iPAQ h1940 i wielka prośba!

• 3 Odpowiedzi
  • 938 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ h1940 i wielka prośba!
« dnia: Maj 25, 2008, 02:45:25 »
Nie wiem jakim cudem, ale udało mi się (niespecjalnie) pogubić pliki systemowe. Stało się to na skutek przepełnienia pamięci i jakiegoś współdzielenia przestrzeni dyskowej z ramem... Zawiesił się i jedynie restart mu pomógł... prawie...
Wgrywałem nowszy, bo myślałem, że coś pomoże. Na 1.10 się wysypuje. Nawet go nie odpala, tylko na reklamie z drukarka wisi... Wróciłem do 1.00 i jest dokładnie tak jak było.

Pytanie - gdzie siedzi system, czy da się go od nowa postawić i jak?
Nadmienię, że większość programów wsiorbało, "ekran, bluetooth, selftest" i wiele wiele innych rzeczy zniknęło. Najgorsze jest, że nie ma połączenia z kompem, bo i activesync z PDA zniknął. Jak mogę przywrócić cały system (wm2003 czy Win CE 4.2?) albo jeżeli ktoś mógłby wysłać mi na maila zawartość jego folderów systemowych. Jedyna opcja, to irda, która jeszcze działa. Czy tym można przesłać te pliki?

Z góry dzięki za odpowiedzi

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: iPAQ h1940 i wielka prośba!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2008, 16:07:14 »
system siedzi w romie
przywrócenie systemu to albo hard reset albo wgranie nowego romu
zawartość cudzych folderów systemowych nic ci nie pomoże bo niby co z tym zrobisz?

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2008, 00:09:02 »
Witam. Rozumiem, że wgrywając odpowiedni ROM, mam już zainstalowany system, tak? Sorki, nie jestem na tyle w tym zaawansowany, ale jednak nie mogę się zgodzić z tym z dwóch powodów. Pierwszym jest fakt, iż zgubiłem kilka plików. Zmieniając ROM z 1.00.03 na 1.10 system nie chciał już wstać, wisząc na logowaniu. Przywróciłem więc nowo ściągnięty ROM w wersji 1.00.03 i wgrywając go na 1.10 zgadnij co się ukazało... ten sam system z tymi samymi brakującymi plikami i tą samą Automapą, którą wgrywałem w momencie, kiedy pliki się pogubiły.
Drugi powód, to taki, że MS nigdy nie dodawał systemu za darmo. Dlaczego więc HP miałoby mieć preinstalowany system w ROM'ie i udostępniać go za frajer?

Pliki od kogoś ratują mnie bardzo, bo używając irdy mógłbym chociaż wgrać folder Activesync, dzięki któremu odzyskam komunikację z PC'tem.

Ponawiam także pytanie w jaki sposób instaluje się ten Pocket PC WM2003 na moim modelu?
O pliki mimo wszystko wciąż proszę, gdyż zależy mi na działaniu PDA. Dużo podróżuję autem i potrzebuję go jak prawej ręki.

Dla ciekawości nadmienię, iż pliki pogubiły się w momencie instalowania Automapy, podczas, gdy padła bateria. Współdzielenie pamięci operacyjnej z dyskową spowodowało utratę używanych plików, a więc plików activesync, bluetooth, część Automapy, zarządzanie zasilaniem i inne używane w tym czasie procesy...

Zostałem z grami, których wtedy nie używałem (za to teraz tylko to mogę uruchomić) i nic nie mogę przez to zrobić, dlatego proszę o pomoc kogoś, kto się na tym zna.

Pozdrawiam z nadzieją na jakiś pozytywny rezultat

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2008, 09:36:07 »
ano widac że się nie znasz bo wypisujesz delikatnie mówiąc bzdury

Dlaczego więc HP miałoby mieć preinstalowany system w ROM'ie i udostępniać go za frajer?
Pewnie się zdziwisz ale we wszystkich bez wyjątku palmtopach tak jest. I system nie jest za darmo, kupiłeś go razem z palmtopem

Współdzielenie pamięci operacyjnej z dyskową spowodowało utratę używanych plików, a więc plików activesync, bluetooth, część Automapy, zarządzanie zasilaniem i inne używane w tym czasie procesy...

to prawda że "pamięć operacyjna jest współdzielona z dyskową", jednak w owej pamięci dyskowej są tylko pliki zapisywane przez użytkownika, pliki systemowe w tej pamięci nie są zapisane bo... są w ROMie. Tak więc nie ma możliwości aby użytkownik je sobie skasował czy nadpisał, ani też nie ma możliwości by je sobie wgrał samodzielnie z powrotem. Dlatego pliki od kogoś ciebie nie ratują - nic z nimi nie będziesz w stanie zrobić. A już pomijając wszystko inne przecież chyba nie instalowałeś Automapy do pamięci wewnętrznej palmtopa??

Po wgraniu nowego romu nie ma możliwości by zostały w palmtopie jakiekolwiek stare pliki za wyjątkiem tych które znajdowały się w iPAQ File Store. Ale również tam nie ma tyle miejsca by zmieściła się Automapa razem z mapami... Oczywiście pliki z karty pamięci także nie są kasowane, więc może tam masz te swoje gry i AM?

Zrób hard reset, to jest właśnie procedura przywracania systemu z romu