IPAQ 1930+SD-501+AutoMapa nie może zadziałać.

• 10 Odpowiedzi
  • 1646 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IPAQ 1930+SD-501+AutoMapa nie może zadziałać.
« dnia: Maj 21, 2007, 09:02:34 »
Witam

Mam taki zestawik już około rok i nie było żadnego problemu.
Od jakiegoś czasu mam problem z takim zestawem Ipaq 1930+SD-501+AutoMapa, a mianowicie pojawia się komunikat "Nie można otworzyć portu Comm4"

Co dziwne....nie zmieniałem żadnych ustawień w mapie...po włożeniu GPS-u do Ipaqa najpierw prawidłowo zapala się kontrolka od zasilania, a następnie po pewnym czasie zaczyna mrugać (ta kontrolka) znaczy się GPS połączył się z urządzeniem i satelitami tak ja to rozumiem (tak było zawsze i wszystko było oki) ale teraz już nic nie działa. Kiedy uruchamiam program do sprawdzania gps-a bodajze nazywa sie GPSinfo, to pomimo iż kontrolka gps miga program nie pokazuje ani satelit, w ogóle nic się nie dzieje....albo program wisi albo się zamyka. Kiedy robie z programu funkcję "Scan port" to jest port Comm4 i inne porty też są.

Spotkał się ktoś z takim problemem?

Wczoraj...zainstalowałem ponownie od początku AutoMapę, GPS-a i nakładkę spolszczającą....ale także nie mogę pracować z AutoMapą.

Pomocy !

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2007, 09:04:14 wysłana przez forteca »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: IPAQ 1930+SD-501+AutoMapa nie może zadziałać.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2007, 09:51:57 »
Po pierwsze trzeba by sprawdzić, czy odbiornik się nie "rozregulował" (to znaczy nie przestawił na inny baudrate i protokół). SD-501 ma wbudowaną baterię podtrzymującą ustawienia (jest dostępna po rozkręceniu obudowy). Po odłączeniu tej bateri na kilkanaście minut odbiornik powinien powrócić do ustawień fabrycznych i działać jak dawniej (pod warunkiem, że to on szwankował, a nie PDA).
Wersja rozwiązania problemu bez grzebania w odbiorniku wygląda tak :

Na początek zawsze warto wyłączyć odbiór podczerwieni w menu settings/connections/beam (ma nie być ptaszka :) - wprawdzie w 1930 nie powinno to raczej blokować portów, ale kto wie.

Następnie trzeba zainstalować na PDA programy CEmonitor i Pocketty (linki znajdziesz na forum i na googlu).

Uruchamiasz program CEMonitor i w ustawieniach portu wybierasz NMEA i baud 4800. Po potwierdzeniu sprawdzasz na głównym ekranie, czy w dolnym rogu zaczęła migać dioda i czy zegar (UTC) zaczął odmierzać czas. Jeśli zegar nie idzie - wracasz do ustawień portu i zmieniasz baudrate do skutku (aż zegar ruszy). Po sprawdzeniu całego zakresu baudrate dla protokołu NMEA, w przypadku braku efektu próbujesz od nowa z protokołem SIrf (i też czekasz na zegar).

Jeśli żadna z kombinacji nie skutkuje, warto spróbować pocketty (pokaże, czy GPS wogóle "coś" nadaje).

Uruchamiasz Pocketty, ustawiasz w menu session/connect/new serial connection/configure  port na com 4 i baudrate na 4800 (na początek). Potwierdzasz i obserwujesz co się dzieje na ekranie - jeśli pojawiają się ciągi znaków typu $GPGGA,X,X ...... lub krzaczki to znaczy, że jakaś komunikacja jest.
Jeśli zaś w Pocketty po połączeniu nie dzieje się zupełnie nic, to trzeba by sprawdzić sterownik GPS (może zainstalować na nowo). Najgorsza opcja to uszkodzony odbiornik, co się niestety zdarza.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2007, 10:01:18 »
Witam

Dzięki za odpowiedź....sprawdzę wieczorem po powrocie do domu i dam znać :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2007, 17:06:52 »
Witam

No i niestety nic nie pomogło.

Może ktoś zna jakiś dobry serwis w trójmieście? ...żeby przetestowali czy czepiać sie Ipaka czy gps-a.

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2007, 18:23:54 »
Witam
No i niestety nic nie pomogło.
Może ktoś zna jakiś dobry serwis w trójmieście? ...żeby przetestowali czy czepiać sie Ipaka czy gps-a.
Pozdrawiam
A możesz napisać coś więcej? Dochodzą jakieś dane z GPS, czy całkowity brak kontaktu? Jeśli chodzi o serwis, to ciężka sprawa, bo za usługę policzą Ci zapewne tyle, ile zapłacił byś za nowy odbiornik :)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 20, 2007, 15:11:45 »
Witam,

wracam do problemu.

Dalej nie mogę ustawić komunikacji pomiędzy 1930 a GPS.

Sytuacja wygląda następująco:

- po włożeniu GPS do gniazda sd zapala się kontrolka (czerwona) tzn. napięcie dochodzi do Gps-a
- za chwilę kontrolka zaczyna mrugać znaczy się Gps "połączył się" z satelitami
- ale program GpsInfo nie pokazuje żadnego ruchu ze strony GPS ani nie wyświetla żadnego satelity.
- kiedy użyję funkcji VTG i WAAS to w okienku komunikacji pojawia się $ ( coś tam) OK a w następnej lini OK i to wszystko.

