Witam!
Chciałbym pochwalić się małą modyfikacją mojego urządzonka. Otóż udało mi się do niego podłączyć dwie dodatkowe baterie, dzięki którym po naładowaniu iPaq pracował prawie 18 godzin. Poniżej zamieszczam wykres:

Jest on trochę postrzępiony, ponieważ przez część czasu czytałem, część pisałem, było również trochę słuchania muzyki i GPRSu po BT, przez większość czasu podświetlenie było ustawione na 50%. Nie wiem tylko czemu z wykresu wynika, jakoby palmtop pracował grubo ponad 20 godzin... W rzeczywistości prawdziwa jest liczba znajdująca się poniżej - czyli 17:55. Szybki wzrost poziomu baterii pod koniec wynika z nieopatrznego podłączenia ładowarki przez zrobieniem screenshota.
A teraz krótki opis, jak to zrobiłem. Otóż pod baterię główną podlutowałem kabelki, które przez wywierconą dziurkę w klapce wyprowadziłem na zewnątrz obudowy, a następnie podlutowałem je do odpowiednich styków w dwóch dodatkowych bateriach. Baterie przykleiłem na słaby klej do obudowy, a wszystko razem mieści mi się w skórzanym etui, więc zupełnie nie przeszkadza w użytkowaniu pda. Jedynym minusem jest waga, która "trochę" wzrosła :>
Te dwie dodatkowe baterie, to są również firmowe akumulatory HP, więc sumaryczna pojemność wynosi u mnie teraz 2700 mAh!

Metodą prób i błędów doszedłem, że nie można podłączać wszystkich czterech styków, do baterii zewnętrznych, ponieważ wywoływało to u mnie komunikaty o przegrzewającej się baterii (mimo, że były one chłodne). Wystarczy podłączyć odpowiednio styki "+" i "-" oraz styk, który znajduje się bliżej "+", a styk znajdujący się bliżej "-" należy odizolować od palmtopa w baterii znajdującej się pod klapką, ponieważ wywołuje to przekłamane odczyty poziomu naładowania baterii. Ja użyłem do tego celu taśmy izolacyjnej

To chyba wszystko

Na razie palmtop przeżył z takim zasilaniem ok tygodnia. Ładowania przebiega również poprawnie, tyle, że trwa odpowiednio dłużej. Sądzę, że moje modyfikacjenie powinny palmtopowi w znaczący sposób szkodzić, a wygoda użytkowania jest niesamowita - w końcu nie muszę targać oddzielnie dodatkowych baterii, ani po kolei ich ładować.
Może komuś się to do czegoś przyda