4150 i update do rom-u 1.10

• 17 Odpowiedzi
  • 1659 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

4150 i update do rom-u 1.10
« dnia: Wrzesień 17, 2007, 11:53:32 »
Witam, po przestudiowaniu tematu na forum, podjąłem próbę up-a romu. po ściągnięciu ze strony HP właściwego pliku okazało się że jest on w "jakimś obcym języku" Po przebiciu się przez instalatora, zakceptowałem chęć nadpisania romu i żopa!!! stanęło na białum ekranie u góry były dwa numerki 1.02 pod spodem 1.04 i szlus, stał tak 4 godziny, w końcu go resetnąłem ze wściekłości i dalej to samo... :mad: Za żadną cholerę nic z nim nie można zrobić bo stoi na tej białej planszy i dupa... :worried: Co z łobuzem zrobić? Pomocy!!!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: 4150 i update do rom-u 1.10
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2007, 12:37:41 »
prawdopodobnie ipaq jest w trybie bootloadera i "czeka" na wgranie romu
aby wyjść z tego trybu należy wyjąć baterię główną na dłuższy czas - przynajmniej kilkanaście godzin
więcej informacji powinno być w przyklejonym wątku FAQ o 4150, jego autor arczi kiedyś walczył z bootloaderem po nieudanym upgrade romu

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2007, 18:00:05 »
Leżał bez baterii 2 doby i nic. Dopiero go rozebrałem i odpiąłem mu bateryjkę podtrzymującą, to do rozumu wrócił. Już teraz nie będę wgrywał żadnych up-dów bo nie mam nerw.

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2007, 09:02:54 »
Spokojnie ...
Ja swojego jakis czas temu "przekręciłem" na 1.10 i odbyło sie bez problemów...

Zacznij jeszcze raz na spokojnie.
Wylacz firewall'a (nie zaszkodzi), wprowadz go wstan upgrade (kombinacja klawiszy - nie pamietam ktorych) i powinno zadzialac. Na stronie HP znajdziesz jeszcze jakies poprawki - bodajze do sieci wifi.

Mam nadzieje ze teraz Ci sie uda :-)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2007, 13:31:45 »
Dzięki za słowa otuchy, ale w moim dotychczasowym 1940 odbywało się to jakoś bardziej zrozumiale, po prostu po ściągnięciu pliku, po zgraniu na kartę i odpaleniu update-u, I-paczek "zmądrzał" do wersji 1.10. Inaczej sprawa się ma z 4150. Po ściągnięciu pliku od HP okazuje się że jest to plik w jakimś dziwnym języku, bo zamiast liter w umowie i dalej są same kwadraciki, to znak że komp mój nie ma takiego języka, mam dodam wgranego XP- Profesional ze wszystkimi językami europy... Co za holera?- nie wiem. Na klawiszach akceptacyjnych też jakieś robaczki, krzaczki i kwadraty, nie wiem co nacisnąć, już mnie ręce i spodnie opadają...Może któryś z kolegów ma ten update w wersji 1.10 i wie dokładnie jak to zrobić, byłbym wdzięczny za instrukcję i podrzucenie mi tego romu, bo wylewu dostanę i będziecie mnie w zakładzie dla nerwowo doświadczonych odwiedzać... :O POMOCY !!! Błagam... ??? :terrified:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2007, 15:17:47 »
ściągnąłeś na pewno plik sp28385.exe?
U mnie uruchamia się normalnie w języku angielskim i nie ma żadnych krzaków ani kwadracików

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:11:18 »
Moze na poczatek pobierz plik aktualizacji jeszcze raz, zobacz czy kwadraciki nadal sa ...

Nie wiem czy te kwadraciki to nie jest problem braku jakiejs biblioteki systemowej ...

