" Od jakiegoś jednak czasu niemal wszystkie nowe modele palmtopów wyposażone są w najnowszą konstrukcję Intela przeznaczoną dla urządzeń mobilnych - procesor X-Scale 400MHz lub o mniejszym taktowaniu zegara (300 i 200MHz). Wraz z premierą tego CPU wszyscy spodziewali się przynajmniej dwukrotnego wzrostu wydajności, a co za tym idzie komfortu pracy. Niestety 400 megahercowe palmtopy nie działają wcale szybciej pod kontrolą PPC 2002. Jeśli w ogóle da się zauważyć minimalne zmiany na plus to jest to ledwie kilku procentowy przyrost prędkości, a w większości przypadków wydajność nie dość że nie wzrasta, to jeszcze spada. Dzieje się tak ponieważ procesory X-Scale są jednostkami nowej generacji, a by zachować zgodność ze wszystkimi aplikacjami napisanymi dla procesorów StrongArm nowe CPU muszą emulować stare procesory. Ponadto szyna systemowa większości palmtopów z procesorami X-Scale serii PXA250 pozostała niezmieniona od dłuższego czasu i stała się wąskim gardłem całej konstrukcji. Nieco lepiej jest w przypadku serii PXA255 gdzie zastosowany 2 razy szybszą szynę danych. Na optymalizację systemu Pocket PC 2002 do pracy z CPU X-Scale nie ma co liczyć. Właśnie na tym polu może wykazać się dopiero jego następca czyli Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Przeprowadzone testy dowodzą iż przyrost wydajności palmtopów z nowymi okienkami jest przynajmniej porównywalny, a w większości przypadków przewyższa osiągi urządzeń pracujących pod kontrolą CPU Intel StrongArm 206MHz "
Z TEGO WYNIKA ZE NAWET JAK MAM (W 1915) PXA 255 Z TA 2 RAZY SZYBSZA SZYNA TO I TAK MOJ PROCEK JEST WOLNIEJSZY OD STRONG ARM 206 LUB x- scale PXA 250 w pocket 2002

w takim razie po co wkladali nowe procki skoro i tak nie przyspieszy to pda, baa moze nawet go spowolnic
czyli nie musze sie cieszyc z 2 razy szybszej szyny, bo ta szybsza szyna i tak jest wolniejsza od tej w pxa 250 ... zalosne, a cieszylem sie z mojego pxa 255
[Dodano: 2003-11-24 13:30:08]
mial ktos moze 2 PDA 1915 z pxa 250 i pxa 255 i porownal szybkosc pracy obliczeniowej

( moze w odtwarzaniu filmow widac te roznice

)