iPaq h1915/1910 Niemiecki zmiana na angielski ROM - JAK?

• 21 Odpowiedzi
  • 2802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 22, 2006, 20:34:21 »
Witam!

Wpadł mi w ręce iPAQ h1915. Niestety jest on z Systemem WinCE 3.0 Niemieckim. Nieznam niemieckiego więc chętnie zmieniłbym go na inny. Znalazlem spolszczenia w sieci ale dla PocketPC 2002 i 2003. Nie dzialają ;). Co ciekawe na PDA z tyłu jest nalepka PocketPC 2002 PRO w/Outlook 2000. Nie wiem czy system został zmieniony, dostalem go od kolegi, który kupił go już takiego jakiś czas temu na Allegro.

Moje pytanie:

1. Czy można zmienić system na inny, jeśli tak to jak i na jaki?
2. Czy istnieje spolszczenie lub z angielszczenie niemieckiej wersji WinCE3.0?[/b]

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:07:11 »
nie masz systemu Windows CE 3.0 tylko PocketPC 2002, ktory jest oparty na jadrze Win CE - do tego PDA nie bylo nowszej wersji - mozesz jedynie zmienic go na angielski

bedzie jednak ciezko znalezc angielski ROM bo HP nie udostepnilo obrazow do tego modelu na swojej stronie - musialbys znalezc kogos dokladnie z takim samym modelem PDA z wersja angielska - zgrac ROM na karte SD i potem wgrac u siebie

mozesz wgrac polska nakladke jezykowa mWriter, ktorej dystrybutorem jest firma MediaOffice - maja specjalna wersje wlasnie na niemiecki PPC2002

watek przenosze do dzialu HP?compaq

ROM iPAQ h1915
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2006, 10:40:02 »
Dzięki.

Czy jeśli można zgrać ROM na SD, to jednocześnie można z SD zgrać powiedzmy na dysk?

Chodzi mi o to czy bede mogl dogadać się z kimś jak na odległość z sieci, lub też poprostu szukać takowego na wlasną rękę w sieci?

Udało mi się znaleźć jeden taki rom ale niestety do mojego PDA nie pasi ;(

Jakiego softu uzywać do zgrywania i wgrywania ROM :?:

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2006, 10:53:22 »
nie mozna zgrac na dysk bo karta jest formatowana w specjalny sposob i komputer zadnych plikow nie zobaczy

do zgrywania i wgrywania uzyj programy mtty - opcje r2sd i sd2r

tu masz liste funkcji
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19004

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2006, 12:23:02 »
Z tego co juz zdążyłem wyczytac na forum, niektóre iPAQ'i mają możliwość update'u ROM'u przez kabelek z kompa, ale jak rozumiem, nie ten model. Pozostaje mi jedynie kombinacja z kartą SD. :?

Jak duża musi byc karta (pojemność), obecnie posiadam tylko 16MB?

Drugie sprawa. Jeśli masz iPAQ Pocket PC h1915 wersja angielska, mieszkasz w Gorzowie Wlkp., lub okolicy i do tego chciałbyś mi pomóc to daj znać. :D

MTTY 1.4
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2006, 13:08:44 »
Udało mi się zdobyc MTTY v1.4, niestety nie moge w nim wybrać portu USB, są tylko COM'y.

Kabelka COM nie posiadam, czy to wina wersji, czy też może być inny powód takiego zachowania?

Czy ważne są opcje, które można wybrać w OPEN Setting port, jak mają byc ustawione:??:

MTTY C.D.
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2006, 13:58:03 »
Mam juz dzialający MTTY, wersja 1.11a poprzednia okazala się być wersją 1.03  :lol: Obecna wersja widzi port iPAQ'a łączy się z nim ale dale nie moge wpisywać żadnych komend.

Możliwe, że to dlatego, że nie potrafię tak zresetować PDA aby pojawił się bootloader. Przytrzymuję wszystkie 4 przyciski aplikacji + power, naciskam reset, trzymam wszystko razem (dość trudne  :lol: ) poczym puszczam reset i posekundzie klawisze. Efekt na ekranie jest taki jakbym zrobił hardreset. Nie wiem czy to wystarczy. Chyba nie skoro nie działa.

Czy w h1915 robi się to tak jak ja to opisałem powyżej, czy może innaczej?

Pomóżcie chłopaki, bo ten niemiecki Win mnie do szału doprowadza.

Chce najpierw popróbować zrzucać i zapisywać swoją wersję romu, aby mieć pewność co robie jak bedę sie tykał czyjegoś PDA.   :D

MTTY C.D.
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2006, 14:11:15 »
A i po połączeniu z portem \\.\WCEUSBSH001 wyskakuje mi okno i tam pojawia się  CLIENTCLIENT, poczym jak própuje wklepac jakąś komendę czyli naciskam "-" wyskakuje mi znowu CLIENTCLIENT, czyli razem jest ich 4  :shock: .

To tak dla uzupełnienia informacji.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2006, 15:34:07 »
masz juz karte z ROMem?

USB to rowniez jest COM

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 23, 2006, 19:23:38 »
Nie mam karty z romem, ale mam karte SD 16M jak pisałem powyżej, chcę najpierw zwalic rom niemiecki z pda, i ponownie go zapisać.

Mogę pożyczyć większą, ale nie wiem jaka musi być jej pojemność.

Chodzi mi o to żebym nie motał się w momencie jak zaprosze obcego człowieka do domu i bede grzebał przy jego PDA.

I już na pewno nie zepsuc czegoś w jego sprzęcie.

