IPAQ File store <----- tylko 2 MB

• 16 Odpowiedzi
  • 959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matush89

• *
  • 66
« dnia: Czerwiec 29, 2006, 07:35:34 »
Witam
Czy moze ktos powiedziec na ten temat co mozna zrobic czy wogole mozna zapelnic w jakis sensowny sposob ta pamiec RAM w pockecie h4150???
:D
Wiem ze jedynym rozwiazaniem jest rozszerzyc sprzet o karte sd ale tak pytam z ciekawosci...
2. Czy zasmiecanie pamieci RAM jest bardziej obciazliwe dla pocketa niz gdybym zapełnial sama karte SD?? czy tu jest jakas roznica??

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2006, 09:05:07 »
Pocket jak każdy komputer potrzebuje wolnej pamięci do uruchamiania programów. Jeżeli poinstalujesz tam zbyt dużo to dojdzie do tego że niczego nie uruchomisz  (w tym sensie że RAM to pamięć w której instalujesz - storage plus pamięć dla programów. Czyli im więcej przeznaczysz na instalowanie programów tym mniej pamięci zostaje na ich uruchamianie). A niektóre programy mają spore wymagania co do wolnej pamięci. W pamięci powinno się instalować programy nazwijmy to, związane z systemem (nakładki językowe, wtyczki do Todaya itp.). Natomiast te które nie są potrzebne pocketowi do startu można wrzucać na kartę.

A co do iPAQ File Store to raczej ostrożnie - przepełnienie tej pamięci grozi podobno zwaleniem pocketa a dokładniej gdy wgrywany plik się tam nie mieści to zostaje nadpisany ROM. Nie wiem co prawda czy tak się dzieje również w h4150 ale osobiście wolę nie ryzykować (też mam ten model).

*

Offline matush89

• *
  • 66
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2006, 10:12:08 »
widze ze jestes dosc dobrze rozeznany w sprawie pamieci tego palmtopika:D
to moze podpowiesz mi czy opłaca kupowac do niego 1 GB SD .......mam ochote ja kupic ale wiem ze sa przypadki ze tak duza pamiec moze nie chodzic :/

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2006, 10:17:35 »
Cytat: "matush89"
widze ze jestes dosc dobrze rozeznany w sprawie pamieci tego palmtopika:D
to moze podpowiesz mi czy opłaca kupowac do niego 1 GB SD .......mam ochote ja kupic ale wiem ze sa przypadki ze tak duza pamiec moze nie chodzic :/

Oczywiście, że warto. Im większa karta tym lepiej. :)
Jednak co do tego czy będzie działać, to nigdy nie ma 100% pewności. Jest minimalna szansa, że może nie pójść (i to niezależnie od modelu karty, producenta itp.) jednak jak trafisz na taką kartę to masz wyjątkowo wielkiego pecha. :D

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:08:40 »
Ja mam w h4150 kartę 1GB Kingston Elite Pro i nie ma z nią najmniejszych problemów. Jednak to co mówi Poklik to prawda - zdarzają się kaprysy sprzętu i taka sama karta u Ciebie może wariować. Ale na pewno nie wynika to ze zbyt dużej pojemności - powinna działać i karta 2GB.

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2006, 20:30:19 »
killcabbie - jaką masz wersję ROM'u?  Ja kupiłęm ost. właśnie kartę 1GB Kingston Elite Pro - jeszcze nie doszła do mnie (mam nadzieję że już niedługo) ale bardzo mnie interesuje na jakim ROMie tak stabilnie Ci działa... Miałem wcześniej na ROMie 1.00 jakąś inną kartę 128BM - i czasami wariował... zastanawiam się jak będzie na tej nowej w momencie gdy już mam za sobą upgrade romu do wersji 1.10...
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2006, 08:27:17 »
Mam wersję 1.10, ale nie mam porównania jak karta chodziłaby ze starym romem - upgrade zrobił jeszcze poprzedni właściciel ipaczka.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2006, 11:28:45 »
Ja natomiast w swoim 4150 mam 1.10 + 256mb sd Preteca. Jednak poprzedni waściciel miał ten starszy rom (chyba 1.00) i też wszystko było ok. Ja niestety na drugi dzień po kupnie zrobiłem upgrade, jednak ten jeden dzień na starym systemie karta nie wariowała. :)

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2006, 14:23:31 »
Hmmm... dzięki za informacje... moja karta zanim pojawi się u mnie to chyba jeszcze troszkę wody upłynie (sprzedawca ma bardzo długi czas dostawy) - ale już nie mogę się doczekać aby sprawdzić czy wszystko będzie ok.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2006, 19:14:50 »
Cytat: "killcabbie"
A co do iPAQ File Store to raczej ostrożnie - przepełnienie tej pamięci grozi podobno zwaleniem pocketa a dokładniej gdy wgrywany plik się tam nie mieści to zostaje nadpisany ROM. Nie wiem co prawda czy tak się dzieje również w h4150 ale osobiście wolę nie ryzykować (też mam ten model).