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2007, 00:05:01 »
No, to teraz napiszę jak mi sięw końcu udało tego dokonać... :O~ Po wpisaniu w Google: sp28385.exe znalazło mi kilkaset stron, wszedłem na pierwszą, podaję jej link: http://www.opendrivers.com/freedownload/230206/hp-ipaq-h4150-h4155-pocket-pc-rom-update-1.10-download.html
ściągnąłem i uruchomiłem go na kompie. O dziwo ten nie był napisany kwadratami i krzaczkami, poczytałem sobie umowę...blablabla, potem zrobiłem tak jak było po koleji: resetnąć na mientko, podłączyć do kompa i prądu, zaakceptować...coś tam sobie zweryfikował, napisał że z mojej wersji to można. Po czym znowu zaakceptowałem i zaczął się procesik updatu. Trwało to około 4,5 min. gdzie na ekranie kompa posuwał się z wolna pasek postępu, a na I-paczku na białym ekranie u góry pojawiły się takie same cyferki jak poprzednio 1.02 pod spodem 1.04, z tą różnicę że teraz pokazały się dwa paski postępu, pierwszy się z wolna wypełniał na czerwono, to poszedłem po piwo, jak wróciłem z lodówki to już I-paczek był po resecie. Teraz tylko kalibracja ekranu, restore za wczasu sporządzonego backupu i już się cieszę z nowego rom-u. Teraz popracuję nieco i się wypowiem w czym jest on taki lepszy...bo w historii update-ów to HO-HO jest po prostu o niebo lepszy!  :P I na podsumowanie: wątek zacząłem bo o mało wylewu nie dostałem kiedy po ściągnięciu ze strony HP tego rom-u zrobił się ZONK jak w temacie. Wyobrażcie sobie że po wszystkim ściągnąłem po raz kolejny ze strony HP ten rom i dalej jest w jakimś kosmicznym języku, i teraz wiem na czym polegał błąd: nie potrafiłem kliknąć w odpowiedni klawisz instalatora bo ich opis był w kwadratach i krzaczkach. Tylko czy bałwany z HP nie wiedzą co mają na stronie? Zwłaszcza że to jest polska strona HP !!! :mad: :O :| :E Tłumoki zadymione w pysk !!! Musiałem rozkręcać I-paczka i odpinać mu bateryjkę backup-ową żeby do nerw wrócił...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 01, 2007, 00:09:29 »
jakie tłumoki, na stronie HP jest na pewno dobry plik bo stamtąd go mam
a że tobie się źle ściągnął to przyroda

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2007, 00:41:20 »
Po raz kolejny, czyli 5 minut temu go ściągnąłem, uruchomiłem na 2-gim kompie i to samo: krzaki i kwadraty... Dałem znać koledze przez GG żeby to ściągnął od HP i odpalił na swoim kompie i co? To samo!! Kwadraty i krzaki !!! Może kiedyś był właściwy plik, ale teraz jest śmieć!!!! :mad: :O~ :| :O :E :P BAŁWANY KMIOTY i TUMANY oraz TŁUMOKI z HP !!!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2007, 00:43:45 »
dziwne, ja ściągam stąd i nie mam krzaków

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 01, 2007, 00:49:08 »
To co za grom??!! Dopiero jak dzisiaj ściągnąłem z tamtej stronki to mi poszło bez pudła, może to fakstycznie przyroda  :| :-?

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 01, 2007, 12:04:22 »
Witam po up-dacie do 1.10. Popracowałem troszkę na nowym i mam taki problem: wszystko chodzi tak jak wcześniej tylko nie działa mi Wi-Fi... Zrobiłem restore backupu, który wcześniej wykonałem i dupa... gierki chodzą, office chodzi, filmiki chodzą, Gps spoko, natomiast nie mogę za żadne skarby połączyć się z siecią za pomocą Wi-Fi. Po restorku backupu ustawienia karty sieciowej były takie same jak przed updatem, pewnie tylko z tą różnicą że są jakieś nowe rzeczy z zabezpieczeniem sieci. Więc skonfigurowałem jak się należy, jak HP zaleca, po swojemu i nic. Nie widzi mojego routera, poprzednio go widział bez najmniejszego problemu. Czy ktoś z kolegów też się z czymś takim spotkał?  :shock:

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 01, 2007, 21:30:01 »
Ja po przeprowadzeniu update nie miałem żadnych problemów, właściwie to nie było żadnych różnic pomiędzy starszym a nowszym romem. A czy przypadkiem nie próbujesz połączyć się po wifi w trakcie połączenia HP z PC poprzez AS?(ostatnio w takim przypadku też nie mogłem połączyć się bezprzewodowo)
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 01, 2007, 22:05:33 »
No właśnie niestety nie. Ale już mam pewne uwagi: Zrobiłem Hard Reseta, czyli teraz mam czyściutki systemik i jest dobrze, to znaczy zobaczył router, komunikuje się z nim i nie ma problemu. Jak dokonam restore backupu to dupa za żadne skarby nie widzi żadnej sieci. Dobrze że nie miałem dużo softu powgrywanego, tylko kilka gierek, IGO, TOM TOM, GG, i Skypa, wychodzi na to że muszę wszystko od podstaw po wgrywać... :O~ Pozdrawiam wszystkich i nara idę wgrywać... :E

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 13, 2007, 21:51:28 »
Ja miałem również po zmianie firmware'u kłopot z połączeniem z siecią WIFI z szyfrowaniem WEP. Jak w routerze wyłączyłem WEP wszystko było OK a jak włączyłem to było "connected" do sieci  ale żadne strony się nie otwierały w przeglądarce. Nie pomagały wpisywane "z ręki" numery DNS. Po hard resecie żadnych problemów.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2007, 09:59:24 »
Znaczy to, że za problem odpowiada jakiś soft, który przywracasz z backupu. Możesz spróbować go namierzyć przywracając nie cały backup, ale wszystkie programy pojedynczo, za każdym razem sprawdzając WiFi.
Miałem podobny problem i tak znalazłem rozwiązanie  :ok:

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2007, 13:14:29 »
Prawdopodobnie nakładka PL jest tu problemem jeśli takowa jest wgrana.