No, to teraz napiszę jak mi sięw końcu udało tego dokonać...

Po wpisaniu w Google:
sp28385.exe znalazło mi kilkaset stron, wszedłem na pierwszą, podaję jej link:
http://www.opendrivers.com/freedownload/230206/hp-ipaq-h4150-h4155-pocket-pc-rom-update-1.10-download.html ściągnąłem i uruchomiłem go na kompie. O dziwo ten nie był napisany kwadratami i krzaczkami, poczytałem sobie umowę...blablabla, potem zrobiłem tak jak było po koleji: resetnąć na mientko, podłączyć do kompa i prądu, zaakceptować...coś tam sobie zweryfikował, napisał że z mojej wersji to można. Po czym znowu zaakceptowałem i zaczął się procesik updatu. Trwało to około 4,5 min. gdzie na ekranie kompa posuwał się z wolna pasek postępu, a na I-paczku na białym ekranie u góry pojawiły się takie same cyferki jak poprzednio 1.02 pod spodem 1.04, z tą różnicę że teraz pokazały się dwa paski postępu, pierwszy się z wolna wypełniał na czerwono, to poszedłem po piwo, jak wróciłem z lodówki to już I-paczek był po resecie. Teraz tylko kalibracja ekranu, restore za wczasu sporządzonego backupu i już się cieszę z nowego rom-u. Teraz popracuję nieco i się wypowiem w czym jest on taki lepszy...bo w historii update-ów to HO-HO jest po prostu o niebo lepszy!

I na podsumowanie: wątek zacząłem bo o mało wylewu nie dostałem kiedy po ściągnięciu ze strony HP tego rom-u zrobił się ZONK jak w temacie. Wyobrażcie sobie że po wszystkim ściągnąłem po raz kolejny ze strony HP ten rom i dalej jest w jakimś kosmicznym języku, i teraz wiem na czym polegał błąd: nie potrafiłem kliknąć w odpowiedni klawisz instalatora bo ich opis był w kwadratach i krzaczkach. Tylko czy bałwany z HP nie wiedzą co mają na stronie? Zwłaszcza że to jest polska strona HP !!!

Tłumoki zadymione w pysk !!! Musiałem rozkręcać I-paczka i odpinać mu bateryjkę backup-ową żeby do nerw wrócił...