Jakie gry działają na H1915

• 8 Odpowiedzi
  • 1222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 17, 2006, 16:06:22 »
Witam,  

CHciałbym sie przywitać. Czas dołączyć do grona posiadaczy PPC :)
W czwartek wygrałem na aukcji Allegro.pl prawie nieuzywanego palmtopa HP IpaQ 1915 za śmieszną cenę 285 zł :D Przyjdzie do mnie we wtorek i mam następujące pytania:
Moje 1 pytanie jest następujące-
Jakie gry działają na H1915, bardzo prosze o podanie tytułów oraz oczywiscie waszych wrażeń co do działania gier na tym palmie (wrażeń z gry)
Poszukuje karcianej gry makao, może ktoś zna nazwę jej Mobilnego odpowiednika ??

Drugie pytanko dotyczy internetu na tym palmiku, wiem że ma on IrDA, tak sie składa że mam moduł irda na usb wiec pewnie problemu z tym nie będzie aby posurfować uzywając Palmtopa, 5m przedłużacza USB i IrD'y na Usb :P ale chciałbym się dowiedzieć jak jest lepiej, czy nie lepiej przypadkiem podłączyć komputerek pod usb ? Czy jest różnica prędkości między internetem za pośrednictwem Usb a internetem za pośrednictwem IrD'y.

3 Pytanie: http://www.geek.com/news/geeknews/2003Mar/bpd20030317019139.htm
Na tej stronie pisze że H1915 ma slot SDIO, lecz z waszych wypowiedzi na forum wywniskowałem że niema on jednak slotu SDIO... Moje pytanie jest takie, czy ktoś z was probował podłączyć kartę WLAN pod te wejście SD ?

Przy okazji chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje modół Bluetooth na takowe wejście SD??

Pozdrawiam, mam nadzieje że moje pytania są proste i logiczne, i kazdy wie oco mi chodzi ;p

Cześć.

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2006, 17:43:59 »
Witam nowego posiadacza HP h1915

Gratuluje udanego zakupu jakże fajnej maszynki.

Ale do rzeczy jeśli chodzi o gry to ruszą wszystkie przeznaczone na PPC 2002. Ja mam teraz zainstalowane gry takie jak Trial Challange, Michael Schumacher racing world 2002, Street Duel, TAPZ Mania, Everqest, Worms World Party i Rocket Elite (Demo). Są to gry które mi najbardziej przypadły do gustu. Nieodłącznym programem w tym pockecie jest na pewno TurboTray i to koniecznie w wersjii 333. Ze standardowymi 200MHz trudno jest pooglądać nawet film w DivX. Przy 300MHz szybkość h1915 jest podobna do StrongARM 206MHz. Prawdziwą moc pocket pokazuje jednak dopiero przy 333MHz (zmienia się wtedy taktowanie szyny procesora). GX Mark pokazuje wtedy ok. 100% wzrost wydajności w stosunku do początkowych 200MHz. Jako ciekawostkę podam, że te same procesory które zastosowano w h1915 są także wykorzystywane w h4150 i tam są taktowane z prędkością 400MHz. Podobno niektórym udaje się uzyskać 400MHz na h1915. Koniecznie sprawdź jaki masz procesor w swoim h1915 bo standardowo jest to PXA255 a w pierwszych egzemplarzach montowano PXA250 (trochę mniejsza wydajność)

Co do internetu to przez kabel USB powinien być lepszy transfer

Jeśli chodzi o SDIO w tym modelu to było o tym bardzo głośno. Przed premierą HP ogłosił, że h1915 będzie miało SDIO, po wypuszczeniu tego modelu okazało się że h1915 nie ma SDIO. Mimo wszystko na niemieckiej stronie HP w specyfikacji utrzymywano co innego. Podobno rosjanie zrobili upgrade ROM'u dzięki któremu SDIO w tym iPAQ'u działało ale z tym upgrade'em jak z yeti każdy słyszał ale nikt nie widział. Na dzień dzisiejszy SDIO nie działa w h1915 :(

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2006, 17:04:30 »
Super :D

A ty masz u siebie podkręconego hp 1915, bo widze że także masz go  ??
Powiedz jak z bateryjką u ciebie i w ogole jak sie sprawuje ?
Znasz moze jakąś stronkę poświęconą temu modelowi, jakiś fan club ? :D

Pozdrawiam

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2006, 18:34:54 »
U mnie sprawuje się świetnie. Jedynym mankamentem tego modelu to brak upgrade'u do WM2003. Nie ma takiego ponieważ gdyby taki wyszedł to sprzęt byłby o niebo lepszy od rz1710 (teoretycznie następcy modelu h1915). Niestety nie znam żadnej strony poświęconej typowo h1915 :( . Mój h1915 chodzi zazwyczaj na 333MHz gdy na nim gram, oglądam filmy (ma bardzo dobry wyświetlacz wiele osób ubolewa że montowano je tylko w h1910/1915), albo w jakiś inny sposób pracuję. Gdy słucham MP3 to zazwyczj pracuje na standardowych 200MHz. Jeśli chodzi o baterię to teoretycznie powinna trzymać ok. 8 godz, ale u mnie standardowo wytrzymuje 3godz. Jest to wina przede wszystkim jej już nie najlepszego stanu oraz podkręconego procesora. przeciętnie wystarcza mi to na jeden dzień pracy (po drodze do szkoły MP3, potem trochę pogram w szkole jakieś notatki parę wpisów do kalendarza, powrót ze szkoły to znów MP3 potem w domu trochę zabawy z nim synchronizacja i na wieczór ładowanie).

Ogólnie jestem zadowolony z tego wyboru. Zastanawiałem się jeszcze nad rz1710 ale cieszę się że go nie wziąłem.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 19, 2006, 21:51:07 »
Ok.
Dzięki za info :)

Teraz tylko chcialbym sie dowiedzieć czy mozna w jakiś darmowy sposob spolszczyć tego iPaQ'a :] ??

Mam obecnie wersje angielską :)

Ps. Czy wie ktos jak sie nazywa gra Makao pod tego PPC ??

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2006, 22:21:34 »
Darmowo, tzn. bez złodziejstwa, nie da się spolszczyć tego PDA. Możesz kupić nakładkę PL np. LEng, ale zainstaluj ją na całkiem "gołego" palmtopa (tzn. przed instalacją jakichkolwiek innych programów). Tylko chyba nie warto tego robić... zajmuje toto pamięć, spowalnia system, potrafi wywołac jakieś konflikty, itd. System w PDA nie jest mocno skomplikowany i nauczysz się go w jeden wieczór :-)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 20, 2006, 11:09:12 »
Obsługa pocketa jest bardzo intuicyjna ja nie widze potrzeby polonizowania systemu. Poza tym polonizacja, tak jak napisał to biblo spowalnia pocketa oraz często powoduje jego niestabilną pracę.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 20, 2006, 16:45:56 »
Ok dzięki za Odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2006, 10:56:26 »
Witam
Ja tez od paru dni jestem posiadaczem w/w modelu, i okaże sie czy szczęśliwym?!?!?
Ponieważ ma on służyć do ściśle określonego celu?!?!
Mam problem i zarazem pytanie:
Przy konfiguracji połączenia z internetem, przez Irdę wpisuję nr dostępowy (akurat z Plusa), i przy nawiązywaniu połączenia PDA z internetem poprzez telefon widzę że palm dodaje przed tym nr jeszcze dodatkowo jakieś cyfry (chyba 911090?) przez co nie mogę uzyskać połączenia?!?!!?
Proszę o pomoc!!!!

Z góry dzięki
Pozdrawiam