Kiedy zrobiłem HARD RESET programikiem z forum i ponownie zainstalowalem sterownik i GPSinfo ciągle to samo.

Dodam, że jak wkładam GPS do palma to w GPSInfo w okienku pojawia sie COM4: MANF-0501-CARDID a jak wyjmę to znika. Czyli, że chyba rozpoznaje sprzęt. Ale nic poza tym.

Gniazdo SD też jest raczej sprawne....bo odczytuje karty (zapisuje, kasuje, odczytuje)

Koledzy macie jakieś pomysły co dalej robić?

Pozdrawiam.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2007, 15:21:53 »
Dalej nie mogę ustawić komunikacji pomiędzy 1930 a GPS.
Sytuacja wygląda następująco:
- po włożeniu GPS do gniazda sd zapala się kontrolka (czerwona) tzn. napięcie dochodzi do Gps-a
- za chwilę kontrolka zaczyna mrugać znaczy się Gps "połączył się" z satelitami
- ale program GpsInfo nie pokazuje żadnego ruchu ze strony GPS ani nie wyświetla żadnego satelity.
- kiedy użyję funkcji VTG i WAAS to w okienku komunikacji pojawia się $ ( coś tam) OK a w następnej lini OK i to wszystko.
Kiedy zrobiłem HARD RESET programikiem z forum i ponownie zainstalowalem sterownik i GPSinfo ciągle to samo.
Dodam, że jak wkładam GPS do palma to w GPSInfo w okienku pojawia sie COM4: MANF-0501-CARDID a jak wyjmę to znika. Czyli, że chyba rozpoznaje sprzęt. Ale nic poza tym.
Gniazdo SD też jest raczej sprawne....bo odczytuje karty (zapisuje, kasuje, odczytuje)
Skoro GPSinfo "widzi" urządzenie, to sterownik zainstalowany jest prawidłowo. Według producenta HP 1930 jest kompatybilny z SD-501, więc jedyny problem jaki obecnie może powstawać to niewłaściwie ustawiony protokół NMEA (ktoś mógł grzebać w ustawieniach odbiornika). Zainstaluj sobie zatem program WINCEmonitor i w nim przeprowadź test wszystkich konfiguracji (w port settings ustaw COM4, baud po kolei od 4800 do 57600, najpierw na ustawieniu NMEA, później na SIRF). Parametry zmieniaj do czasu, kiedy na ekranie głównym programu pojawi się wskazanie zegara UTC (czyli zacznie on odliczać czas).

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2007, 15:58:33 »
No właśnie nie wiem do końca czy widzi GPS-a ponieważ wcześniej jak wybierałem Start do pojawiało się pełno znaczków a w zakładce Status mogłem zobaczyć dostępne satelity.

Ale może to jest związane z ustawieniem NMEA, sprawdzę i dam znać.

Dzięki za pomoc.

Ten GPS działa z 1930, ponieważ wcześniej mi działał bezproblemowo. Kłopoty zaczęły sie pojawiać od początku roku.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2007, 21:37:25 »
No i dalej nic....WINCEmonitor w ogóle w opcji setting nie pokazuje comu4....jest com1, com2, com3, com9. Do wszystkich jest cos przypisane np. do com9 usb. Nie ma com4 :-(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2007, 11:33:55 »
No i dalej nic....WINCEmonitor w ogóle w opcji setting nie pokazuje comu4....jest com1, com2, com3, com9. Do wszystkich jest cos przypisane np. do com9 usb. Nie ma com4 :-(
A to ciekawe, bo niby dlaczego GPSinfo widzi port, a WinCE nie? Podejrzana sprawa. Mam pewne doświadczenie z tym odbiornikiem, bo kiedyś próbowałem go uruchamiać na Asusie A716 (okazało się, że nie może zadziałać). Udało mi się jednak zrobić z niego użytek, bo po rozkręceniu obudowy okazało się, że posiada modułową budowę. W skrócie - cała elektronika odbiornika umieszczona jest w czarnej obudowie, a układ (modne słowo :) odpowiedzialny za współpracę z SDIO siedzi sobie w całości wewnątrz obudowy w kształcie karty SD. Oba "urządzenia" są ze sobą zlutowane na 5 stykach, z czego 2 tylko przenoszą obciążenia mechaniczne i masę a pozostałe 3 to po prostu zasilanie + 3,3 V, RX i TX na poziomie TTL :) Udało mi się przystosować odbiornik do użycia osobno, a część "karciana" mi została. Jeśli masz możliwości techniczne to możesz spróbować zbadać działanie samego modułu GPS (bez lutownicy i dodatkowego scalaka MAX232 się nie obejdzie niestety). Ewentualnie jak już wrócę do cywilizacji to mogę Ci wysłać moją "kartę" SD i sobie przelutujesz.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2007, 23:33:53 »
Dziękuję za odpowiedź,

no właśnie z tym widzeniem portów też mnie to zastanawia. Bo jeśli w przypadku GPSinfo wyjęcie i włożenie gps do palna skutkuje rozpoznaniem i "widzeniem" też COM4 to w przypadku WINce... po włożenie skutek jest tylko taki, że pojawia się komunikat, że coś włożono do portu COM4 ale tegoż portu nie widać w WINce...

Spróbuję się bliżej zapoznać z budową gps....zwłaszcza pod silnym powiększeniem ;)

Pozdrawiam