Co nalezy zrobic z golym 1940??

• 11 Odpowiedzi
  • 839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« dnia: Maj 11, 2005, 16:43:04 »
Witam,

Jutro stane sie posiadaczem 1940 i tym samym dolacze do grona posiadaczy PPC (ale mojego m515 zostawie sobie do ebookow na wakacje :). Mam pytania, ale zaznaczam, ze przejrzalem forum i niestety nie mam jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania:

1) Etui. Mam obecnie aluminiowe, jednak w palmie jest inne mocowanie i na pewno urzadzenie nie wypadnie z otwartego etui. jak to jest w przypadku alu do 1940, czy palmtop jest jakos mocowany na wcisk, wsuwa sie go czy moze jakis inny sposob.

2) jakie poprawki wgrac. jeszcze nie wiem jaki ROM tam jest, ale kupuje go na wyprzedazy i na pewno nie jest najnowszy. czytalem, ze niby poprawki do obslugi kart SD wrecz pogarszaja wydajnosc. Czy wiadmomo co warto, a czego nie warto instalowac?

3) bateria. Jak wspomnialem jest to PPC kupowany na wyprzedazy. Jest nowka nie rozpakowywany, ale swoje polezal w magazynie. Jak w takim przypadku nalezy potraktowac baterie?? Z tego co wiem warto sfotmatowac baterie przed pierwszym uzyciem.

4) ActiveSync. Rozumiem, ze mam pobrac wersje 3.8.

Pozdrawiam,
Jamirq

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2005, 17:47:46 »
1. Ja mam aluminiowe etui do mojego 1940 i wsuwa sie go po prostu, jak się dojedzie do końca to tak lekko "zaskakuje", nie ma obawy żeby wypadł, dodatkowo jest wyścuiełane w środku miękkim materiałem, więc się nic nie zarysuje.
2. Ja wgrałem 1.10 i w zasadzie nie odczułem żadnych różnic, ale może się tak nie zagłebiam w oprogramowanie.
3. tu ci nie pomogę, bo ja kupiłem używanego.

*

Offline Jamirq

• 640
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2005, 17:50:09 »
Cytat: Wicked
1. Ja mam aluminiowe etui do mojego 1940 i wsuwa sie go po prostu, jak się dojedzie do końca to tak lekko "zaskakuje", nie ma obawy żeby wypadł, dodatkowo jest wyścuiełane w środku miękkim materiałem, więc się nic nie zarysuje.

A jakiej firmy masz. tzn nazwa ewentualnie model etui

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2005, 18:26:52 »
1. wszystko zalezy jakiej firmy to etui... jest tego troche

2. nowy ROM, czyli 1.10 mozesz wgrac, ale nie musisz - pamietaj ze z tym wiaze sie zawsze ryzyko uszkodzenia palmtopa.

3. jesli formatowanie wg Ciebie to calkowite rozladowanie i naladowanie baterii to nie. Nie mozna rozladowywac baterii w PDA do zera. Po prostu podlacz go do ladowarki i niech polezy kilka godzin.

4. tak

*

Offline Jamirq

• 640
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2005, 19:10:58 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
2. nowy ROM, czyli 1.10 mozesz wgrac, ale nie musisz - pamietaj ze z tym wiaze sie zawsze ryzyko uszkodzenia palmtopa.

To sobie raczej daruje tą przyjemność

3. jesli formatowanie wg Ciebie to calkowite rozladowanie i naladowanie baterii to nie. Nie mozna rozladowywac baterii w PDA do zera. Po prostu podlacz go do ladowarki i niech polezy kilka godzin.

Rozumiem tak samo jak ty, tzn podlaczenie ipaqa na kilkanascie godzin do pradu

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2005, 08:06:58 »
Ja jeszcze dodalbym, ze warto zainwestowac w folie ochronna na ekran. Jesli chodzi o pytanie "jaka?" to odpowiedz jest jedna: folia brando :) Warto tez pomyslec o polskiej klawiaturze (wgrywanie pelnej polskiej lokalizacji zabiera cenna pamiec). Tu godny polecenia jest PocketOgonek.

*

Offline saga

• 19
  • Sprzęt: i9100
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2005, 08:43:30 »
Baterie są dostępne na przykład tu.  Jeśli będziesz miał podstawkę z możliwością ładowania dodatkowego akumulatorka - to bardzo warto. Nie będziesz miał przestojów :). Ogniwa Li-Po nie mają efektu pamięci, jednakże na początku eksploatacji powinny być formowane. Stoi to w sprzeczności z zasadami eksploatacji palmtopa, więc pozostaje wiara, że alternatywni producenci się o to też zatroszczyli. No, albo się pobawić :)

*

Offline seur

• **
  • 182
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 12, 2005, 13:09:02 »
Co do aktualizacji do wersji 1.10 to przyśpiesza ona transfer z SD, i nie da się uszkodzić programowo PPC tak żeby nie dało sie go podnieść :)
Palm Pilot Pro > Palm m125 > Ipaq m3850 > Medion > IPAQ 1940 > Palm T3 > ACER N35 > HP rz1710 > Samsung i600 > Sony Clie UX50 > iPod touch 1G> Nokia N770 > iPhone 3G > iPod touch 2G > HTC Diamond > iPhone 3G > HTC Hero > HTC Magic > SAMSUNG i5700

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 13, 2005, 14:48:49 »

---
Co do calkowitego rozladowania ogniw Li-Ion to prawda- szkodzi im. Tyle, ze zadnen sprzet nie rozladuje takiego ogniwa do zera. Elektronika w baterii na to nie pozwoli. Tak wiec formowanie baterii mozna rozpoczac nawet po calkowitym rozladowaniu akku- ja po prostu zostawiam na noc- i takie 3 cykle. Wiekszosc twierdzi, ze Li-Ion sa wstepnie uformowane- ale taki proces na pewno im nie zaszkodzi. Wszystkie moje baterie tak rozpoczynaly zywot-           i, w przypadku telefonow, 'trzymaja' bardzo dlugo.
Pzdr. Michal

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 13, 2005, 16:55:07 »
Ja bym nie byl taki pewien ze elektronika baterii nie pozwoli ich calkiem rozladowac. Nie raz po kilku dniach od pozostawienia PDA bez ladowania gdy mial niski stan naladowania ogniw bateria juz nie wstawala. Wiele razy pisano o tym na forum.

*

Offline mody313

• **
  • 236
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 13, 2005, 17:02:41 »
Admin - nie pisz referatow na forum - niektorzy juz rozpoczeli zlot KPUG, a Ty co? ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 14, 2005, 20:26:18 »
Ja bym nie byl taki pewien ze elektronika baterii nie pozwoli ich calkiem rozladowac. Nie raz po kilku dniach od pozostawienia PDA bez ladowania gdy mial niski stan naladowania ogniw bateria juz nie wstawala. Wiele razy pisano o tym na forum.

To, ze pda nie obudzil sie nie znaczy, ze bateria byla zupelnie rozladowana- choc i taki przypadek moglby miec miejsce. Dlatego tez nie sugeruje, ze kazdorazowe rozladowywanie baterii jak najblizej minimum jest wskazane. W moim jednak przypadku takie traktowanie akku przy jego formowaniu najwyrazniej mu sluzy.
Co do pozostawienia prawie pustego akku bez ladowania- nawet nie obciazone ogniwo samoczynnie rozladowuje sie- a w takim przypadku zadna elektronika nie zadziala ;)
Pzdr. Michał