ipaq 1915 i problem z GPRS

• 6 Odpowiedzi
  • 1544 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline laboss

• **
  • 100
« dnia: Wrzesień 19, 2003, 11:30:29 »
Trochę przespałem narodziny www.pdaclub.pl i wieszam psy na starej stronce, nie wiedząc, że bardziej zorientowani przenieśli się w klubowe klimaciki :)

Pozwalam sobie przekopiować posta o problemach z konfiguracją GPRS, która jak widać nie dotyczy tylko mnie..

...za Chiny nie mogę odpalić netu na 1915+se 68i przez irdę w erze. Wszystko ustawiam po bożemu, wpisuje nawet DNS-y, stringi inicjujące, wiszę godzinami na lini obsługi klienta ery i nic. Wywaliłem nawet nakładkę spolszczającą bo myślałem, że to ona miesza, próbowałem zestawić połączenie na gołym palmtopie po hard resecie i nic  Jednym słowem dramat. Widać, że palmtop się loguje i wysyła dane, ale nic nie ściąga, widać to po rozłączeniu sesji GPRS, raport na wyświetlaczu telefonu jest zawsze systemu: xxxx bajtów wysłano, 0 (!) bajtów odebrano... Internet Explorer wywala komunikat, że nie znaleziono strony, co jest całkiem logiczne  Pani w erze przyznała rozbrajająco szczerze, że czasami tak się dzieje i już :D  Ale czego się spodziewać skoro pani prosiła mnie o wyłączenie firewall-a i zmianę poziomu zabezpieczeń (sic!). Zaczynam się obawiać, że to jakiś bug serii 19** :(  Pytanie do innych posiadaczy małych ipaczków, czy u Was z GPRS-em wszystko jest OK  Miał ktoś podobne objawy???

BTW. InterWrite 7.3 z łatką jest spoko, Literat, Twój pliczek MS Readera śmiga, aż miło i jest "całkowicie po polsku". Jeszcze raz wielkie DZIĘKI

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2003, 12:15:01 »
Witam

Ja mam 1915 i GPRS w IDEI i wszystko jest OK. Nie kożystam bardzo często ale działa, ustawienia mam z pisma numer lipiec-sierpień "Mobile Computer" czy coś takiego:).

Jeśli do wieczora poczekasz to napiszę ustawienia dla ERY

*

Offline MarcinW.

• 716
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2003, 12:52:08 »
Ja też chętnie podłaczę się pod opis. Sam właśnie będę z tego korzystał....

Pytanie też jest takie - jakich telefonów używacie, bo 1915 ma IRDE z boku i nie wszystkie telefony da się ładnie "przyłożyć" - a chodzi o to aby dało się to np. wsadzić w jakiś ładny uchwyt przystosowany do samochodu - widziałem taki na telefon i PDA jednocześnie.., Ładny był i właśnie na niego poluję..

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf

*

Offline laboss

• **
  • 100
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2003, 13:10:19 »
Telefon pięknie się dogaduje z pocketem, przesyłanie obrazków itp działa bez problemu, sprawa komplikuje się tylko przy GPRS. Mam wiadome pliczki "cośtam-cośtamMAP" w katalogu głównym ipaqa, całą konfigurację robię po bożemu, wpisuję nawet DNS i ALTDNS ery, string inicjujący, pocket się łączy, ale przesyła dane tylko do sieci, nic nie odbiera :( Mam pewne podejrzenia co do softu mojego se 68i, a może ważna jest prędkość irdy, ja próbowałem juz chyba wszystkich możliwych ustawień i kombinacji ???? :) Łatwo się nie poddam, to musi się dać uruchomić :)

BTW Właśnie mnie olśniło, czy muszę utworzyć też konto erainternet na telefonie czy wystarczy uaktywnić port irda???

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2003, 21:37:43 »
Oto ustawienia jakie znalazłem i działają w IDEI:

MenuStart>Settings>zakładka Connections>ikonaConnections. Następnie tam zmieniamy aktywną zakładkę Connections na Dialing Locations. Klikamy w przycisk Dialing Patterns i w nowo otwartym oknie wpisujemy we wszystkich polach tylko literkę g. Nastepnie zamykamy te okienka i wracamy do zakładki Connections, tam wybieramy zmenu pozycję New. W kolejnym oknie wpisujemy nazwę połączenia, niżej wybieramy rodzaj połączenia IRDA, prędkość połączenia wybieramy na 115200. Następnie pozostawiamy przycisk Advanced i klikamy Next. W kolejnym okienku wpisujemy Phone numer : *99# i ponownie klikamy Next. Nowo ukazane okno pozostawiamy bez zmian tylko wpisujemy ciąg inicjujący w polu Extra Dial String:  

Dla ERA:    +cgdcont=1,”IP”,”erainternet”
Dla Plusa pozostawiamy puste bądź wpisujemy:  +cgdcont=1,”IP”,”www.plusgsm.pl”
Dla IDEA : +cgdcont=1,”IP”,”www.idea.pl”

Po tych zabiegach klikamy Finish. Teraz wystarczy tylko w MenuStart>Settings>zakładka Connections>ikonaConnections, w pierwszym rozwijanym menu wybrać nazwę utworzonego połączenia i kliknąć Connect. Pojawi się jeszcze jedno okienko gdzie należy wpisać nazwę użytkownika i hasło
Dla ERA
USER: erainternet
Password: erainternet
Dla PLUSA
USER: plusgsm
Password: plusgsm
Dla IDEA
USER: idea
Password: idea
Zaznaczamy aby pamiętano te dane dla wszystkich połączeń. To już wszystko klikamy Conect i czekamy. Miłej zabawy :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2003, 21:41:57 »
Konfiguracja takiego iPAQa bedzie identyczna do opisanego zestawu Ericsson t39m + iPAQ lub LOOX w naszym dziale artykuly, dokladnie pod tym adresem:

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=4582

*

Offline laboss

• **
  • 100
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2003, 09:42:01 »
No wszystko już w porządku, wina leżała po stronie sieci komórkowej, mieli mi aktywować usługę w ciągu 45 minut, a w rzeczywistości trwało to troooooooooooooochę dłużej :) pzdr