IPAQ H4150 - kilka pytań...

• 37 Odpowiedzi
  • 2396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IPAQ H4150 - kilka pytań...
« dnia: Marzec 26, 2007, 12:10:12 »
Witam Wszystkich serdecznie :)

Właśnie stałem się posiadaczem tego sprzętu i nasunęło mi się kilka pytań. . .

1.  Karty pamięci.
- jaką wielkość karty pamięci i w jakiej technologii (teoretycznie) można stosować w tym sprzęcie ?
- czy taką kartę można zmieniać na włączonym sprzęcie ?
- czy taka karta  (z poziomu h4150) jest widoczna jako dodatkowy dysk ?
- czy taka karta  (z poziomu podłączonego komputera) jest widoczna jako dodatkowy dysk ?

2.  Pamięć ROM
- co daje jej aktualizacja ?
- gdzie można poczytać na ten temat lub pobrać aktualizację ?

3.  Uchwyty samochodowe i etui do przechowywania / noszenia.
- na terenie woj.  śląskiego ok.  Katowic, szukam sklepu, gdzie mogę podjechać autem i przymierzyć sobie różnego rodzaju uchwyty. . .

4.  Alternatywny akumulator.
- 1800 - jak długo wytrzymuje ?
- czy można zastosować jeszcze większe pojemności, a jeżeli tak, to jakie ?
- gdzie bezpiecznie zakupić ?

Z góry dziękuje za każde info :)

Pozdrawiam :)
Grzegorz

Odp: IPAQ H4150 - wiele odpowiedzi...
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2007, 12:24:07 »
Przeczytaj pierwszy przyklejony temat w dziale HP/IPAQ czyli tu:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=39072.0

Odp: IPAQ H4150 - kilka pytań...
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2007, 23:40:04 »
Witam ponownie :)

Cytat: grzegorz_n
1.   Karty pamięci. 
- jaką wielkość karty pamięci i w jakiej technologii (teoretycznie) można stosować w tym sprzęcie ?
- czy taka karta  (z poziomu podłączonego komputera) jest widoczna jako dodatkowy dysk ?
Niestety, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na te pytania.  Być może jest coś napisane na stronach anglojęzycznych, ale (niestety) mam dosyć spore braki językowe.

2.   Pamięć ROM
Sytuacja podobna jak wyżej. . .

3.   Uchwyty samochodowe i etui do przechowywania / noszenia. 
- na terenie woj.   śląskiego ok.   Katowic, szukam sklepu, gdzie mogę podjechać autem i przymierzyć sobie różnego rodzaju uchwyty.  .  . 
Fakt, pisze o uchwytach i są linki do sklepów, jednak liczyłem na to, że czyta ten post właśnie ktoś z woj.  śląskiego i jest zorientowany w lokalizacji takich sklepów.

4.   Alternatywny akumulator. 
- 1800 - jak długo wytrzymuje ?
- czy można zastosować jeszcze większe pojemności, a jeżeli tak, to jakie ?
- gdzie bezpiecznie zakupić ?
Tutaj faktycznie doczytałem o pojemnościach, a resztę znalazłem sobie w Gogolach.

Z góry dziękuje za każde info :)

Grzegorz

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2007, 23:45:14 »
mozesz wymieniac karte na wlaczonym pockecie, karta jest widoczna jako kart czyli jak dysk, do komputera podlaczasz sie za pomoca programu activesync i wtedy masz widoczne urzadzenie, co do rozmiaru niec sie wypowiedza uzytkownicy mysle ze do 2GB a moze i wiecej powinno chodzic
aktualizacja rom'u z reguly wnosi jakies poprawki do systemu, powinna byc na stronach HP
uchwyt najlatwiej kupisz w sklepach internetowych

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2007, 13:35:52 »
Witam
Odpowiem na pytania, na które znam odpowiedzi:

1.  Karty pamięci.
Można

Jest widziana jako dodatkowy katalog (Storage-Card)

Po podłączeniu przez ActiveSync j.w. Można również zainstalować dodatkowe oprogramowanie CardExport (płatne) i wtedy Pocket robi za Mass Storage Device (ala Pendrive) - wtedy właśnie karta pamięci jest widziana w PC jako dodatkowy dysk

2.  Pamięć ROM

Aktualizacje wprowadzają czasami dodatkową funkcjonalność, ale częściej naprawiają zauważone błędy.
Pobrać najnowszy ROM możesz ze strony:
http://tiny.pl/cvgr

3.  Uchwyty samochodowe i etui do przechowywania / noszenia.
- na terenie woj.  śląskiego ok.  Katowic, szukam sklepu, gdzie mogę podjechać autem i przymierzyć sobie różnego rodzaju uchwyty. . .
Co do etui to polecam Krusell - świetnie wykonany i doskonale dopasowany - do kupienia na allegro.

Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2007, 13:40:30 »
edit: dziala na wm2003 :)

co do cardexporta nie jestem pewny czy on dziala z wm2003 cos mi sie jawi ze tylko z wm5, a tego systemu dla 4150 nie ma
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2007, 13:42:31 wysłana przez pimpus sadelko »

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2007, 15:54:06 »
co do cardexporta nie jestem pewny czy on dziala z wm2003 cos mi sie jawi ze tylko z wm5, a tego systemu dla 4150 nie ma

Na WM2003SE CardExport działa doskonale.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2007, 15:56:56 »
KrzysiekM poszukalem i napisalem ze dziala na gorze swojego posta juz dosc dawno temu  :P

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2007, 16:08:47 »
KrzysiekM poszukalem i napisalem ze dziala na gorze swojego posta juz dosc dawno temu  :P

No, sorry ! Faktycznie przeoczyłem, ale chyba się nic nie stało....?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2007, 16:14:04 »
no jak to nie  :o zartuje  ;D i koncze z tym OT
KrzysiekM pozdrawiam  :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2007, 16:19:58 »
a ja polecam inne sprawdzone rozwiązanie - zamiast kupować program Card Export kupujemy czytnik kart SD w formie pendrive'a :) który bez problemu podłączymy do każdego kompa

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2007, 16:25:25 »
czytniczek sd dobra rzecz  :)

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 28, 2007, 22:56:18 »

Dziękuję Wam tzn: Waldus, pimpus sadelko, longu, KrzysiekM, killcabbie za odpowiedzi i sugestie.

Oczywiście temat nie wyczerpie się tak szybko, dlatego dalsze pytania.

1.  Mam wszystko w języku angielskim. 
Czy można to spolszczyć w całości lub przynajmniej częściowo ?
Co z ogonkami ?
Gdzie znajdę opis ?
Wszędzie pisze o zmianie niemieckiego na angielski.

2.  Po naładowaniu baterii za pomocą stacji dokującej, czerwona kontrolka ładowania powinna zgasnąć całkowicie, czy też świecić się ciągłym światłem koloru czerwonego ?

3.  Czym wyczyścić ekran (bez foli ochronnej) ? Jest trochę kurzu i odcisków palców ?

4.  Czy da się obrócić widok na ekranie o 90 stopni w lewo lub prawo ?
Jeżeli tak, to czy w takim ułożeniu widoku ekranu, będzie prawidłowo działać AutoMapa, tzn.  czy szerokość i wysokość AutoMapy dopasuję się do nowej orientacji widoku ekranu ?

:)

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2007, 22:58:19 wysłana przez grzegorz_n »

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2007, 23:14:03 »
do ekranu mozesz kupic chusteczki np w mediamarkcie do ekranow lcd,
w HP 5450 dioda naladowania palila sie swiatlem ciaglym (w looxie tez) wiec ta wersje obstawiam
ekran obrucisz przy pomocy dodatkowego softu np nyditot
spolszczenie czyli nakladke trzeba kupic ale pewnie killcabbie ma to wszystko opisane u siebie w faq mam nadzieje ze czytales :>

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 28, 2007, 23:15:06 »
1) zajrzyj tu: http://www.mediaoffice.pl/software/mwriter_pro.html osobiscie używałem takiej nakładki w starszej wersji, poza spolszczeniem całego menu jest klawiatura z polskimi znakami
2) po naładowaniu baterii dioda świeci się bez przerwy (na pomarańczowo)
3) sucha szmatka, rękaw :)
4) da się, ale musisz zainstalować dodatkowy program np. Nyditot Virtual Display, JS Landscape
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2007, 01:02:02 »
co do pytania o ładowanie: jeśli chodzi o ładowanie ipaqa, to jest tak jak napisali koledzy. Natomiast jeśli pytasz o ładowanie samej baterii (zapasowej) w stacji dokującej, to po naładowaniu dioda na stacji powinna świecić na zielono - przynajmniej wg instrukcji  :)

co do polskich ogonków to można zostawić system po angielsku i zainstalować samą polską klawiaturę, polecam VGAkey

ps. autorem faq na temat 4150 jest oczywiście  arczi
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2007, 01:12:24 wysłana przez killcabbie »

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2007, 02:22:45 »
Cytat: pimpus sadelko
spolszczenie czyli nakladke trzeba kupic ale pewnie killcabbie ma to wszystko opisane u siebie w faq mam nadzieje ze czytales :>
nie, nie czytałem... u siebie, czyli gdzie ?

Cytat: ja456
2) po naładowaniu baterii dioda świeci się bez przerwy (na pomarańczowo)
na pomarańczowo, czy na czerwono ? czy też może czepiam się, a ma świecić i już ?

