam stosowac dokaldnie tych sluchawek do skype tylko ich driver ktory miejmy nadzieje popawi systuacje w tranferze dzieku do i z sluchawek, a co do nieublaganego transferu glosu do sluchawek to zawsze da sie cos wykombinowac np: konpresja i dekompresja dzwieku w locie co ma szanse powodzenia przy tych wydajnosciach procesorow i algorytmow Mp3 i innych, bo ciezko brac wynalazcy z HP za debili zeby czegos na to nie wymyslili, no chyba ze potrzeba rynku byla tak wielka ze trzeba bylo zapchac  ja czymkolwiek, a to sie niestety zdarza. Pozdrawiam

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 11, 2005, 17:14:03 »
Sprawa została wyjaśniona w serwisie. Okazało się, że słuchawki nie są wadliwe. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem okazało się, że HP nie jest aż taki głupi jak było to sugerowane i słuchawki działają sprawnie z innymi iPAKami. Ja akurat miałem pecha, bo mój egzemplarz iPAKa okazał się wadliwy (te same problemy wystąpiły z innym egzemplarzem słuchawek), natomiast inne egzemplarze 4150 działają ze słuchawkami bez zarzutu. Jak tylko otrzymam go z powrotem z serwisu dam znać jakie są wrażenia z użytkowania. Swoją drogą ciekawe jak się mają fakty do przypuszczeń, że transfer muzyki (w tym plików wav, nie tylko mp3) nie jest możliwy przez BT.

Pozdrav!

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 11, 2005, 17:20:55 »
Do słuchawek przez BT lecą rozkompresowane dane - w końcu to pocket rozpakowuje mp3 na dane dzwiękowe a nie słuchawki. Czyli transfer mp3 do słuchawek jest niemożliwy (a właściwie możliwy tyle że bezcelowy)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 11, 2005, 17:21:23 »
Transfer jest mozliwy przez BT, tyle ze najlepiej by ten modul bluetooth obslugiwal Advanced Audio Profile, bo w przeciwnym razie jakosc dzwieku bedzie przecietna, jesli nie slaba.

*

Offline irwin

• 434
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 11, 2005, 17:39:37 »
To co pisałem to odnosi się do zwykłych słuchawek BT - Gdy się ma z Advanced Audio Profile jak pisze Jakub i sterowniki na pockecie umożliwiają obsługę Advanced Audio Profile to wtedy muzyka powinna chodzi Ok.
Wtedy każdy dzwięk przed wysłaniem zamiast lecieć jako dane rozpakowane jest pakowany techniką podobną do mp3 - transfer stereo około 512kbps (czyli styka bo BT ma 732kbps)

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 24, 2005, 18:06:22 »
Problem, który stał, jak się okazało, po stronie iPAKa, został zażegnany (dostałem nowy egzemplarz).

Słuchawki działają bez zarzutu. Dżwięk jest wystarczająco głośny, co jest dla mnie szczególnie istotne. Jakość dźwięku nie jest niestety audiofilska, odnoszę wrażenie, że można nawet dostrzec (dosłyszeć?) chwilami nieco obniżoną (szczególnie w wysokich tonach) jakość wynikającą być może z algorytmu przesyłania danych, ale jestem z zakupu jak najbardziej zadowolony.

Brakuje mi trochę kontroli poziomu różnych częstości (equalizer) np w formie wyboru trybu odsłuchu (high bas, flat, etc), dźwięk jest dość płaski, ale jest to kwestia preferencji, ewentualnie przyzwyczajenia.

Przyciski działają jak trzeba (współpracują z WMP), ich schemat jest również dość sensowny. Po kilku godzinach ciągłego słuchania muzyki pojawił się natomiast spontaniczny zwis, ale problem na razie był jednorazowy i być może wynikał z rozładowania się baterii słuchawek.

Jak by ktoś miał pytania, to jestem do dysproporcji ;)