ipaq 1930 nie mogę zrobić hard reset

• 16 Odpowiedzi
  • 1235 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline skuli

• 292
  • Sprzęt: G900
« dnia: Maj 19, 2005, 23:51:15 »
Przede wszystkim chciałbym się przywitać z wszystkimi Użytkownikami tego forum - na imię mam Dominik, a swojego pierwszego palmtopa mam od dzisiaj. ;)

Pierwszy dzień z ipaq-iem i pierwszy problem... Zrobiłem w nim hard reset, kalibracja ekranu przechodzi OK, tzn. tapnięcie w ekran i po czterech rogach ekranu (no, może przy prawym górnym myśli trochę dłużej zanim załapie tapnięcie), ale w pierwszym okienku po tej czynności nic nie mogę zrobić... Jest przycisk z napisem "Weiter" (ach, ten niemiecki... :)), ale nie reaguje na dotyk. Proszę mi powiedzieć, co może być nie tak, gdyż powoli się załamuję...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2005, 23:54:03 »
Musisz przytrzymac rysik na pozycji z kalendarza, poczekac az rozwinie sie menu i wybrac kopiuj. Dajesz Weiter (dalej) i potem robisz to samo ale z menu wybierasz wklej. :))

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2005, 00:06:14 »
Problem polega na tym, że próbuję dać cokolwiek, przytrzymać cokolwiek i to nie działa... A na ekranie nie mam pozycji z kalendarza, tylko tytuł: "Stift" i instrukcja (po niemiecku), że można tego (stift - chyba rysika) używać na dwa sposoby: tapnąć raz albo tapnąć i przytrzymać. Pod spodem rysuneczek i napis, że po przytrzymaniu czegośtam wyskoczy Popmenu z opcjami. Wygląda na instrukcję obsługi rysika, ale dla mnie nie jest to zbyt fascynujące, zwłaszcza, że oglądanie czegoś takiego to nie był powód, żeby kupić tego ipaq-a... Proszę o dalsza pomoc...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2005, 00:18:26 »
No wlasnie jest to instrukcja obslugi rysika. Na pierwszym ekranie klikasz raz w Weiter, a na drugim musisz juz przytrzymac rysik na pozycji kalendarza. Jesli nie mozesz kliknac w weiter to moze ekran Ci sie zle skalibrowal. Probowales jeszcze raz robic twardy reset? Jak to nic nie da, to pozostaje jeszcze takie rozwiazanie:
- podlaczasz PDA co PC
- wchodzisz do niego przez ActiveSync -> Explore
- bierzesz dowolny plik exe z PC
- nazywasz go welcome.exe
- wgrywasz plik do folderu Windows w pamieci PDA zastepujac ten co tam sie juz znajduje
- robisz miekki reset (nie twardy, tylko miekki!), po ktorym nie pojawi sie juz ekran kalibracji ani instrukcji obslugi rysika, tylko wyskoczy blad ze nie moze uruchomic pliku welcome.exe i po kliknieciu w OK powinno wszystko normalnie dzialac.

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2005, 00:24:14 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Jesli nie mozesz kliknac w weiter to moze ekran Ci sie zle skalibrowal.

To zdanie mnie oświeciło! :) Robiłem kilkadziesiąt hard resetów w nadziei, że w końcu się uda, ale za każdym razem "w rogach" ekranu rozumiałem jako "całkiem w rogach", no i to nie mogło zadziałać... Teraz tapnąłem dokładnie w krzyżyki i działa OK. Bardzo dziękuję za pomoc!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2005, 01:53:26 »
Cytat: skuli
Robiłem kilkadziesiąt hard resetów w nadziei, że w końcu się uda, ale za każdym razem "w rogach" ekranu rozumiałem jako "całkiem w rogach", no i to nie mogło zadziałać...
to podpada pod drugi hicior tego tygodnia zaraz po
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=16192&od=20#89244

Dominiku - witamy cie serdecznie - cieszymy sie, ze mozesz wkroczyc w ten niesamowity swiat PDA - nie przejmuj sie - za kilka tygodni ty tez bedziesz sie smial z tego watku...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2005, 15:40:17 »
No comments...

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2005, 08:30:53 »
Koledzy mam podobny problem tylko z Mio 168. Po zrobieniu hard resetu palmtop uruchamia się tylko do momentu kalibracji ekranu.Krzyżyk na nic nie reaguje.Czy postapić podobnie jak przytaczacie wyżej w opisie czy z Mio jest inaczej czy to juz sprawa serwisu.pozdrawiam Mariusz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2005, 08:49:20 »
co znaczy krzyzyk nie reaguje? musisz naciskac rysikiem dokladnie w srodek tego krzyzyka i tak 5 razy (srodek i kazdy z rogow)
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10286

a jesli nie reaguje na naciskanie to masz walnieta warstwe dotykowa

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 10, 2005, 09:27:45 »
Naciskam w środek prawie mam wgłębienie na ekranie a krzyżyk na nic nie reaguje. Czy przyczyną może być że za mocno przycisnąłem?
Jeśli uszkodzona jest warstwa dotykowa to juz tylko serwis.Mam go na gwaracji,czy ta warstwa podejdzie w ramach gwaracji?

[Dodano: 2005-07-10 09:25:01]
Po naciśnieciu w dowolny punkt ekranu Windows Mobile nie pojawia sie ekran kalibracji.Wymuszam go przyciskami.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:07:09 »
a przed resetem dzialal normalnie ekran? czy dzialo sie cos podobnego wczesniej? nie upadl ci? wyglada na uszkodzenie nadajace sie tylko do serwisu - jesli nie ma jakichs fizycznych oznak uderzenia, upadku itp. to oczywiscie, ze podejdzie pod gwarancje

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:15:23 »
Moze cos podeszlo pomiedzy ekran a krawedz obudowy - sprawdz dobrze czy nie masz tam jakis smieci.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:18:06 »
Działał normalnie. Chciałem go zkonfigurowac od nowa i zrobiłem hard reset,( włacznikiem z tyłu palmtopa ) przyciskałem w krzyżyki, najpierw latały po ekranie a potem ustawił sie na srodek ekranu i na nic nie reagował.Dalsze pruby tez nie skutkowały.Palmtop mi nie upadł i nie ma na nim zadnych sladów uszkodzenia.Pozdrawiam,Życzę miłej niedzieli.Mariusz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:27:25 »
no coz - to skoro jest na gwarancji to nawet nie ma co go rozkrecac - pozostaje ci jeszcze poprobowac - wyjac baterie, kilka resetow... moze za ktoryms razem zaskoczy

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:33:44 »
Baterii nie da sie wyciagnac... bez rozkrecania.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 10, 2005, 10:35:49 »
aaa fakt... zasugerowalem sie naglowkiem...

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 10, 2005, 11:06:11 »
Już wysłałem formularz do serwisu ORICO w poniedziałek się określą.Odpiszę Wam jak juz bedzie po sprawie.Cześć