Gdzie mogę poczytać, jak zestawić połączenie BT z komórką, aby  mieć dostęp do netu za pomocą komórki > GPRS, a konkretniej za pomocą badziewnej E-50 ?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2007, 09:59:43 »
faq masz tutaj ---> http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=39072.0

a o polaczeniu znajdziesz w dziale dla poczatkujacych na stronie glownej

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2007, 10:16:46 »
faq masz tutaj ---> http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=39072.0
No to widzę, że nie dogadaliśmy się lub ja coś źle zrozumiałem, ponieważ ten FAQ czytałem. Jeżeli czegoś nie znalazłem no to już jest inna sprawa, ale czytałem. Natomiast Ty wcześniej napisałeś:
wiec jeżeli piszesz: u siebie w FAQ, to pierwsze co przyszło mi do głowy, że killcabbie ma swoją stronkę i na niej w FAQ opisuje rzeczy związane z H4150, a jeżeli tak, to tam nie byłem i nie czytałem.
To w ramach wyjaśnień ;-)

Co do reszty - idę szukać...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2007, 10:32:38 »
hmm, nie, nie mam stronki - wszyskie wiadomości są i tak w faq arcziego :D
co do tej diody ładowania to jest zdecydowanie pomarańczowa ;) ale odcień nie jest tu istotny -  ma przestać migać, a zacząć świecić  tym samym kolorem którym wczesniej migała

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 29, 2007, 11:06:43 »
ach to arcziego faq a nie killcabbie, sorry

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 30, 2007, 08:13:58 »
ach to arcziego faq a nie killcabbie, sorry
Nie, no bez jaj ;-)
nie musisz przepraszać ;-)
napisałem wyjaśnienia, bo przestraszyłem się, że odbierzecie to jak totalne lenistwo ;-)

Pytań cd.

1.
Wyczytałem w instrukcji, iż PDA należy trzymać w stacji dokującej, aby mieć cały czas naładowany akumulator.
Zastanawiam się, czy to nie skraca żywotniości akumulatora ??? Może się mylę, ale gdzieś chyba czytałem, że o ile doładowywanie akumulatorów litowo-jonowych nie szkodzi im, tak przeładowywanie (długie trzymanie w ładowarce) szkodzi. Mówimy tu o sytuacji, kiedy PDA zostaje włożony do stacji dok. i nie jest wyciągany np. przez 3 dni.
Czy Ktoś może wypowiedzieć się na ten temat ???

2.
Czy jest różnica w szybkości działania aplikacji, zainstalowanej w pamięci PDA, a na karcie SD ???

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 30, 2007, 08:36:33 »
zarówno na temat ładowania akumulatora, jak i instalowania programów na karcie i w pamięci były obszerne wątki w dziale ogólnym

ja akurat ładuję wtedy gdy bateria się kończy i trzeba, lub wtedy gdy mam okazję (tzn jest w pobliżu prąd i wiem że nie będę używać pda) i baterii jest nie więcej niż 40%
przeładowanie chyba nie grozi, przecież po naładowaniu gdy dioda przestanie migać bateria się już nie ładuje

co do programów nie mam pojęcia czy jest różnica w prędkości, zasady co do pamięci a co na kartę są inne, ale jak mówię, jest cały wielki wątek na ten temat i nie ma sensu tego powtarzać

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 02, 2007, 20:57:35 »

Mam 3 pytanka :)

1.
Czy może Ktoś podać konkretny link do konkretnego emulatora + ROM jaki mogę zastosować w swoim PC, aby móc testować oprogramowanie przed zainstalowaniem na moim H4150 ???

Tak wiem, że jest to opisane w FAQ-u i czytałem, ale jest tam niedziałający link do emulatora i brak linku do ROM-u, dlatego TUTAJ proszę o pomoc.

2.
W ustawieniach BT, a konkretniej w zakładce Serial Port > Ports mam zakres portów:
Inbound COM Port: 8
Outbound COM Port: 6
Domyślam się, że to zakres portów za pomocą których mogę łączyć się z zewnętrznymi urządzeniami BT i te pola nie są modyfikowalne.

Czy to oznacza, że:
- mogę jedynie te porty wykorzystać do komunikacji z innym sprzętem ???
- jak mam podłączyć ActiveSync, skoro ten ma do wyboru: COM 1 i COM od 14 do 20 ???
- rozumiem, że tutaj również obowiązuje zasada: 1 port = 1 podłączone urządzenie ???

3.
Czy możecie polecić mi dobry program do zarządzania kontaktami ???
Mam sporą bazę w Excel-u, (którą aktualizuję i raz na jakiś czas wrzucam na komórkę), ale takie rozwiązanie nie jest komfortowe. Jednak dobrze będzie wykorzystać tą bazę na potrzeby PDA, tak wiec migracja danych w dwie strony będzie bardzo wskazana.