P.S. Jednocześnie napisałem do producentó mWriter'a zobaczymy co odpowiedzą, może nie bede musiał zmieniać ROMu choć i tak wolałbym angielski.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2006, 02:01:32 »
h1915 ma 16mb pamieci ROM wiec ta karta ci wystarczy

iPAQ h1915 niemiecki na angielski
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2006, 10:58:11 »
Włąśnie dostałem odpowiedź od producenta programu mWriter. Coprawda wersja na iPAQ 1915 kosztuje 120 zł ale nie działa z wersją niemiecką, tym samym chyba trzeba zamknąć temat spolszczania niemieckich PDA iPAQ 1915 za pomocą softu. Nie ma poprostu takiej możliwości.

A teraz wracjąc do kwesti zgrywania Romu.

Czemu nie mogę zgrać nic za pomocą MTTY? Co robie źle? Opis w powyższych postach.

*

Offline lipciopda

• 6801
Re: iPAQ h1915 niemiecki na angielski
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 25, 2006, 02:43:12 »
Cytat: "ziemoone"
Włąśnie dostałem odpowiedź od producenta programu mWriter. Coprawda wersja na iPAQ 1915 kosztuje 120 zł ale nie działa z wersją niemiecką

no to nie napisali ci calej prawdy albo juz po prostu tej wersji nie sprzedaja bo byla kiedys na 100%

czemu nie mozesz nic zrobic za pomoca mtty? pewnie temu, ze nie wszedles do bootloadera? robisz to dokladnie tak jak opisane?

"Wchodzimy do Bootloadera - należy wcisnąć i przytrzymać klawisz power jednocześnie trzymając wszystkie cztery klawisze aplikacji umieszczone pod ekranem. Do tego wciskamy jeszcze reset rysikiem. Po chwili puszczamy reset, a po sekundzie pozostałe przyciski. Czasem nie udaje się to za pierwszym razem, dlatego trzeba próbować."

byc moze w 1915 inaczej sie uruchamia bootloader...

Re: iPAQ h1915 niemiecki na angielski
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2006, 01:06:07 »
Cytat: "lipciopda"
robisz to dokladnie tak jak opisane?

"Wchodzimy do Bootloadera - należy wcisnąć i przytrzymać klawisz power jednocześnie trzymając wszystkie cztery klawisze aplikacji umieszczone pod ekranem. Do tego wciskamy jeszcze reset rysikiem. Po chwili puszczamy reset, a po sekundzie pozostałe przyciski. Czasem nie udaje się to za pierwszym razem, dlatego trzeba próbować."

byc moze w 1915 inaczej sie uruchamia bootloader...

Właśnie dokładnie tak postępuję, o czym pisałem już powyżej, mało nie zmiażdżyłem PDA tak dokładnie starałem sie je wcisnąć.  :lol:
Przychylałbym sie do wniosku, że w h1915 robi się to innaczej.
Lecz jeśli ktoś wie, choćby kogo pytać o detale dot. zmiany softu w modelu h1915 to niech da cyne.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2006, 01:39:06 »
moze ktorys przycisk ci nie dziala?

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2006, 14:19:45 »
Dzialają wszystkie sprawdzilem, jeszce raz na stówe są sprawne. Dzieje się tak:

Naciskam najpierw cztery przyciski menu naraz i power, w tym momencie nic się nie dzieje. Potem naciskam rysikiem reset i trzymam chwilke. Jak tylko puszcze reset pojawia się logo "hp invent" i startuje pasek, (wersja softu 1.10) niezaleznie od tego kiedy puszcze pszyciski.

POMOCY ;)

Pomocy.
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2006, 15:53:10 »
No co jest Panowie, nikt nie zna sie na modelu h1915??

Help.  :arrow:  Me.

*

lucass

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 28, 2006, 19:21:09 »
Bootloader can be activated by holding down all four app buttons (at the bottom, two left and two right), and the Power Button (top middle), while hitting the Reset Button then releasing the other buttons after a second.

You'll get a white screen, with the hp-invent(tm) logo and two or three version/status lines in the upper area. (e.g. 1.07/1.07/SD, where SD is optional)

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2006, 16:16:34 »
Cytat: "lucass"
Bootloader can be activated by holding down all four app buttons (at the bottom, two left and two right), and the Power Button (top middle), while hitting the Reset Button then releasing the other buttons after a second.

You'll get a white screen, with the hp-invent(tm) logo and two or three version/status lines in the upper area. (e.g. 1.07/1.07/SD, where SD is optional)

Tak włąśnie robię, ale pojawia mi się mi się logo HP invent i pasek ładowania czyli jak normalny HARD reset, po chwili na dole pod paskiem pojawia się czerwony napis v1.10 i tyle potem logo PocketPC2002 i wiadomo.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:51:10 »
Tak włąśnie robię, ale pojawia mi się mi się logo HP invent i pasek ładowania czyli jak normalny HARD reset, po chwili na dole pod paskiem pojawia się czerwony napis v1.10 i tyle potem logo PocketPC2002 i wiadomo.[/quote]

ja użyłem programu Enterbootloader ...... tylko że jak się wejdzie to już wyjścia z trybu bootloadera nie ma...trzeba flashować, kombinacja klawiszy i resetu po tygodniowym treningu nic nie dała..

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 31, 2006, 17:47:37 »
Bo mi się właśnie wydaje, że w tym modelu to tak nie działa, a ty masz może takiego PDA wersje angielska i ten cały soft??

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 28, 2006, 12:57:00 »
Sorry za odgrzanie tematu. ale czy komuś w kóncu udało sie zmienić niemiecki system na jakiś bardziej ludzki (angielski , polski) ?

Wpadł mi właśnie do serwisu taki palmtop i klient chce go spolszczyć...