A idzie ten Ipaq File Store w ogóle wyłączyć (w 6515)?
Nie widzę sensu dla jego używania, a zabiera za dużo pamięci, do tego stopnia że jest problem z uruchamianiem programów.
Albo chociaż ograniczyć jego rozmiar - zazwyczaj jest ustawiany przez system na 50% wolnej pamięci - tragedia.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2006, 19:47:25 »
Nie pomyliło ci sie "iPAQ File Store" ze "Storage" przypadkiem? Bo to tam jest standardowo 50% pamięci. A jak to za dużo to łapiesz za suwaczek i przestawiasz na mniej - w czym problem?
iPAQ File Store to jest niewykorzystany obszar pamięci ROM i niczego nie zabiera

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2006, 21:46:35 »
Nie pomyliło ci sie "iPAQ File Store" ze "Storage" przypadkiem? Bo to tam jest standardowo 50% pamięci. A jak to za dużo to łapiesz za suwaczek i przestawiasz na mniej - w czym problem?
iPAQ File Store to jest niewykorzystany obszar pamięci ROM i niczego nie zabiera

Nic mi się nie pomyliło.
Suwaczek oczywiście przesuwałem, tylko co z tego, skoro po kilku sekundach pamięć z powrotem wraca do wybranych przez system proporcji, zbliżonych do 50 na 50%.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 11, 2006, 22:10:03 »
Cytat: "Cavallino"

Nic mi się nie pomyliło.
Suwaczek oczywiście przesuwałem, tylko co z tego, skoro po kilku sekundach pamięć z powrotem wraca do wybranych przez system proporcji, zbliżonych do 50 na 50%.

Chyba jednak pomyliło ci się...  :bored: Ipaq File Store, tak jak mówił Killcabie, to część pamięci ROM a nie RAM, widziana (prawie) jak zewnętrzna karta pamięci i "suwaczek" nie ma na nią wpływu (jest on tylko od RAMu).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 11, 2006, 22:32:46 »
Tak jest, działając suwaczkiem zmieniasz proporcje między częścią pamięci "operacyjną" i "dyskową". Natomiast iPAQ File Store to taka niezależna dodatkowa pamięć "dyskowa" i jej kosztem RAMu sobie nie zwiększysz. Możesz natomiast przeistalować tam część programów które dotychczas były w Storage, wtedy zwolnisz trochę RAMu, przesuniesz suwaczkiem i masz więcej pamięci dla uruchamianych programów. Bo ten objaw który opisujesz (suwaczek wracający na środek) wskazuje na to że chcesz zlikwidować zbyt dużo pamięci "dyskowej". Nie da się jej zlikwidować całkowicie, ani zejść poniżej tego co jest już zajęte.

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 12, 2006, 07:06:53 »
Widze, ze nie mieliscie w reku hw6515 - zachowuje sie on dokladnie tak jak to opisuje Cavallino z tym powracaniem na 50% I nawet przesuniecie powiedzmy tylko na jakies 48% to zaraz wraca na te 50%
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 12, 2006, 09:51:39 »
kurde.......

Program - Część pamięci RAM przeznaczona jako operacyjna (do regulacji suwaczkiem)
Storage- Część pamięci RAM przeznaczona do instalacji programów, plików (też do regulacji)
iPAQ File Store - Część pamięci ROM!!!!!!! Nie ma możliwości regulacji jej rozmiaru (da się jedynie to wyłączyć i tak bym polecał zrobić.

Nie ma się co dziwić że suwaczek sam się przesuwa. Suwak dostosowuje się to aktualnych potrzeb systemu (odpalisz dużo programów to zostanie ci mniej Storage, wgrasz pełno plików do Storage to zostaje mniej w Program).

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 12, 2006, 10:38:30 »
Cytat: "KarolP"
kurde.......

Program - Część pamięci RAM przeznaczona jako operacyjna (do regulacji suwaczkiem)
Storage- Część pamięci RAM przeznaczona do instalacji programów, plików (też do regulacji)

Nie ma się co dziwić że suwaczek sam się przesuwa. Suwak dostosowuje się to aktualnych potrzeb systemu (odpalisz dużo programów to zostanie ci mniej Storage, wgrasz pełno plików do Storage to zostaje mniej w Program).

Problem w tym że się źle dostosowuje, bo programy nie chcą poprawnie pracować i chcę go poprawić ręcznie.
Gdyby dostosowywał się dobrze problemu by nie było.
Wszystko co tylko możliwe mam wgrane na kartę, nie do pamięci, a np. w chwili obecnej mam 15 MB wolnej RAM i 16 MB Storage.
Wiem że czasem bywa 25 RAM i 5 MB Storage - i tak by miało być - jak to wymusić, od czego to zależy