Czy możecie polecić mi dobry program do obsługi poczty ???

Z góry dzięki za odpowiedzi i sugestię :)

Grzegorz

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 03, 2007, 08:51:23 »
1. Tu masz działający link:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=0&prodSeriesId=349042&swItem=PSG_I21908-106443&prodNameId=349044&swLang=8&taskId=135&mode=5
jak jest napisane:
Type:                               BIOS
Version:                     1.10 (2 Aug 2004)
Operating System(s):    Microsoft Windows for Pocket PC 2003
File name:                   sp28381.exe (21 MB)

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 03, 2007, 10:35:46 »
Witam :)

1. Tu masz działający link:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=0&prodSeriesId=349042&swItem=PSG_I21908-106443&prodNameId=349044&swLang=8&taskId=135&mode=5
jak jest napisane:
Type:                               BIOS
Version:                     1.10 (2 Aug 2004)
Operating System(s):    Microsoft Windows for Pocket PC 2003
File name:                   sp28381.exe (21 MB)

Dzięki za link, ale ja czegoś nie rozumiem...
W tym linku jest napisane, że to ROM do Update, natomiast ja potrzebuję emulator + ROM - do testowania programów na PC.
Tak wyczytałem w FAQ, że aby emulator na PC mógł zadziałać, to musi być jeszcze dodatkowo zainstalowany na PC oprócz emulatora, ROM.
I teraz tak:
- czy ten ROM, do którego podałeś mi link, to właśnie ten pod emulator ???
- brakuje mi jeszcze działającego linku do samego emulatora pod h4150

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 04, 2007, 23:34:28 »
u siebie zainstalowałem sp28385.exe (18 MB) i śmigał jak trzeba
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 05, 2007, 01:40:14 »
Witam... ost. trochę opuściłem sie na tym forum... nowa skórka mnie troszke zirytowała....

Grzegorzu_n - na wszystkie pytania z pewnością znalazł byś odpowiedź w przyklejonym FAQ'u... może nie bezpośrednio - ale jest dużo pomocnych linków - radzę ich dokładną analizę (jest np. bezpośrednio napisane skąd można pobrać ROM i co daje, jest też link do pełnej intrukcji do tego PDA... i wiele innych myślę ciekawych rzeczy). Rozumiem że problem z j. angielskim?

Jeśli masz problem z j. to z całą pewnością na wszystkie (lub przynajmniej większość) Twoich pytań padła już odpowiedź na tym Forum - podstawa to umiejętność korzystania z opcji "szukaj"...

A tak swoją drogą - jak znajdę chwilę czasu to chyba dopiszę cały rozdział FAQ'a z podstawowymi pytaniami i odpowiedziami... bo widzę że ciągle się powtarzają.... ale chyba będę musiał przeredagować najpierw wszystkie rozdziały FAQ'a i dopasować wygląd/układ do nowej skórki... heh...

Pozdrawiam.

[edit]
...sorki... widzę że niektóre linki też się zdezaktualizowały... w najbliższym czasie wykonam wszystkie niezbędne korekty FAQ.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2007, 01:44:14 wysłana przez arczi »
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 09, 2007, 00:07:59 »

1.
Muszę jednak powrócić do swojej wcześniejszej prośby dotyczącej emulatora na PC, gdyż nie mogę sobie poradzić z doborem tego właściwego. TEN OSTATNI, zainstalowany przeze mnie nie uruchamia prawie żadnego softu, chociaż wyczytałem, że jest odpowiedni dla moich potrzeb, a dwa poprzednie... jeden był uszkodzony - nie można go poprawnie zainstalować, z kolei drugi działa, ale w chwili uruchomienia jakiegoś softu, zamyka całą aplikację emulatora. Wywaliłem i jeden i drugi.

Czy mogę poprosić o konkretną pomoc w postaci konkretnych i właściwych (Waszym zdaniem) linków i nie zostać ponownie odesłanym do działu dla początkujących lub FAQ ?

Przypomnę czego szukam...
Posiadam IPAQ H4150 1.10, a szukam działającego emulatora na PC z Windows XP PRO, który będę mógł sobie zainstalować na moim PC i uruchomiać na nim oprogramowanie przewidziane na H4150 w celu przetestowania przed zainstalowaniem.

2.
Przy okazji zapytam jeszcze o jedną rzecz...
Mam dosyć dużo ebooków w PDF-ie i chciałbym mieć możliwość ich czytania na swoim H4150.
Co lepiej:
- zainstalować przeglądarkę czytającą PDF-y, czy też konwertować te PDF-y do formatu czytelnego dla np. iSilo lub uBook ?
- jakie są wady i zalety tych rozwiązań ?
- który sposób mniej obciąża system ?
- itp.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Grzegorz
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 00:10:22 wysłana przez grzegorz_n »