Pilot do 4150

• 5 Odpowiedzi
  • 739 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pilot do 4150
« dnia: Grudzień 28, 2004, 16:25:11 »
Witam,

Mam pomysł wykonać pilota do iPAQa 4150, w celu ułatwienia obsługi Pocket Music Playera.

Pilota chcę podłączyć pod port RS w iPAQu.

Pytania:
1. Czy któreś piny nie są odpowiedzialne za dublowanie klawiszy sprzętowych (kalendarz,inbox,kontakty, joypad,itd.) - wtedy sprawa byłaby prosta, wystarczyłoby wpiąć wtyczkę, kabel, parę mikrostyków.

2. Czy klawiatury kciukowe mają jakis firmware, czy po prostu nacisnięcie danego klawisza powoduje określoną ilość impulsów na konkretnym pinie, a za dekodowanie odpowiada sterownik?

Pozdrawiam!

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
Pilot do 4150
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2004, 17:29:27 »
HP ma sluchawki na BT, ktore maja bezprzewodowa obsluge Playera. Moze zrob pilota na BT zamiast na kabelku.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pilot do 4150
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2004, 17:40:12 »
Klawiatury komunikuja sie z palmtopem za posrednictwem lacza szeregowego. Kazda klawiaturka ma wlasny chip ktory odpowiada za przesylanie danych i nie zastapisz tego kilkoma mikrostykami.

Pilot do 4150
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2004, 01:23:46 »
W takim razie klawiaturka odpada.
Te słuchawki HP to całkiem fajny pomysł, ale mam już swoje słuchawki, które mogę założyć pod czapkę, czy kask.
Pomysł z pilotem na BT jest genialny - ale zrobienie takiego pilota to raczej zbyt duże wyzwanie dla amatora. Myślałem też nad jeszcze innym rozwiązaniem: Jest program do obsługi komputera, w tym Winampa, za pomocą Sony Ericssona poprzez BT. W momencie, gdy telefon skomunikuje się z programem, pojawia się dodatkowe menu w telefonie, są wyświetlane ID Tagi. Gdyby zrobić konwersję na PPC, byłoby to jakieś rozwiązanie. iPAQa mam w kieszeni w kurtce, do której dostęp jest tragiczny (3 zamki i jeden rzep), dlatego chciałbym jakiegoś pilota, a z tego co wiem, nie ma takich na rynku, poza wspomnianymi słuchawkami HP

Pilot do 4150
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2004, 09:40:39 »
Z ciekawości zapytam, czy wiesz może jak nazywa się ten program do obsługi kompa przez BT za pomocą Sony Eryków?

A swoją drogą pilot do iPaqa by się przydał, a gdyby działał jeszcze przez BT - rewela.

Pilot do 4150
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2004, 13:10:16 »
Link do strony z ciekawymi programami do SE:
http://www.christersson.org/software.php

Program nazywa się PC Control.

Pocket Player firmy Conduits ma funkcję obsługi przez BT, ale tylko przez telefony z Symbianem.

Gdyby dodali obsługę na zasadzie komend AT, tak jak w Pocket Slides, też firmy Conduits, problemu by nie było.