IPAQ1930 - kilka problemow...

• 7 Odpowiedzi
  • 1208 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 12, 2004, 11:39:22 »
Witam
Jestem swiezym i zielonym wciaz uzytkownikiem IPAQa1930 ktory (jak mi sie wydaje) nieco namieszal:
1. Instalujac pocketdivx nie zgodzilem sie na podmiane oryginalnego windowsowego dll-a natomiast zaznaczylem mp3 jako obsluga przez odtwarzacz pocketdivx. W efekcie mp3 zostaly przepisane z mediaplayera na pocketdivx ktory ich nie umie odtworzyc a filmow i tak nie daje sie ogladac. Po odinstalowaniu pocketdivx pliki mp3 wciaz sa bezpanskie - jak je z powrotem przypisac do mediaplayera by moc je odczytywac bezposrednio z exploratora win? I czy powinienem sie zgodzic na sugerowana przez pocketdivx podmiane dll?
2. W komplecie z IPAQiwm dostalem spolszczenie systemu - wszystko niemal chodzi pieknie niestety nie dzialaja miedzynarodowe klawiatury - mimo ze na karcie pamieci sa pliki to jednak nie potrafie zmusic spolszczenia by je zobaczyl. Napisalem juz maila do mediaoffice ale nie na ile moge na nia liczyc...
3. Nie wszystkie pliki doc i rtf daja sie przeslac do IPAQa - przy niektorych activsync krzyczy ze nie potrafi ich przeslac - dlaczego?
4. W plikach txt przy odczycie pocketword mam polskie literki - czy jest jakis wygodniejszy czytnik z autoscrollem ktory rowniez poprawnie by wyswietlil polskie znaki?
5. Znalazlem na stronie pdaclub przepis na film ktory da sie wyswietlic na ipaqu. Film ma rozszerzenie .ogg - czy pocket divx go odczyta a jesli nie to skad wziac odpowiednie kodeki?
6. Ciekawym rozwiazaniem do ebookow bylby microsoftReader jednak nie udalo mi sie znalezc zadnego programu konwertujacego txt czy doc. czy inne na lit.  - znalazlem jedynie nazwe "Puchacz" ale poszukiwania na googlu nie daly rezultatu.
7. Pojecia soft i hard reset - jesli wloze na chwilke rysik do szczeliny "reset" to jest soft reset czyli nie trace zainstalowanych programow a jedynie otwarte dane. Jak w taki razie wykonac hard reset z powrotem do golego systemu w momencie zakupu?

Troche tego jest jak widac ale mam nadzieje ze ilosc pytan nie jest zbyt przerazajaca...

Pozdrawiam
Conrad

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2004, 13:19:55 »
To ja odpowiem tylko czesciowo :)
Hard reset otrzymujesz laczac nacisniecie soft resetu i przycisku power. mozesz tez skorzystac z darmowego programu: http://www.pdaclub.pl/view.php?str=twardy%20reset&news_id=8470

Do odtwarzania video polecam Ci Beta Player http://www.pdaclub.pl/view.php?str=beta%20player&news_id=8390
Spisuje sie bardzo dobrze, a do tego zajmuje niewiele miejsca.
Mp3 otwarzam na Winapaq - jakos milo widziec skorke klasycznego Winamp'a :)

Z programow do czytania plikow tekstowych polecam platengo Mobi Reader'a: http://www.pdaclub.pl/view.php?str=mobi%20reader&news_id=6627
a z bezplatnych uBook'a: http://www.pdaclub.pl/view.php?str=ubook&news_id=5737

To tyle poki co:)
I taka jedna mala prosba - bardzo pomocna jest opcja 'szukaj' zarowno na forum jak i na stronie PDA Club'u. Pomaga Tobie zaoszczedzic czasu a innym pisania i powtarzania sie:))
Poza tym przeczytal dział 'pomoc' na stronie glownej - mysle, ze wiele Ci wyjasni.

pozdrawiam i zycze powodzenia:)
mody313

*

Offline statyczny_egon

• **
  • 142
  • Sprzęt: ipaq 214, IPAD2, iP4s
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2004, 17:54:54 »
Witam. Odnośnie problemów z klawiaturą...
Poszukaj tematów wiążących sie z lokalizacją systemu w pocketach. Generalnie, lepiej podarować sobie lokalizowanie, gwarantuje to stabilniejsze funkcjonowanie systemu. A polskie literki otrzymasz instalując Pocket Ogonka..:)(?)albo Resco Keyboard
No i zaoszczędzisz tak cennej pamięci....

*

Offline WIrek

• *
  • 88
    • http://wirek.republika.pl/files/index.htm#pocket
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2004, 18:33:21 »
Ad 1. Można to zrobić jedynie zmieniając skojarzenie w rejestrze. Chyba że nie przeszkadza hard reset- on to równiez przywróci :) Ale stracisz wszystkie dane z RAM.
Ad 6. Jest darmowy konwerter instalowany jako plugin do MS Worda-nazywa się "Read in MS Reader" i jest za free na stronie Microsoftu.
Odpowiedzi na resztę pytań znajdziesz w FAQ albo na Forum- poszukaj ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2004, 08:13:02 »
Dziekuje za pomoc - skorzystalem z z nich i wyszedlem na prosta :)  Nasunelo mi sie jednal takie pytanie - przy poprzedniej instalacji czesc plikow word nie chciala przechodzic z pc do ipaqa natomiast teraz wszystkie przegrywaja sie bez problemu. Czy jest mozliwe (spiskowa teoria dziejow) ze wplyw na to mial zainstalowany poprzednio msReader?
I drugie - Mobireader  mialem w trialu zainstalowanego niestety pl literek nie mial...

Conrad

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2004, 09:07:11 »
Odezwij sie na gg lub mail - posle Ci polskie czcionki ktore beda dzialaly w mobireaderze.

mody313

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2004, 19:44:01 »
Co do 1930 i spolszczenia instalowanego na karcie pamięci to nie wiem dlaczego i u mnie nie poszło natomiast idzie bardzo dobrze przy instalacji do standardowego katalogu. Podobny problem mam teraz z programem Doktop Medycyny Praktycznej - po instalacji na SD nie chce mi sciągać aktualizacji albo pokazuje, że skończy za 12 godzin... po czym zatrzymuje się i dalej nie idzie - paranoja

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2004, 10:12:11 »
D-fens: a czy ten program Doktor sciaga cos na dysk PC?? bo moze bedzie sie dalo to zrobic podobnie jak z plikami redfisha - poprzez mobsync'a.