H4150 - ile na baterii?

• 5 Odpowiedzi
  • 627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
H4150 - ile na baterii?
« dnia: Luty 07, 2007, 09:22:15 »
Witam. Zakupilem niedawno ipaqa 4150 na allegro. Niepokoi mnie tylko zywotnosc baterii. Gdy surfuje po necie z wlaczonym wifi (podswietlenie na minimum - 1 kreska) to nigdy nie chodzi dluzej niz 2godz. To jest calkowite maximum...

Czy to oznacza ze trzeba kupic nowa baterie, czy po prostu te ipaqi tak trzymaja?
Macbook Black

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
H4150 - ile na baterii?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2007, 09:40:06 »
jeśli bateria jest oryginalna, no to swoje lata już przecież ma... poza tym wifi jest bardzo prądożerne. Ja akurat tak długo nigdy nie surfuję, ale kiedy np. gram na emulatorze dosbox, co myślę stanowi podobne obciążenie bo pocket się aż rozgrzewa ;) to też mniej więcej tyle bateria trzyma, max to 2,5h. Przy normalnym użytkowaniu takim bardziej lajtowym wytrzymuje te 4,5 h. Czasem nawet 2 razy dziennie muszę ipaqa ładować, ale nie przeszkadza mi to. Bardziej by mnie niepokoiło gdyby rozładowywał się "samoczynnie" a tak na szczęście się nie dzieje :)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
H4150 - ile na baterii?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2007, 13:14:22 »
2h na wifi to raczej normalny wynik. Niektóre pda obsługują jeszcze tryb oszczędny dla wifi (mniejsza prędkość, usypiają nadajnik między ramkami beacon...) to wtedy chodzą nawet 2x dłużej.
Are you shpongled?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
H4150 - ile na baterii?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2007, 15:01:47 »
racja, w 4150 też jest 'WLAN Power save mode' z możliwością ustawienia na Auto lub Extended

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
...
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2007, 15:35:59 »
tak wlasnie... Extended co daje?
Macbook Black

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
H4150 - ile na baterii?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2007, 15:46:41 »
Extended daje właśnie to co napisał ziele

cytat z instrukcji:
Zmiana trybów oszczędzania energii WLAN

Aby zmienić tryb oszczędzania mocy WLAN:
1.Z menu Start wybierz Ustawienia > zakładka System > Zasilanie> zakładka Kontrola.
2.Dla trybu oszczędzania mocy WLAN wybierz:
- Wyłączony
Brak oszczędzania mocy WLAN. Używaj tego ustawienia tylko wtedy, gdy wymagana jest najwyższa siła sygnału WLAN lub jeśli konfiguracja Twojej sieci nie obsługuje tych trybów.
- Automatyczny
Automatyczne przełączanie pomiędzy trybem oszczędzania i nie oszczędzania mocy.
- Rozszerzony
Minimalne zużycie baterii podczas połączenia WLAN. Ten tryb znacznie redukuje szybkość przesyłu danych. Nie jest zalecany do wysyłania dużych plików.
Tryb rozszerzony nie jest zalecany jeśli Bluetooth jest także włączony.